Wat is de kans op de ziekte van Lyme?

Gisteren hebben we gekeken of de hoeveelheid tekenbeten is toegenomen de afgelopen jaren. Dit lijkt niet het geval. Wel lijkt er een verschuiving te zijn naar meer tekenbeten in het voorjaar. Toch is het aantal lymepatiënten de afgelopen 20 jaar verviervoudigd! Er komen volgens het RIVM jaarlijks zo’n 27.000 mensen met lyme bij. Daarom vandaag de vraag: hoe groot is de kans op de ziekte van Lyme? En welke bacterie veroorzaakt deze ziekte?

Levensstadia van een teek

De teek is een kleine spinachtige parasiet dat bloed opzuigt van een gastheer. Een teek doorloopt vier levensstadia (ei, larve, nimf en teek) voordat het een volwassen teek is. Voor elk stadia heeft het een andere gastheer nodig.

Wanneer het zich in het nimf stadium bevindt, kan het al een gevaar voor de mens zijn. In dit stadium heeft het zich namelijk al een keer volgezogen met het bloed van bijvoorbeeld knaagdieren of vogels. De nimf kan hierdoor drager zijn geworden van een ziekteverwekker, opgedaan van zijn vorige gastheer, zoals een bacterie of een virus.

Borrelia Burgdorferi

De bekendste bacterie is de Borrelia Burgdorferi. Deze staat bekend als de klassieke Borrelia bacterie en de veroorzaker van de ziekte Lyme. Toch is dit niet de enige variant en worden er nog steeds meer varianten gevonden. Er wordt geschat dat 1 op de 5 nimfen/teken deze, of een gelijksoortige bacterie, bevat.

Daarnaast kan de teek nog meer bacteriën en/of virussen bevatten die in de volksmond co-infecties genoemd worden, maar het zijn op zichzelf staande bacteriën of virussen die los van elkaar al een heel scala aan klachten kunnen geven. Begrijpelijk dat een combinatie van infecties het nog ingewikkelder maakt.

De kans op de ziekte van Lyme

Laten we de getallen nog even op een rijtje zetten:

  • In Nederland zijn er ca. 1,3 miljoen tekenbeten per jaar.
  • Wat vervolgens leidt tot 27.000 nieuwe lymepatiënten.
  • De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is berekend op zo’n 2,6 procent.

Dit lijkt dan relatief een klein percentage. Maar klopt dit percentage eigenlijk wel?

Moeilijk aantoonbaar

Deze studies – die dit percentage noemen – moeten namelijk erkennen dat het opsporen van de ziekte van Lyme erg moeilijk is. Alleen op het aanmaken van antistoffen kan de ziekte van Lyme gediagnosticeerd worden.

Deze antistoffen worden aangemaakt door ons immuunsysteem. Helaas is de Borrelia Burgdorferi echter meesterlijk in het ‘verstoppen’. De bacterie zorgt ervoor dat het onherkenbaar wordt voor het ons immuunsysteem zodat de aanmaak van antistoffen stopt.

Bekijk de onderstaande video van Ineke waarin ze precies uitlegt hoe de bacterie dit doet:

De gevolgen van de Borellia bacterie

Het werkelijke aantal lymepatiënten ligt dus zeer waarschijnlijk nog hoger. Morgen gaan we in op de klachten die deze bacterie met zich mee kan brengen. Veel klachten komen namelijk overeen met andere chronische ziekten waardoor mensen onjuist gediagnosticeerd worden.

Hierover morgen dus meer!