Vanaf maandag 19 april tot en met vrijdag 23 april 2021 is het de Week van de Teek. Tijdens deze week wordt er éxtra aandacht gevraagd voor alles wat met teken en tekenbeten te maken heeft. Graag dragen wij daar ieder jaar weer ons steentje aan bij, want voorkomen is nog steeds en zal beter blijven dan genezen!

Een rode of blauwe kring op je huid, een grieperig gevoel en later pijnscheuten, spierpijn, dubbelzien, gewrichtsklachten en/of hartkloppingen. Dit zijn allemaal symptomen die horen bij de ziekte van Lyme. Het is een hele ingrijpende ziekte die veroorzaakt wordt door een ‘simpele’ tekenbeet. Het is daarom heel belangrijk om hier alert op te zijn. Hoe kan je toch veilig naar buiten en wat moet je doen als je weer thuis bent? De ziekte van Lyme willen we namelijk te allen tijde zien te voorkomen.

Wat trek je aan bij een wandeling?

Laten we beginnen bij het belangrijkste: hoe voorkom je een tekenbeet. Want voorkomen is beter dan genezen en ook een stuk makkelijker. Als je buiten gaat wandelen, zorg dan dat je niet alleen goede wandelschoenen aan hebt, maar trek ook kleding aan die goed afsluit.

Doe schoenen aan en doe je broek bij je sokken in. Hierdoor blijven de teken aan de buitenkant van je kleren en kun je ze er makkelijk afkloppen.Trek het liefst witte of lichte kleding aan als je naar buiten gaat. Teken zijn donker gekleurd en op een lichte ondergrond kan je ze makkelijker spotten.

Bescherm je hoofd, want teken zitten graag op warme en vochtige plekken. Dus lekker in je nek, bij je haargrens of tussen je haren. Doe daarom een pet op. Ben je veel in de tuin? Doe dan het liefst een pet op met een lange klep aan de achterkant, hierdoor bescherm je jezelf zo veel mogelijk.

Tip: Blijf op de looppaden als je buiten wandelt. Loop niet allemaal zijpaden in met struiken, want daar zitten de meeste teken.

Controleer jezelf goed

Klop je kleding goed uit als je thuis bent. Teken kruipen graag in je kleren, keer ze daarom nog eens extra binnenstebuiten. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat je een tekenbeet oploopt als je dezelfde kleren weer aantrekt. Je kleren alleen wassen, geeft geen garantie dat ze de wasbeurt niet overleven. Klop je kleren dus altijd eerst uit!

Heb je dit alles gedaan? Ga dan je hele lichaam na of daar misschien een teek zit. Nogmaals, ze zitten graag op warme vochtige plekken. Bekende gebieden waar de teek zich vaak vastbijt zijn de oksels, liezen, bilnaad, achter de oren, tussen de tenen en rond de haargrenzen.

Sommige plekken zijn lastig te zien bij jezelf, het beste is daarom om een spiegel te gebruiken of iemand anders te vragen je te controleren.

Bij MeCeBi hebben we een handige ‘Teek Care Kit’ samengesteld, in deze kit zit allemaal informatie en instructies voor het verwijderen van een teek. Hier zit ook een tekenkaart, spiegeltje, zaklampje en vergrootglas in. Alles wat je nodig hebt om jezelf, je kinderen of je huisdieren te controleren.

Toch een tekenbeet?

Heb je ondanks alle maatregelen toch een tekenbeet? Dan is dat nog geen reden tot paniek. Hoe korter de teek er zit, hoe minder groot de kans op een infectie. Dit is echter allesbehalve een garantie. Wil je meer zekerheid? Laat de teek dan testen bij MeCeBi.

Het is sowieso belangrijk om het beestje zo snel en kundig mogelijk te verwijderen.

Hoe verwijder je een teek?

Het verwijderen van een teek is simpel, maar moet wel goed worden uitgevoerd. Denk er bijvoorbeeld aan om geen alcohol of andere middelen voor en tijdens het verwijderen van de teek te gebruiken. Dit verhoogt namelijk de kans op een infectie.

  • Stap 1: Leg de tekenkaart op de huid, met de inkeping naar de teek.
  • Stap 2: Schuif de tekenkaart over de huid naar de teek, zodat hij in de spleet van de tekenkaart vast komt te zitten.
  • Stap 3: Blijf kalm en rustig over de huid doorschuiven. De teek komt los en blijft klem zitten in de tekenkaart. Beweeg de kaart dus niet omhoog. Ontsmet het plekje met alcohol, jodium of tea tree olie en noteer de plek en datum. Of maak gelijk een foto van de plek. Wikkel daarna de teek in plakband en gooi het bij het afval.

Ga dus altijd goed voorbereid de natuur in. Draag bedekkende kleding en controleer achteraf goed op teken!

Wil je meer weten over tekenbeten of heb je een tekenbeet gehad? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.