Het voelt raar om over de ‘r’ in de maand te schrijven terwijl we met het coronavirus te dealen hebben. Tegelijkertijd heeft het met hetzelfde te maken. Je wilt namelijk je immuunsysteem zo sterk mogelijk hebben tijdens deze maanden. Juist nu!

Waarom het met name in de herfst- en wintermaanden extra belangrijk is, leggen we je vandaag uit. Daarnaast komen we met een paar mooie voedingsadviezen die je weerstand bevorderen. Volg ze op en ga beter gewapend deze periode door.

Een gebrek aan vitamine C

De ‘r’ in de maand is een bekende term. De meeste mensen weten wel dat het gaat om een periode waarin je meer kans hebt om sneller ziek te worden.

Van oudsher had dit een speciale reden. In de periode waar de ‘r’ in de maand zat, was er namelijk minder groente en fruit beschikbaar. Uiteraard praten we dan over heel wat jaren geleden. Door een gebrek aan groente en fruit ontstond er vaak een vitamine C tekort.

Een tekort aan vitamine C – die als antioxidant werkt maar vooral als aanjager van het immuunsysteem – maakte de mensen flink vatbaarder voor allerlei ziektes.

Vandaag de dag hebben we gelukkig ook in deze maanden genoeg groente en fruit tot onze beschikking. Maar waarom worden we dan nog steeds ziek?

Van gastheer naar gastheer

Zeker in deze periode weten we wat persoonlijk contact voor ons betekent. Het is niet makkelijk om afstand van elkaar te houden en niet in groepjes bij elkaar te komen. Laat staan de leuke uitjes waar veel mensen bij elkaar komen.

Toch heeft dit natuurlijk een reden. We weten namelijk dat een virus een gastheer nodig heeft. Een virus heeft andere cellen nodig om te overleven. Zijn doel is dan ook om zich zoveel mogelijk te verspreiden.

En wanneer lukt dat het beste? Inderdaad, als personen voor een langere tijd dicht bij elkaar zijn in een gesloten ruimte. De kans dat het virus dan via speeksel, neusvocht of door aanraking een ander persoon kan bereiken is vele mate groter.

Koud en naar binnen

Wat de maanden met ‘r’ in gemeen hebben, is ook de ‘binnen’ factor. Het is normaal gesproken de tijd van knus en gezellig samen zijn. Lekker de warmte opzoeken en het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar. De ideale gelegenheid voor het virus om zich te verspreiden. Dit is dan ook één van de redenen dat je sneller ziek wordt in deze periode.

Een andere reden dat je sneller een virus oppakt heeft te maken met de lucht. Een virus overleeft namelijk gemakkelijker bij koude temperaturen en bij een relatief lage luchtvochtigheid.

In de winter hebben we te maken met een lagere luchtvochtigheid dan in de zomer. Deze lucht stoken we binnenshuis vervolgens ook nog eens warm, wat de luchtvochtigheid nog verder doet dalen. Het virus overleeft langer en je slijmvliezen, die je horen te beschermen, raken verzwakt. Je kans om ziek te worden neemt toe.

Minder stress

Voordat we gaan kijken hoe je optimaal je immuunsysteem kunt versterken, is belangrijk om het effect van stress te bespreken. Op dit moment zorgt de onwetendheid rondom het coronavirus voor behoorlijk veel stress. Deze stress belemmert je immuunsysteem enorm.

Ga naast de volgende voedingsadviezen dan ook op zoek naar voldoende ontspanning. Zoek de natuur zo veel mogelijk op en blijf in beweging. Dit kan misschien niet op de gebruikelijke manier, maar wees creatief. Je weerstand doe je er een groot plezier mee en ook in je hoofd geeft het rust.

Voedingstips voor een betere weerstand

In maanden met de ‘r’ is het nog eens extra belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Voeding, en eigenlijk alle pijlers binnen een gezonde leefstijl zoals beweging, slaap en ontspanning, vormen de basis van een goede weerstand.

Aanvullend kun je dit met kruiden of supplementen extra ondersteunen, maar verlies de basis nooit uit het oog.

Immuunversterkende voeding

Kies voedsel dat rijk is aan verschillende vitaminen (vooral A, B en de antioxidanten C en E). Hieronder een aantal voorbeelden van immuunversterkende voeding en kruiden.

  • Broccoli en koolsoorten bevatten veel voedingsstoffen die je weerstand verbeteren. In deze groenten zit vitamine A, vitamine C en glutathion (een van de belangrijkste antioxidanten);
  • Kaneel is rijk aan een sterke essentiële olie waarvan de inhoudsstoffen onze natuurlijke weerstand versterken. Dit is vooral van belang tegen virusinfecties, zoals bij verkoudheid en griep, bij misselijkheid, diarree en darmkrampen. Het is ook spijsverteringsbevorderend, koortswerend, ontsmettend en het verhoogt de weerstand;
  • Grapefruit bevat veel vitamine C. Dit helpt tegen verkoudheid en griep. In grapefruit vind je ook zogenaamde flavonoïden: natuurlijke stoffen die het immuunsysteem activeren. Ben je geen liefhebber van grapefruit? Neem dan een sinaasappel, mandarijn of maak een combi. Ook vlierbessen passen in dit rijtje;
  • Spinazie staat bekend als een zogenaamde ‘superfood’ en zit dan ook vol met goede voedingsstoffen. Bovendien bevat het antioxidanten als vitamine C. Om het meeste profijt te halen uit spinazie, moet je het rauw of licht gekookt eten. Over het algemeen zijn alle donkergroene groenten goed om het immuunsysteem te ondersteunen.

Heb je vragen deze blog of wil je meer informatie over het versterken van je immuunsysteem? Bij MeCeBi staan we voor je klaar! Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.