Afkoelen op een warme zomerse dag

Geen zin, geen puf en eigenlijk alleen maar willen luieren. Velen zullen zich herkennen in dit futloze gevoel op een hete zomerse dag. Dat is best logisch, want warmte doet wel echt wat met je lichaam. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om dit gevoel te verminderen. Zo kun je energiek(er) de zomer door!

Warmte kost energie

Mensen zijn warmbloedig en dat betekent dat we onze temperatuur zo constant mogelijk rond de 37 graden Celsius houden. Daar hoort een normale schommeling van zo’n 0,6 graden bij.

Normaal gesproken ben je bijvoorbeeld aan het einde van de middag op zijn warmst en is je lichaamstemperatuur tijdens de nacht juist weer wat lager.

Wanneer het kwik op een mooie zomerse dag flink oploopt – tot boven de 30 graden – dan wordt het voor je lichaam al een stuk lastiger om de normale lichaamstemperatuur te behouden.

Maar als het buiten rond de 30 graden is, dan hoeft je lichaam juist toch niet zo veel te doen? Juist wel!

Je vergeet namelijk al snel dat je lichaam continu bezig is met het vertering van voedsel en de omzetting daarvan. Daarnaast ben je ook vaak in beweging waardoor je spieren warm worden.

Zodoende produceer je continu warmte. Normaal gesproken koelt je omgeving je met koudere lucht af. Dat lukt tijdens deze hogere temperaturen niet meer.

Je eigen airco

Gelukkig heeft je lichaam een methode om zich te weren tegen de warmte: je begint te zweten.

Wanneer de lichaamstemperatuur begint te stijgen wordt dit geregistreerd in je hersenen. Het centrum die dit regelt – je hypothalamus – zorgt ervoor dat je zweetklieren in werking worden gezet.

Met zo’n 2 tot 5 miljoen exocriene (afvoerende) klieren kan het lichaam vocht uitscheiden om de temperatuur naar beneden te brengen.

Het vocht zelf zorgt nog niet voor de verkoeling. Alleen wanneer het vocht daadwerkelijk verdampt wordt gaat de temperatuur naar beneden.

Het belangrijk om dit te benoemen omdat je vast het verschil wel kent tussen ‘droge’ en ‘natte/kleffe’ hitte. Als het klef is, is meestal de luchtvochtigheid hoger. Hierdoor wordt het moeilijker om zweet te verdampen en om jezelf af te koelen. Vandaar dat je lichaam het over het algemeen zwaarder heeft in een tropisch klimaat.

De spaarstand

Naast zweten stelt het lichaam nog iets in werking om oververhitting te voorkomen. Het gaat in een soort spaarstand.

Door veel interne processen op een lager pitje te zetten produceert het minder warmte. Vooral deze energiebesparing neem je lichamelijk waar. Je voelt je loom en vaak begin je vaker te gapen.

Tegelijkertijd speelt er nog iets mee dat een zekere zomer sufheid kan veroorzaken. Om je lichaamswarmte goed kwijt te raken zetten je bloedvaten zich namelijk uit. Dit wordt vasodilatatie genoemd. Tijdens dit proces kan je bloeddruk dalen waardoor je je minder energiek voelt.

Wat kun je zelf nog meer doen?

Om je toch energiek te blijven voelen tijdens het warme weer, adviseren we je het volgende te doen:

  • Plan fysieke inspanningen zo veel mogelijk in de ochtend. Zowel je lichaamstemperatuur als de buitentemperatuur is lager.
  • Drink voldoende. Tijdens warme dagen zul je meer vocht verliezen omdat je meer zweet. Drink daarom meer water dan normaal. Zeker als je ook nog fysieke inspanningen moet leveren. Zo kan je tijdens het een uur sporten al een liter vocht verliezen. Tijdens warme dagen zal dit nog meer zijn.
  • Zorg voor licht verteerbare maaltijden. Je lichaam schiet in een spaarstand en het zit dan niet te wachten op zware maaltijd. Beperk de calorie inname en ga voor verse salades en groentes. Eet niet te grote porties maar creëer wat meer eetmomenten over de dag.
  • Probeer je leefomgeving zo koel mogelijk te houden. Pas wel op voor een te koude luchtstroom door bijvoorbeeld de airco. Zo kan je lichaam te hard afkoelen of is de overgang naar buiten te groot.
  • Leg jezelf niet te veel op. Probeer actief te zijn in de ochtend en indien mogelijk in de avond. De siësta is in veel warme landen niet voor niets. Accepteer dat je in de middag wat minder doet.
  • Blijf weg uit de zon. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Ga je er toch op uit om bijvoorbeeld te wandelen? Maak je haar nat of draag een (natte) pet/hoed. Zo kun je in ieder geval je hoofd goed koel houden.
  • Zorg voor luchtige kleding. Klinkt gemakkelijk maar soms is het lastig om luchtige kleding te dragen vanwege bijvoorbeeld werk of een andere aangelegenheid. Kijk toch of je misschien het materiaal kan veranderen. Vermijd synthetische stoffen en draag meer katoen, linnen, bamboe of zijde. Deze stoffen zijn minder verstikkend en nemen vaak het vocht beter op.

Heb je vragen na aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.