Neem voorzorgsmaatregelen!

De afgelopen week heeft laten zien dat de impact van de ziekte van Lyme enorm is. De Borrelia bacterie pakt beetje bij beetje het leven van een Lyme patiënt af. Het aantal tekenbeten is de afgelopen 2 jaar in het voorjaar toegenomen. De teek is dan nog in zijn nimf stadium en moeilijker op te sporen. Wat kunnen we doen om de kans op een Borrelia infectie te voorkomen? Hoe verwijder je een teek het beste? Vragen die we vandaag beantwoorden!

Allereerst bestaat er de misvatting dat teken alleen uit de bomen zouden vallen om zo een plekje op je lijf te vinden. Integendeel, verreweg de meeste teken zitten in het hoge gras of in struikgebieden. Vandaar dat ze voorkomen in bossen, parken, weilanden, duingebieden, tuinen en heidegebieden. We hebben al van een patiënt gehoord dat er in de afgelopen week alweer een teek te zien was in een stadstuin!

Bij het passeren van een struik of een graspol is kort contact genoeg voor de teek om over te springen. Vandaar dat de volgende adviezen van belang zijn:

  • Blijf zoveel mogelijk op de fiets- en wandelpaden;
  • Trek lange kleding aan die je lichaam helemaal bedekken;
  • Doe de broekspijpen bij de sokken in als je de natuur in gaat;
  • Gebruik een tekenspray op de huid (verkrijgbaar bij MeCeBi);
  • Zorg dat je altijd een tekenkaart bij je hebt (portemonnee, auto, tas…).

Controleer jezelf goed!

Wanneer de teek eenmaal op je lichaam zit gaat hij op meestal op zoek naar een vochtige plek. Bekende gebieden waar de teek zich vaak vastbijt zijn de oksels, liezen, bilnaad, achter de oren, tussen de tenen en rond de haargrenzen.

Omdat deze plekken vaak lastig te zien zijn bij jezelf, is een spiegel of iemand anders die met je meekijkt zeer gewenst. Stimuleer dit ook bij je kinderen en laat ze zelf zoeken. Ben je buiten én in de natuur geweest? Controleer jezelf dan goed voordat je gaat slapen!

Wat doe je bij een tekenbeet?

Tijdens het grondig controleren van je lichaam kan je een teek aantreffen. Hiervoor geldt: hoe korter de teek er zit, hoe minder kans op een infectie. Dat betekent niet dat je de teek snel en daardoor onzorgvuldig moet verwijderen. De kans dat een te groot deel van de kop blijft zitten, of de inhoud van zijn lichaam alsnog in je bloed terecht komt, is dan groter. Let op de volgende aandachtspunten:

Wij hebben een informatieve deurhanger gemaakt, waarop de instructies voor het verwijderen van een teek ook terug te vinden zijn. Deze deurhanger is onderdeel van de zogenaamde ‘Teek Care Kit’. Hier zometeen meer over!

Instructies bij het verwijderen van een teek

Pas op: gebruik geen alcohol of andere middelen voor en tijdens het verwijderen van de teek.

Stap 1: Leg de tekenkaart op de huid met de inkeping naar de teek.

Stap 2: Schuif de tekenkaart over de huid naar de teek, zodat hij in de spleet van de tekenkaart vast komt te zitten.

Stap 3: Blijf kalm en rustig over de huid doorschuiven. De teek komt los en blijft klem zitten in de tekenkaart. Beweeg de kaart dus niet omhoog. Ontsmet het plekje met alcohol, jodium of tea tree olie en noteer de plek en datum. Wikkel de teek in plakband en gooi bij het afval.

Teek Care Kit

Er komt dus nog aardig wat kijken bij het verwijderen van een teek. Het begint natuurlijk al bij het opsporen van het spinachtige beestje. Om dit goed te kunnen doen hebben we bij MeCeBi een prachtige ‘Teek care kit’ samengesteld.

Met een tekenkaart, tekenspray, vergrootglas, spiegeltje, zaklampje en een informatieve deurhanger in één handig reistasje ben je altijd en over goed uitgerust. Daarnaast is het ook leuk voor de (klein)kinderen om spelenderwijs bewust te worden van en te speuren naar de teek.

Je kunt deze kit nu ook online bestellen via de webshop van Leef je gezond!

Teek Care Kit