‘Sole’ is een zoutoplossing die vroeger, maar ook vandaag de dag gemaakt wordt door de kelten. Het is een mix van zeezout en water die veel mineralen bevat. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken door een schepje in het eten of in een glas water te doen. Erg gezond en veel beter dan keukenzout (natriumchloride). In deze blog leggen we uit hoe je ‘Sole’ kunt maken. Veel succes!

De ontwikkeling van zout

Zout was vroeger een ontzettend belangrijk product. Omdat er vroeger nog geen koelkasten waren, werd zout gebruikt als conserveermiddel. Het product was zelfs zo belangrijk, dat mensen zelfs deels werden uitbetaald in zout. Vandaag de dag heeft het zeezout er een concurrent bijgekregen, namelijk het keukenzout. Dit keukenzout is minder goed voor ons lichaam dan zeezout. Door te veel keukenzout krijgen we een hoge bloeddruk, en houdt ons lichaam meer vocht vast.

De bereiding

Voor het maken van een ‘Sole’ hebben we zeezout, water, en een potje nodig. Het formaat van het potje maakt niet uit. Vul het potje voor 1/3e met zeezout, en vul het potje verder met water. Roer het zout met het water, totdat je merkt dat er geen zout meer door het water wordt opgenomen. Er blijft dan een klein bodempje zout in het potje liggen. Dit komt doordat het water verzadigd is met zoutkristallen, er kan dus geen zout meer worden opgenomen.

Waar is ‘Sole’ voor te gebruiken?

‘Sole’ is te bewaren in de koelkast, of gewoon in een keukenkastje. De zoutoplossing kan gebruikt worden om mee te koken. Een voorbeeld hiervan is om een theelepel ‘Sole’ in de pan te doen wanneer je aardappelen of groenten kookt. Een andere optie is om een glas water met een theelepel ‘Sole’ te drinken. Het smaakt dan natuurlijk wel een beetje zout, maar het is wel gezond. Zeezout is een compleet zout met allerlei mineralen, hier krijg je dan ook geen hoge bloeddruk van.

Succes met het maken van de Sole! Heb je vragen? Stuur een reactie of een e-mail naar info@mecebi.nl.