In deze blog geven we 7 tips tegen maagzuur. Tijdens de feestdagen wordt meer zoetigheid gegeten, waardoor mensen last van maagzuur krijgen! Deze video is gemaakt met dank aan Kampeerwereld Hendriks (Harderwijkerweg 183).

 

Maagzuur is één van de meest gehoorde klachten die mensen bij de huisarts melden in Nederland. Meer dan 2 miljoen mensen gebruiken in Nederland middelen tegen maagzuur, zoals Omeprazol of Rennie. Maar wat kan je nu zelf tegen maagzuur doen?

Hoe kan je maagzuur voorkomen?

Ten eerste is het belangrijk dat je goed kauwt op je eten. Twintig keer kauwen op je eten voordat je het doorslikt is een veilige richtlijn. Het speeksel vermengt zich dan meer met het voedsel en daardoor kunnen de speekselenzymen beter op de voedselbrij inwerken. Daarnaast is het goed om niet te drinken bij het eten. Ook dit heeft te maken met de hoeveelheid speeksel dat aangemaakt wordt in je mond.

Wat doe je als je last hebt van maagzuur?

Bovenstaande tips zijn vooral bedoeld om maagzuur te voorkomen, maar wat als je last hebt van maagzuur? Het drinken van versgeperst citroensap door je water kan hierbij helpen. Ook een kruidenthee werkt tegen maagzuur, zoals kamille- of pepermuntthee. Daarnaast werkt het kauwen op een stukje zoethout of het eten van een banaan na het eten verzachtend tegen maagzuur.

Niet alleen het eten, maar ook de houding tijdens het eten is van belang bij het voorkomen van maagzuur. Vaak hebben mensen de neiging om na het eten lekker op de bank te gaan liggen, maar juist dan komt het maagzuur omhoog. Zorg er dus voor dat je na het eten rechtop blijft zitten.

Ten slotte, het is handig wanneer de maagzuur echt in je keel omhoog komt om honing in je keel te laten glijden. De honing kan op dat moment het maagzuur goed neutraliseren.

Vermijd eten waar je maagzuur van krijgt

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip om maagzuur te voorkomen: vermijd eten waar je maagzuur van krijgt, zoals chocola of een boterstaaf. Door geen voedingsmiddelen te eten die je maag prikkelen voorkom je maagzuur.