Gepubliceerd op: dinsdag 2 juli, 15.20 uur

Het is volop in het nieuws en heel actueel: de eikenprocessierups is weer actief. Het is zelfs zo erg dat er een ware invasie is van deze rups.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Van oorsprong komt deze rups voor in Zuid en Centraal Europa, maar door het warme weer rukt de rups steeds verder op naar het noorden.

Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kun je in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen vinden. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

De processierups zit vooral in gesponnen nesten aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in lanen en parken. De nesten bestaan uit een dicht spinsel met vervellingshuidjes, brandharen en uitwerpselen.

Kijk uit voor de brandharen

Het lichaam van de rups is bedekt met lange, witte haren die op roodachtige wratten staan ingeplant (dit zijn niet de brandharen). De brandharen zelf zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang, zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes.

De haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten, kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. Maar ook door de wind kunnen de haartjes makkelijk verspreid worden, zelfs tot op grote afstand van de rupsennesten.

Het huidige droge en warme weer draagt eraan bij dat het lang duurt voordat ze op de grond vallen.

Iedereen die in contact komt met de minuscule brandhaartjes kan last krijgen. Er zijn geen duidelijke risicogroepen, al is niet iedereen even gevoelig. Sommige mensen ontwikkelen een allergie, dit merkt u gewoonlijk al binnen 20 minuten.

De meest voorkomende problemen zijn huidklachten: jeuk, huiduitslag, grotere rode plekken, pijnlijke bultjes en zwelling van de huid. Ook kan de huid gaan ontsteken en soms ontstaan er heftige klachten zoals koorts, overgeven en duizeligheid.

Wanneer u in contact komt met de brandharen van deze rups, kan dat erg vervelende klachten veroorzaken. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Klachten processierupsEen voorbeeld van de (heftige) huiduitslag die kan ontstaan na contact met de brandharen van de rups.

Tips om mogelijke klachten zo veel mogelijk te verzachten!

De klachten kunnen echt heel vervelend zijn, we hebben wel een aantal tips om de klachten zo veel mogelijk te verzachten:

 • niet krabben of wrijven (maar dat is heel moeilijk als u jeuk heeft);
 • de brandhaartjes met plakband of tape verwijderen;
 • spoel de huid goed met lauw water (douchen);
 • kleding met haartjes wassen op 60 graden;
 • calendeel gel van de firma Heel of Calendulazalf van Bonusan of VSM;
  • hieraan kunt u zelf nog etherische oliën toevoegen zoals eucalyptus, pepermunt of lavendel
 • om te ontsmetten en te verzachten de plekken regelmatig de Care4Life insecten- en tekenspray gebruiken;
 • eventueel Ogentroost oogdruppels van Weleda of Oculoheel oogdruppels van de firma Heel gebruiken bij klachten aan de ogen;
 • gebruik Colloidaal zilverwater in een sprayflacon en voeg daaraan etherische oliën toe: eucalyptus, pepermunt of lavendel;
 • neem een bad met basisch badzout of maak er kompressen van om op de huid te leggen;

De klachten gaan meestal binnen 2 weken over, maar we weten dat er mensen zijn die erge klachten hebben en dan duurt twee weken erg lang. Bovendien is er nog steeds kans op nieuw contact met de brandhaartjes. U kunt ook bij ons terecht voor ondersteunende behandelingen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij onze assistentes, belt u gerust. Heeft u ernstige, heftige klachten? Neem dan ook altijd contact op met uw huisarts!