Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten

Iedereen wil gezond zijn. Gaan en staan waar je wilt zonder enige beperkingen. Als er dan toch klachten zijn wil je daar zo snel mogelijk weer van af. Je wilt weten wat de klacht veroorzaakt zodat je het kan verhelpen. Helaas gaat 40% van de mensen die klachten ervaart zonder lichamelijke verklaring naar huis na een bezoek aan de huisarts. Een term die hiervoor gebruikt wordt is SOLK. Hoe komt het dat er geen verklaring te vinden is? Hoe ga je om met zulke ongrijpbare klachten?

De term SOLK zal niet iedereen bekend voorkomen. Het wordt gebruikt om Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten aan te duiden onder één categorie. Er is sprake van SOLK als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aanwijzing is gevonden die de klachten voldoende verklaart. Een andere kijk op deze klachten is dus nodig.

Het lichaam signaleert

In veel gevallen beginnen de klachten nog licht van aard. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, af en toe dunne ontlasting of juist obstipatie, lichte vermoeidheid of pijnklachten en ga zo maar door. Als dit niet langdurig aanhoudt en het blijft bij lichte klachten, dan ben je al snel geneigd om te zeggen: “ja dat hoort gewoon bij mij’’.

Misschien herken je dat bij jezelf ook wel? Eigenlijk ben je deze klachten gaan accepteren. Je vergeet dan dat je lichaam iets probeert aan te geven. Deze klachten horen namelijk niet bij een normale gezonde situatie. Zeker niet als het je dagelijkse leven begint te verstoren.

Bij SOLK is dit vaak het geval en zijn de dagelijkse bezigheden dusdanig verstoord dat er hulp gezocht wordt. Beeld jezelf eens in dat je elke dag pijnklachten ervaart, geen energie meer hebt, krachtverlies ondervindt en steeds waziger gaat zien. Dit is al weken aan de gang en je wilt niets liever dan een verklaring vinden om van je klachten af te komen.

Diagnose SOLK

Vandaar dat je besluit de huisarts te bezoeken. De dokter heeft bloedonderzoek gedaan en heeft een vermoeden dat het uit je onderrug vandaan komt en stuurt je door naar een rugspecialist. Na een uitvoerig onderzoek kan ook de rugspecialist geen afwijkingen vinden. Het lijkt erop dat alles goed zit, ook je bloeduitslagen zijn goed. Toch zijn de klachten er nog en ben je dus niets opgeschoten. Door naar een andere specialist of zijn de klachten psychisch?

Er volgen nog meer medische onderzoeken maar niets wijst naar een mogelijke oorzaak of aandoening. Somatisch, ofwel lichamelijk, kan er dus geen of onvoldoende verklaring gevonden worden voor de klachten. Daar sta je dan. Jij ervaart wel degelijk klachten maar een verklaring is er niet.

Dit weegt natuurlijk enorm zwaar. Je kan het geen naam geven en niet daadwerkelijk ergens mee aan de slag gaan. Je wilt weer gezond worden maar hoe is nog onduidelijk. Psychische klachten liggen op de loer. Je kunt gaandeweg klachten zoals spanning, slaapproblemen, concentratie- en geheugenverlies, angst of depressie ontwikkelen. SOLK is een feit.

SOLK, wat nu?

Om je te helpen bij de klachten zal er naar het geheel gekeken moeten worden. Het lichaam is namelijk één geheel die uit veel puzzelstukjes bestaat. Op zoek gaan naar één verkeerd puzzelstukje helpt niet. Daarom zoomen we bij MeCeBi niet alleen in op de klachten die je hebt maar ook naar wat je allemaal al hebt meegemaakt, zowel fysiek als psychisch.

Ook andere factoren kunnen een rol meespelen; zoals je voedingspatroon, waar je bent opgegroeid, welke ziektegeschiedenis je al hebt, wat je hebt meegemaakt, je slaappatroon, bewegingsmogelijkheden, stress en daarnaast je erfelijke aanleg. Zo gaan we op zoek naar de samenhang tussen de verschillende puzzelstukjes.

Juist voor het behandelen van SOLK zal dit totale plaatje bekeken moeten worden. Vandaar dat het belangrijk is om de oorzaak achter de klachten te achterhalen. Dit is waar MeCeBi al jarenlang ervaring mee heeft. Wil je weten hoe we dat doen?

Kijk alvast naar de videoverhalen van mensen met onbegrepen klachten bijvoorbeeld Ineke, Gerlinda en Teuniëlle en neem contact met ons op.

Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.