In deze blog worden drie hormonen besproken die een rol spelen bij natuurlijk afvallen. In de vorige blog hebben we geleerd dat de hormoonhuishouding een complex systeem in het lichaam is, dat ontregeld raakt door een ongezonde levensstijl en voeding. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker last heb van stress en sneller aankomt in gewicht. De hormonen die een rol spelen bij het natuurlijk afvallen zijn insuline, serotonine en het groeihormoon.

Insuline

Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier als je suikers eet. Op het moment dat deze suikers in het bloed komen noemen we het glucose. Als je te veel glucose in het bloed hebt, wordt je daar niet zo lekker van. Misschien ken je het gevoel wel als je te veel snoept. Dan wordt je misselijk. Op dat moment wordt er in de alvleesklier direct insuline aangemaakt. Het insuline gaat naar het bloed en dat neemt het overtollige glucose mee uit het bloed naar de cel. In de cel wordt het opgeslagen als reservevoedsel en kan daar snel een beetje suiker vandaan gehaald worden. Maar als er te veel glucose in de cel aanwezig is, dan zet je lichaam dit om in vet. Hierdoor kom je dus aan in gewicht.

Serotonine

Op het moment dat je lichaam steeds meer insuline moet aanmaken, wordt er een ander hormoon geactiveerd. Dit hormoon heet serotonine. Dit is een hormoon waar je blij van wordt. Serotonine wordt ook wel één van de geluk-hormonen genoemd. Hoe meer insuline het lichaam aan maakt, hoe meer het serotoninegehalte daalt. Je voelt je hierdoor minder lekker en de kans is groot dat je weer opnieuw gaat snoepen en het proces zich herhaalt.

Groeihormoon

Als het insuline en serotonine hormoon uit balans zijn, dan gaat het groeihormoon iets doen wat het niet hoort te doen. Als het groeihormoon ontspoord is gaat het namelijk vet opslaan en spieren afbreken in plaats van vet afbreken en spieren opbouwen.

De oplossing bij natuurlijk afvallen

Deze uitleg van de hormonen laten zien dat er een wisselwerking bestaat tussen verschillende hormonen. Met voeding kan de hormoonhuishouding beïnvloed worden. Zijn je hormonen in balans dan kan voeding er dus voor zorgen dat ze uit balans raken. Maar zijn je hormonen uit balans, dan kan voeding er juist voor zorgen dat ze in balans raken.