De gevolgen van Lyme

De grootste boosdoener met betrekking tot de ziekte van Lyme hebben we gisteren al aangewezen, de Borrelia Burgdorferi. Deze destructieve bacterie kan via een tekenbeet ons lichaam binnendringen en de ziekte van Lyme veroorzaken. De gevolgen van deze ziekte zijn groot. Zelfs zo groot dat 3 op 10 (!) lymepatiënten denkt aan zelfdoding. Waar komt dit vandaan? Wat doet de Borrelia bacterie in ons lichaam?

Gisteren heeft Ineke in een video uitgelegd hoe de Borrelia zich voortbeweegt in het lichaam. Hierbij werd duidelijk hoe moeilijk het is om de bacterie op te sporen en te vernietigen. De kans bestaat namelijk dat de bacterie zich verstopt heeft in een cel en pas veel later weer opduikt. Wanneer dit gebeurt, vaak ten tijde van een verzwakt immuunsysteem, verspreidt de Borrelia zich verder in het lichaam. Plotseling ontstaat er een arsenaal aan (onbegrepen) klachten.

Symptomen ziekte van Lyme

De rode kring (Erythema migrans) kan een eerste symptoom zijn voor de ziekte van Lyme. Deze huidverkleuring is meestal duidelijk herkenbaar maar vertoont zich echter lang niet altijd. Slechts bij 50% van de gevallen komt dit voor.

Mede hierdoor kan iemand de Borrelia bacterie voor een langere periode meedragen en pas later klachten ervaren. Deze klachten worden dan niet snel aan de ziekte van Lyme gerelateerd.

Aantal diagnoses erythema migrans (de rode kring) per 100.000 inwoners in Nederland (Bron: RIVM)

De klachten die kunnen volgen zijn enorm divers. Daarbij zijn de klachten niet alleen afhankelijk van de Borrelia variant, maar ook van andere factoren zoals het immuunsysteem, stress en overige chronische aandoeningen.

De Borrelia Burgdorferi geeft namelijk vaak gewrichtsklachten, de Borrelia Afzelii laat vaak huidafwijkingen zien en de Borrelia Garinii gaat meestal gepaard met neurologische klachten en soms verlammingen.

Wanneer er ook nog andere infecties zijn zoals de Bartonella, Ehrlichia, Rickettsia en Babesia kunnen de symptomen nog verder uit elkaar liggen.

Fysieke en mentale klachten

In het algemeen begint het vaak met griepachtige verschijnselen. De Borrelia bacterie veroorzaakt namelijk allemaal ontstekingen in het lichaam. Denk hierbij aan koortsaanvallen, je rillerig voelen en snel duizelig zijn.

Vervolgens kunnen er gewrichtsklachten en spierpijnen of huidonstekingen ontstaan. Aangezichtspijn is vaak ook bekend onder de Lyme patiënten.

Het lichaam wordt beetje bij beetje energie afgenomen. Erge vermoeidheid is dan ook één van de meest voorkomende klachten.

Daarnaast ervaren veel patiënten een soort wattig gevoel in hun hoofd, ook wel brain fog genoemd, waardoor ze zich slecht kunnen concentreren.

Naast deze heftige fysieke klachten van Lyme is het mentaal misschien nog wel het zwaarst. Wanneer Lyme niet kan worden aangetoond krijgen mensen vaak een andere stempel opgedrukt. Vele patiënten krijgen te horen dat ze lijden aan chronische vermoeidheid (CVS/ME), reuma, fibromyalgie, MS of zelfs alzheimer.

Of nog erger: ‘we kunnen niets vinden, we kunnen niets meer voor u doen en u moet er mee leren leven’. Dit geeft veel onzekerheid, angst, onrust en een onaangenaam onbegrepen gevoel.

Het verhaal van Anne

In het verhaal van Anne en haar heftige strijd tegen de ziekte van Lyme komt dit duidelijk naar voren.

Morgen: neem voorzorgsmaatregelen!

Morgen gaan we het hebben over voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, want wij geloven nog altijd dat voorkomen beter is dan genezen.