Door het warme weer van de afgelopen weken lijken er dit jaar veel eikenprocessierupsen uit te komen. Ook zullen ze door het warme weer lager in de bomen zitten waardoor het contact met brandharen toeneemt. Opletten dus!

Op dit moment worden de karakteristieke nesten in de eikenbomen al zichtbaar. In de maanden mei en juni is er veel warm weer geweest waardoor de rupsen goede groeiomstandigheden hadden. Hierdoor zijn er deze zomer veel eikenprocessierupsen. In de provincie Gelderland zijn er nu al zes keer meer meldingen geweest in vergelijking met vorig jaar.

Contact met brandharen

Blijf vooral uit de buurt van deze rupsen en nesten. Door bezuinigingen kunnen gemeenten lang niet alle nesten weghalen. Hierdoor loopt u het gevaar om in contact te komen met brandharen, door directe aanraking of doordat de haren met de wind worden meegenomen. U kunt dan last krijgen van een geïrriteerde huid, ogen en luchtwegen. Hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen zijn normale reacties op de brandharen.

Wanneer u in contact bent gekomen met de brandharen kunt u het beste uw huid met plakband strippen om de brandharen te verwijderen. Daarna kan u de plek het beste spoelen met lauwwarm water en insmeren met verkoelende zalf. Indien uw ogen in contact zijn gekomen met de brandharen en u ervaart een blijvende irritatie, neem dan contact op met uw huis- of oogarts. Let ook op uw (huis)dieren.

Weghalen eikenprocessierupsen

Als laatst adviseren we om de nesten niet zelf te verwijderen maar dit aan een professional over te laten. Zij hebben speciale bescherming voor huid en luchtwegen. Ook weet een professional goed waar het nest heen te voeren.