Afvallen als goede voornemen

Gelukkig nieuwjaar en een fijn 2020! Een nieuw jaar geeft nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen. Ook geeft het frisse moed om iets aan te pakken wat je eigenlijk al lange tijd laat liggen. Denk aan het opruimen van de zolder, het ophangen van dat ene plankje in de woonkamer en bijvoorbeeld het voornemen om gezonder te gaan leven.

Misschien heb jij wel ‘afvallen’ op jouw lijstje met goede voornemens staan. Wij helpen je graag op weg met deze blog en met de blog van volgende week.

Bewustwording

Wat is er nodig om te gaan afvallen? Allereerst is er bewustwording voor nodig. Als je het belang niet inziet van afvallen en alleen maar een paar kilootjes lichter wil worden, dan is de kans groot dat je er niet in slaagt om af te vallen. Zeker als je jouw normale voedingspatroon daarna weer oppakt. Het gevolg is dat je na een tijdje weer op jouw oude gewicht bent.

Afvallen in gewicht is belangrijk, maar nog veel belangrijker is jouw gezondheid! Weet je dat Hippocrates, de ‘vader van de geneeskunde’ al zei: ‘voeding is uw medicijn’.

Voeding en geen vulling, want als we eerlijk zijn: de meeste producten die aangeboden worden bevatten veel ballast, lees het etiket maar eens en kijk hoeveel kunstmatige stoffen daarin verwerkt zijn.

Het Therapeutisch Huis

Bij MeCeBi hebben we als uitgangspunt het ‘Therapeutisch huis’. We stellen ons lichaam voor als een huis en ieder huis heeft een stevig fundament nodig, anders wordt het een bouwval.

Therapeutisch Huis

Voeding is één van de pijlers van het therapeutisch huis van MeCeBi en dat geeft al aan dat het een belangrijk onderdeel is van jouw leefstijl. Voeding is de brandstof van het lichaam en het lichaam moet jouw hele leven lang meegaan. Super belangrijk dus!

Door middel van jouw voeding bepaal je zelf de voedingsstoffen die jouw lichaam binnenkrijgt. Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan jouw algemene gezondheid. Het is ook niet voor niets dat je ook wel eens hoort: “Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst.”

Elke stap die je zelf kunt zetten in de goede richting levert een bijdrage op de weg naar gezondheidswinst. Deze maand helpen we je graag om het grote belang van voeding te leren begrijpen.

In de praktijk

Bewustwording is dus heel belangrijk, maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Nou dat is best simpel: de volgende keer dat je in de supermarkt bent, kijk dan eens rond en probeer eens in te schatten hoeveel producten echt helemaal puur zijn, dat wil zeggen zonder toevoegingen.

Kijk vervolgens eens welke van deze producten biologisch zijn. Dit betekent dat ze niet zijn bewerkt met pesticiden, onkruidverdelgers en dergelijke.

Grote kans dat je schrikt van de hoeveelheid producten die uiteindelijk overblijven. Of liever gezegd, de geringe hoeveelheid producten…

Als laatste kun je eens proberen bij te houden wat je allemaal eet in een week. Je kunt vrij gemakkelijk een eetdagboek bijhouden. Hiermee krijg je inzicht in je voedingspatroon. Kijk vervolgens of het echt voeding of ‘vulling’ is. Want met vulling help je je lichaam niet!

Wat kun je in januari nog meer verwachten?

We kunnen nog veel meer informatie geven over voeding, maar het belangrijkste is dat je snapt dat voeding een grote rol speelt bij jouw gezondheid. Met een gezond voedingspatroon kun je (in veel gevallen) al een heleboel gezondheidswinst boeken.

Wij raden je aan om aan de slag te gaan met bovenstaande ‘opdrachten’. Hopelijk geeft je dit meer inzicht in jouw eigen situatie. Hier leer je al een hele hoop van en dit helpt je om gezondere keuzes te maken.

Volgende week delen wij nog een blog met meer tips bij afvallen. Daarnaast besteden we aandacht aan E-nummers: wat zijn het en hoe vermijd ik ze? Wij sluiten de maand januari af met meer informatie over glucosesiroop en suiker.

Wil je liever niet zelf aan de slag en/of heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding bij afvallen? Je kunt natuurlijk ook terecht bij onze eigen Ditsie, zij is tevens Cure4Life consulente. Klik hier voor meer informatie over Cure4Life.