Het is de laatste week van augustus en voor velen zit de vakantie erop. Terug in het ritme na een tijd van uitrusten. Helaas geldt voor een grote groep dat de vakantieperiode ook een tijd is waarin het gewicht toeneemt. Naast een ander dag- en nachtritme veranderen ook de eet- en drinkgewoontes en zijn we lichamelijk vaak minder actief.

Dat extra gewicht (die vakantiekilo’s) zijn we het liefst zo snel mogelijk ook weer kwijt. Je dagelijkse hoeveelheid beweging helpt daar enorm bij. Maar hoe pak je dat precies aan? We bespreken het vandaag!

Waarom kom ik in de vakantie aan?

Eigenlijk komt het hierboven al naar voren. Tijdens je vakantie heb je een heel ander ritme. Er zijn veel dingen die er mogelijk veranderen. Je slaapt niet alleen op andere tijden maar je eet waarschijnlijk ook ander voedsel (op andere tijden). Daarnaast beweeg je daarbij waarschijnlijk minder, vooral als het warm is.

Vorige week heb je al kunnen lezen hoe belangrijk bioritme is voor vele basisprocessen in je lichaam zoals je stofwisseling en hormoonhuishouding. Met deze veranderingen in je ritme, meer en ongezonder voedsel en minder beweging, volgt al snel een gewichtstoename; de welbekende vakantiekilo’s.

Terug naar je ritme

Al heb je van de vakantieperiode kunnen genieten, de meesten voelen zich na het aankomen van een paar kilo’s niet echt beter.

Het ligt voor de hand dat het voorkomen van gewichtstoename beter is. In de praktijk blijkt dat toch vaak lastig te zijn. Veel producten zijn te verleidelijk en vaak heb je het gevoel dat je het wel verdiend hebt. Wat kun je dan het beste doen als de kilo’s er weer aan gevlogen zijn?

Probeer allereerst weer terug in je ritme te komen. Sta op vaste tijden op en creëer weer drie eetmomenten per dag. Snack niet tussendoor en eet zeker niet meer na 20.00 uur ‘s avonds. Sterker nog. Probeer intermittent fasting eens uit. Hierbij probeer je uiteindelijk 16 uur van niet eten te creëren tussen je avondeten en je eerstvolgende maaltijd. Kijk of je dat een paar dagen vol kunt houden (3-5 dagen). Naast andere gezondheidsvoordelen ga je eerder over op je verbranding. Een doel die we ook met beweging willen bereiken.

Vet levert de meeste energie

Naast je vaste ritme is het ook weer tijd om in beweging te komen. Wanneer je fysiek actief bent, heeft je lichaam meer energie nodig. Normaal gesproken verbruik je al energie om je lichaam draaiende te houden. Dit wordt je ruststofwisseling of basaal metabolisme genoemd.

Zodra je gaat bewegen hebben je spieren meer energie nodig. Je gaat dus meer calorieën verbranden.

Calorie is een term die we gebruiken om de hoeveelheid energie aan te geven. Grofweg kunnen je deze energie halen uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Wist dat je bij vetverbranding wel meer dan 2 keer zoveel kilocalorieën beschikbaar krijgt dan koolhydraten of eiwitten? Een enorm goede brandstof dus. Met die extra vakantiekilo’s heb je genoeg energie opgeslagen.

Tijd om die maar eens aan te spreken!

Stimuleer je vetverbranding

Waar je lichaam zijn energie vandaan haalt ligt naast je voedselinname aan de intensiteit, snelheid van en de duur van de inspanning. Je spieren, met name je snelle spiervezels, hebben een voorkeur voor energie uit koolhydraten. Die zijn namelijk sneller beschikbaar. Je energie uit vetten halen neemt namelijk meer tijd in beslag.

Wanneer heb je het snelste energie nodig? Inderdaad, tijdens inspanningen die met veel snelheid gebeuren, heel intensief en kort van duur zijn. Wil je dus graag je vakantiekilo’s (extra vet) aanspreken, dan zul je niet te intensief en vooral langere tijd moeten sporten.

Bij inspanningen langer dan 30 minuten, krijgt je vetverbranding meer ruimte. Exact wat we willen dus!

Ga op zoek naar een activiteit die je graag doet zoals wandelen, joggen, skeeleren, fietsen of zwemmen. Probeer een tempo aan te houden waarbij je nog net kan praten. De intensiteit mag namelijk niet te hoog liggen maar je hartslag moet wel omhoog gaan.

Alles boven de 30 minuten is winst voor wat betreft je verbranding. Doe dit tenminste 3 keer per week.

Beweging en voeding

Het is goed om te beseffen dat beweging een middel is om meer energie te verbruiken. Je kan meer spierweefsel ontwikkelen wat op zijn beurt weer meer energie verbrandt.

Echter, om gewicht te verliezen blijft voeding de belangrijkste speler. Als je niet op je voeding let, zal gewicht verliezen door extra te gaan sporten heel moeilijk worden. Beweging heeft altijd voordelen, ook als je geen gewicht verliest. Toch blijft het zonde als je juist je vakantiekilo’s probeert kwijt te raken.

De tips nog even op een rijtje:

  • Ga 3 keer week tenminste 30 minuten matig intensief bewegen (je kan nog net praten);
  • Creëer weer regelmaat in je dagelijks ritme;
  • Eet op 3 momenten van dag en niet meer na 20.00 ‘s avonds;
  • Probeer intermittent fasting eens uit!;
  • Wil je echt vet verbranden? Pas dan intermittent fasting toe en ga voor je eerste maaltijd nog langer dan 30 minuten matig intensief bewegen. Door langere tijd niet te eten schakelt je lichaam nog sneller over op je vetverbranding. Extra effectief dus!

Sommigen beweren zelf thee helpt bij het afvallen. Is dat werkelijk zo? Je leest het in onze volgende blog!

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of lukt het jou niet om de vakantiekilo’s kwijt te raken? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.