Het is wintertijd en in de winter zien we steeds meer mensen met een blaasontsteking. Wat kan je daar nu zelf aan doen? Ineke geeft een aantal tips voor de behandeling van acute blaasontstekingen, maar ook een aantal tips voor als je chronisch last hebt van een blaasontsteking.

 

Bij een acute blaasontsteking: water, vitamines & cranberry’s

Het is een inkoppertje, maar drink voldoende water (ongeveer twee liter) en dan het liefst SPA blauw. SPA blauw is zuiver water en heeft de meeste mogelijkheden om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Meng je water eventueel met een beetje appelazijn, in deze blog leggen we uit waarom. Ook is het gebruik van een hoge gehalte vitamine C handig. Je moet dan wel de zure vitamine C hebben. De bacteriën in je blaas kunnen namelijk niet goed tegen zure vitamine C.

Moet je naar de wc? Ga dan ook gelijk naar de wc, mits dit kan natuurlijk. Let er daarnaast op dat je goed je blaas leeg plast.

Ook cranberry’s hebben, net als de zure vitamine C, een hoog zuurgehalte. Drink daarom bijvoorbeeld pure biologische cranberry sap, dit werkt ook preventief. Heb je al een blaasontsteking? Dan is het drinken van cranberry sap helaas onvoldoende. Neem dan een capsule met een extract van de cranberry. Tip: kies voor een preparaat waarin zowel het cranberry extract als de zure vitamine C zit. Deze kun je direct inzetten bij een blaasontsteking.

Tenslotte, de D-mannose. D-mannose is een 100% natuurlijke stof uit cranberry. Je neemt het in en de D-mannose werkt als een soort plakband in de blaas. Hierdoor hechten de bacteriën zich aan de D-mannose en niet aan de blaaswand. Uiteindelijk plas je de D-mannose samen met de bacteriën weer uit. Zie het als een soort vuilnisophaaldienst in de blaas.

Chronische blaasontsteking

Heb je last van een chronische blaasontsteking? Dan kun je bovenstaande tips natuurlijk ook ter harte nemen. Neem bijvoorbeeld een onderhoudsdosis cranberry extract met eventueel D-mannose en vitamine C.

Het is een logische gedachte om je bij een blaasontsteking goed te wassen. Let er wel op dat je geen zeep gebruikt en zeker niet bij een chronische blaasontsteking. De zeep heeft namelijk invloed op de zuurgraad van de plasbuis en die moet juist in de natuurlijke vorm blijven!

Daarnaast is het ook goed om op te letten hoe je je billen afveegt op de wc. Veeg altijd van voren naar achter af. Dit is het meest hygiënisch. Zo voorkom je namelijk dat bacteriën uit de darmen in je plasbuis terecht komen.

Tenslotte, let op je kleding. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en kleed je warm aan, vooral bij de buik en onderrug.

Heb je vragen of kamp je met een acute of chronische blaasontsteking? Stuur een e-mail naar info@mecebi.nl of bel naar 0341-354112.