Tips voor een natuurlijke huidverzorging

Er komt steeds meer aandacht voor uiterlijke verzorging. Dat blijkt ook wel uit de cijfers: het aantal bezoeken aan wellness centra, sauna’s en schoonheidsspecialisten is de afgelopen jaren explosief gestegen.

Enerzijds omdat we hier volledig tot rust kunnen komen, anderzijds omdat we er ook goed uit willen zien. Ook dat is een gevolg van een goede lichaamsverzorging. Lekker in je vel zitten kan soms een erg letterlijke betekenis hebben!

Wij gaan het in deze blog hebben over huidverzorging. Het lijkt zo simpel, een crèmepje hier, een conditioner daar, maar doen we daar wel goed aan? Hoe past dit binnen een gezonde leefstijl?

Hormoonverstorende stoffen

Wist je dat in sommige verzorgingsmiddelen synthetische stoffen voorkomen die de werking van jouw hormonen kunnen beïnvloeden? Het is de bedoeling dat deze stoffen een antibacteriële of conserverende werking hebben, maar op den duur kunnen serieuze schadelijke effecten hebben.

Denk ook aan bijvoorbeeld een vochtinbrengende crème voor een uitgedroogde huid of zonnebrand om jezelf te beschermen tegen Uv-straling. In dergelijke producten zitten maar al te vaak stoffen die juist onze poriën afsluiten. En dat willen we niet, want dan kan jouw huid de afvalstoffen niet goed uitscheiden.

Een aantal tips voor een goede huidverzorging

Handen wassen

Gebruik jij vaak een hand zeep om je handen te wassen? Grote kans dat je naast de slechte bacteriën, ook de goede bacteriën van je handen wast. Was in plaats daarvan je handen ‘gewoon’ met warm water. Eventueel kun je een neutrale, biologische hand zeep gebruiken. Let er wel op dat deze zeep geen parabenen, synthetische kleur- en geurstoffen en/of bacteriedodende stoffen bevat!

Droge of te strak gespannen huid

Niemand vindt het fijn om een droge huid te hebben. De meest simpele oplossing is om voldoende water te drinken, hierdoor hydrateer je de huid van binnenuit. Probeer zo’n 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken.

Ook is het belangrijk om je huid zo min mogelijk met zeep te wassen. Hierdoor was je namelijk ook de natuurlijke vetlaag van je huid.

Heb je een kantoorbaan en staat vaak de airco aan op kantoor? Zet deze uit en open een raam, indien mogelijk natuurlijk. Een te droge lucht is namelijk niet goed voor je huid. Mogelijk kan een luchtbevochtiger in de ruimte al flink helpen!

Een onzuivere of vette huid

Een vette huid is vaak het gevolg van een overdadige talgproductie, wat vaak het gevolg is van een hormonale disbalans. Het gevolg: acne.

Gezonde voeding is een goed punt om te beginnen wanneer je last hebt van een (te) vette huid. Focus je op voeding dat rijk is aan vitamine C en antioxidanten. Deze kun je vooral vinden in verse, biologische groenten en fruit. Over het algemeen kun je stellen: hoe meer kleur, hoe meer antioxidanten.

Wees je bewust van de keuzes die je maakt!

We kunnen nog heel lang doorgaan over huidverzorging en wat je kunt doen om je huid zo goed mogelijk te verzorgen, maar het belangrijkste is dat je zelf bewust wordt van de keuzes die je maakt.

Kies niet voor het makkelijkste, populairste of goedkoopste product wat je kunt krijgen, maar verdiep je in de (soms verborgen) ingrediënten. Bevat het product parabenen, synthetische kleur- en geurstoffen of alcohol? Dan is het verstandig om deze producten links te laten liggen.

Wij raden je altijd aan om eerst te bekijken of onderzoeken wat mogelijk de oorzaak is van een droge, vette of onzuivere huid en pak vervolgens het probleem aan. Vaak kun je al een hoop bereiken met gezonde voeding. Heb je toch een hulpmiddel nodig? Kies dan voor neutrale, biologische producten. Zonder schadelijke toevoegingen dus!

Weet je niet wat de oorzaak kan zijn van jouw huidproblemen en heb je hulp nodig? Mogelijk kunnen wij je helpen, neem voor meer informatie contact op met onze assistentes!