Tijdens je zwangerschap wil je als (toekomstige) moeder zo goed mogelijk voor jezelf en voor je kindje zorgen. Er worden veel goedbedoelde adviezen gegeven, maar waar doe je nu eigenlijk goed aan? Je wilt misschien ook niet zomaar medicatie innemen die achteraf eigenlijk niet nodig blijkt te zijn en wat mogelijk voor bijwerkingen zorgt. Bij MeCeBi willen we daarom gericht(er) advies geven rondom de zwangerschap. Zo kun je op een natuurlijke manier jezelf en de baby gezond houden.

Bij MeCeBi kun je hiervoor terecht bij onze therapeute Annemiek. Zij heeft altijd al een speciale interesse gehad voor zwangere vrouwen en baby´s, maar heeft ook tijdens haar eigen zwangerschappen de ondersteuning van natuurlijke middelen ervaren.

Vermoeidheid en krachtverlies

Annemiek: “Ik had heel veel plannen voor in mijn verlof. Na een paar drukke maanden op het werk verheugde ik me op een vrije periode waarin ik alles kon doen wat ik graag wilde voordat de baby kwam. Zo had ik bijvoorbeeld bedacht om zelf een omslagdoek te naaien. Ik bedacht me wat ik daarvoor nodig had en wilde naar dorp gaan.

Maar ik had totaal geen energie en ik wist niet hoe ik bij de schuur moest komen om mijn fiets te pakken. Zo kende ik mezelf niet. Waar komt deze vermoeidheid en krachtverlies vandaan? Met veel moeite heb ik toch doorgezet en ben ik richting het dorp gegaan.’’

Vermoeidheid en een futloos gevoel
Vermoeidheid is een klacht die veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Vooral in de eerste trimester. Er is natuurlijk ook veel gaande op hormonaal niveau en veel energie gaat naar de groei van je baby. Daarbij daalt vaak de bloeddruk en de suikerspiegel. Wat een extra futloos gevoel kan geven. Toch kan er bij vermoeidheid in de laatste trimester nog meer dingen een rol spelen.

Een ijzertekort?

“Pas tijdens mijn tweede zwangerschap ging ik dezelfde moeheid herkennen. Het voelde alsof ik lood in mijn benen had en elke stap koste enorm veel moeite. Het voelde heel anders dan te weinig slaap, maar ik kon er eerst de vinger niet op leggen. Tot ik mij plotseling iets bedacht: zou ik misschien een ijzertekort hebben?

Tijdens de reguliere metingen was mijn ijzergehalte precies op de ondergrens, maar mijn lichaam vertelde iets anders. Als ik naar de huisarts was gegaan, had ik bijvoorbeeld ferrofumaraat voorgeschreven gekregen. Deze ijzertabletten kunnen echter flink voor verstopping zorgen, en omdat ik daar sowieso al snel last van had tijdens de zwangerschap wilde ik dit liever niet.’’

Je lichaam geeft je signalen
Het is belangrijk tijdens je zwangerschap goed op de signalen van het lichaam te letten. Omdat een zwangerschap een nieuwe ervaring is kan dat vooral de eerste keer best lastig zijn. Welke signalen zijn normaal en welke geven aan dat je misschien tekorten hebt? Een goed gesprek kunnen voeren met iemand die hier ervaring mee heeft kan daarom erg waardevol zijn.

Plantaardige middelen

“Mijn verloskundige respecteerde mijn behoefte om klachten op een natuurlijk wijze te behandelen, en zij schreef me een plantaardig middel voor, in een goed opneembare vorm, zónder kans op verstopping. Deze tabletten hielpen goed en ik heb er geen obstipatie van gekregen. Met elke controle kon ze het ijzergehalte in mijn bloed meten zodat we de dosering daar steeds op aan konden passen.

Ook mocht ik elke dag een paar koppen brandnetelthee drinken en moest ik regelmatig rode bietjes eten. Het liefst gecombineerd met producten die vitamine C bevatten om de opname van ijzer te bevorderen. Daarnaast werd zuivel bij de maaltijd afgeraden omdat dit de ijzeropname juist weer afremt.”

Kijk altijd naar jouw persoonlijke situatie
Op het internet lees je veel informatie en adviezen. Het is lastig om al die informatie goed te kunnen filteren en te kijken wat specifiek op jouw situatie toepasbaar is. Zeker omdat er vaak combinaties van adviezen gelden en je het overzicht dan snel verliest. Dit kan tot onzekerheid leiden, wat je het liefste voorkomt tijdens je zwangerschap.

Zo fit als een hoentje

“Toen ik vier weken voor mijn uitgerekende datum opnieuw met verlof ging voelde ik me zo fit als een hoentje. Voor mijn gevoel kon ik nog wel een paar weken doorwerken. Maar nu was het tijd voor die omslagdoek. En die brandnetelthee? Tijdens een wandeling pluk ik nog steeds de bermen leeg en leg het thuis te drogen. Het is zo leuk om gebruik te maken van de natuur.”

Klachten tijdens de zwangerschap natuurlijk behandelen

IJzertekort is natuurlijk maar één van de voorbeelden waar je last van kunt krijgen tijdens de zwangerschap. Misselijkheid, maagzuur en bekkenklachten zijn andere veel voorkomende klachten, die ook natuurlijk te behandelen zijn. Er is ondersteuning als je last hebt van stress, stemmingswisselingen of een slechte nachtrust, en als je op een natuurlijke manier wil bevallen, is er vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht.

Annemiek: ‘’Ik gun jou een zwangerschap met ondersteuning van je klachten, en waar mogelijk op een natuurlijke manier. Veilig voor jou en veilig voor je kindje. Als je zwanger bent kun je een consult inplannen bij MeCeBi.’’

Wil je meer informatie over de zwangerschapsconsulten bij MeCeBi? Kijk dan hier…