Eczeemklachten

Een goede huidverzorging is niet zo simpel als het lijkt. Veel verzorgingsproducten waarvan je denkt dat ze je huid verzorgen, blijken juist belastend te zijn voor je huid.

Huidklachten ontstaan niet alleen omdat je belastende verzorgingsproducten gebruikt. Sterker nog, voor een veel voorkomende huidklacht als eczeem moet je de oorzaak eerder zoeken bij de inwendige verzorging van jouw lichaam. Wat voor rol kan met name voeding hier nog in betekenen?

Twee veelvoorkomende vormen

Bij eczeem gaat het om huidklachten waarbij de huid ontstoken raakt. Dit is vaak te zien aan de rood gekleurde huid wat meestal gepaard gaat met schilfers of bultjes. De bultjes kunnen vocht bevatten en de plekken kunnen enorm jeuken.

Zo’n 1,2 miljoen mensen hebben hier chronisch last van. Bij volwassenen komt het vaak voor op de handen en voeten, terwijl het bij kinderen meestal in de knieholtes, ellebogen of hals/nek voorkomt.

De twee meest voorkomende soorten zijn atopisch eczeem en contacteczeem.

Atopisch ofwel constitutioneel eczeem

Deze vorm van eczeem wordt gezien als een chronische huidziekte. De huid is hierbij chronisch ontstoken waarbij acute en chronische fases elkaar afwisselen. De huid kan dan erg rood en warm worden, heftig jeuken en er kunnen zich bultjes of blaasjes vormen gevuld met vocht.

In de chronische fase gaat de huid meer schilferen, droogt het uit en kunnen er pijnlijke kloven ontstaan.

Contacteczeem

Deze vorm van eczeem ontstaat na aanraking met een bepaalde stof (allergeen) die een allergische reactie veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een nikkelallergie. Bij het dragen van sommige sieraden reageert de huid plotseling heftig. Ook hier kleurt de huid meestal rood en begint het enorm te jeuken.

Vaak herstelt de huid zich weer als aanraking met een bepaalde allergeen vermeden wordt.

Het immuunsysteem op hol

Voor beide vormen van eczeem geldt dat het ontstaat als gevolg van een reactie van het immuunsysteem waarbij veel histamine wordt aangemaakt. Histamine is een stofje dat wordt vrijgemaakt door mestcellen en zorgt voor een ontstekingsreactie. De aderen verwijden en de doorlaatbaarheid van de bloedvaten en de haarvaten vergroten.

Normaal gesproken is deze reactie nuttig als er echt een bedreigende stof het lichaam betreedt. Steeds vaker is dit niet meer het geval en ontstaat deze reactie door relatief ‘onschuldige’ stoffen.

Waar bij contacteczeem de ontstekingsreactie weer afneemt als de betreffende stof vermeden wordt, is dat bij constitutioneel eczeem niet het geval. Het immuunsysteem blijft eigenlijk continu actief en de ontstekingsreactie blijft. Het histamine niveau in het bloed is meestal blijvend verhoogd. Dit noemen we ook wel een laaggradige ontsteking.

Eczeemklachten en voeding

Het ontstaan van deze laaggradige ontsteking is afhankelijk van vele factoren. Van je voorouders kun je namelijk al ‘zwakheden’ of ‘belastingen’ hebben meegekregen hebben waardoor de ontstekingen sneller ontstaan. Naast stress en beweging, speelt vooral voeding een belangrijke rol.

Om klachten te verminderen komt het er kort gezegd op neer dat het immuunsysteem zowel ontzien als versterkt moeten worden en de histamine productie geremd. Dat klinkt simpel, maar hoe doe je dat?

Verlaag de hoeveelheid antinutriënten

Naast nutriënten, ofwel voedingsstoffen, bevat voedsel ook vaak antinutriënten. Dit zijn plantenbestanddelen die de opname van belangrijke voedingsstoffen in het spijsverteringskanaal belemmeren. Juist bij eczeem zijn die nutriënten zo hard nodig om voor een goede huidflora te zorgen.

Gelukkig zijn er manieren om die antinutriënten te verlagen in voeding. Bij bonen en peulvruchten zitten de antinutriënten bijvoorbeeld met name in de schil. Door ze lang te laten weken lossen de wateroplosbare antinutriënten op. Check de voeding die je vaak eet op antinutriënten en bekijk hoe je deze kunt verminderen.

Vermijd histaminerijk voedsel en zorg voor voldoende antihistamine nutriënten

Omdat het histamine niveau vaak verhoogd is, is het goed om de zogenaamde histaminerijke producten en histaminevrijmakers uit de mestcellen te reduceren. Enkele bekende voorbeelden van histaminerijke producten zijn:

  • aardbei;
  • alcohol;
  • alle tuinkruiden;
  • cafeïne;
  • citrusvruchten;
  • eieren;
  • chocolade of cacao.

Daarnaast is het belangrijk om nutriënten binnen te krijgen die de allergische reactie minimaliseren. Met name is het belangrijk om voldoende vitamine C, vitamine B6 en bijvoorbeeld quercetine binnen te krijgen. De laatstgenoemde is een zogeheten flavonoïden die naast een anti-oxidatieve werking een grote anti-histamine werking heeft. Deze tref je vooral in ui, rode kool, appels, frambozen, groene thee en knoflook.

Een goede verhouding vetzuren

Om een ontstekingsreactie kort en effectief te laten verlopen is een goede verhouding van omega 3- en omega 6 vetzuren nodig; zo’n 1:3. Door het vele bewerkte voedsel is de inname van omega 6 flink toegenomen en ligt de verhouding eerder op 1-15/20. Dit komt voornamelijk omdat deze vetzuren in de goedkope oliën zit (zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie) en daarom veel gebruikt worden.

Deze enorm scheve verhouding is juist ontstekingsbevorderend. Vandaar dat het belangrijk is om de omega 6 inname te minderen en de inname van omega 3-vetzuren te verhogen. Omega 3 zit vooral in lijnzaadolie, chiazaad, noten en vette vis. Verwerk deze daarom dagelijks in je maaltijden.

Persoonlijke begeleiding

Zoals je kunt lezen zijn er op veel punten al verbeteringen mogelijk. Toch is dit nog maar een een kleine greep uit de mogelijkheden. Bij MeCeBi hebben veel ervaring met eczeemklachten en hebben we vele patiënten kunnen begeleiden naar een eczeemvrije huid. Volgende week vertelt Gerdien hoe waardevol dit voor haar was.

Ervaar je zelf eczeemklachten of heb je vragen na aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.