Zijn er tegenwoordig meer tekenbeten?

We zijn in de ban van de Corona crisis, het is een pandemie. Vandaag begint de ‘Week van de Teek’, maar zelfs deze is officieel afgelast omdat er geen bijeenkomsten kunnen zijn. Wij vinden het belangrijk om juist nu hier wel aandacht aan te besteden, want beseffen we wel dat ook dit een soort pandemie is?!

Het verschil bij tekenziekten is dat het niet nieuw is, maar de ziekte infecteert mensen en kan zware klachten veroorzaken en het verspreidt zich gemakkelijk onder de bevolking.

Toch lijkt het nog steeds dat we de ernst van tekenziekten nog niet goed begrijpen. Daarom staat bij MeCeBi deze hele week wel volledig in het teken van, jawel, de teek. Elke dag schenken wij middels een kort blogje of vlogje aandacht aan dit kleine spinachtige beestje en de mogelijke consequenties van een tekenbeet. De gevolgen van een tekenbeet mogen namelijk niet onderschat worden.

Volg ons deze week en kom meer te weten over de ontwikkelingen rond tekenbeten en de kans op de ziekte van Lyme. Leer meer over de voorkomende klachten en steek wat op van de voorzorgsmaatregelen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Stijgende temperaturen

Als Nederlanders gaan we al snel naar buiten als de zon begint te schijnen en de temperaturen aangenamer worden. Heerlijk om de natuur weer op te zoeken en lekker buiten te zijn. Er schuilt alleen een gevaar. Dit is namelijk ook de periode wanneer de teken weer in opmars zijn.

De teek houdt namelijk van deze warme temperaturen. Het aantal tekenbeten hangt dus sterk af van de weersomstandigheden. De laatste jaren is de temperatuur iets gestegen. Zijn er dan ook meer tekenbeten?

Tekenradar.nl

Het team van tekenradar.nl probeert zo goed mogelijk inzicht te krijgen op het aantal tekenbeten per jaar. In Nederland lopen we elk jaar meer dan een miljoen tekenbeten op. Gemiddeld worden de meeste tekenbeten gemeld rond juni en juli. Deze twee maanden nemen 50% procent van het jaarlijkse totaal voor hun rekening. Waarbij het tekenseizoen vaak van ongeveer maart t/m november loopt.

Toch was het in 2018 anders. Door de warme temperaturen in april, mei en juni werden er destijds enorm veel meldingen gedaan van tekenbeten. Het jaar daarop liet dezelfde trend zien. Het totale aantal tekenbeten over het hele jaar veranderde niet tot nauwelijks, maar de periode dus wel. Wees dus extra gewaarschuwd als de temperaturen in het voorjaar weer hoog zijn!

Grafiek van tekenbeten van Tekenradar.nl

Morgen: hoe zit het met de ziekte van Lyme?

Maar hoe zit het nu met de kans op het opdoen van de ziekte van Lyme? Draagt elke teek bacteriën met zich mee die je ziek kunnen maken? Morgen gaan we in op deze vragen!