Week zonder vlees

Met zijn allen eten we behoorlijk veel vlees. Wist je dat je in je hele leven gemiddeld zo’n 727 dieren eet? Dan zijn de vissen, schaal- en schelpdieren nog niet eens meegerekend. Vandaar dat de ‘Week zonder vlees’ weer van start is gegaan. Een week geen vlees eten om zo water te besparen, de CO2 uitstoot te verminderen en een vegetarisch of flexitarisch voedingspatroon te stimuleren. Doe jij ook mee?

Waarom minder vlees eten?

In de ‘Week zonder vlees’ wordt minder vlees eten gepromoot. Allereerst door een hele week vegetarisch te eten om dit vervolgens misschien door te zetten als flexitariër. Als flexitariër wissel je vlees en vis af met vegetarische gerechten.

Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Zo heeft rundvlees over het algemeen de meeste impact op het milieu. Dit komt door de productie van veevoer, het management van de mest en de emissie van methaan door fermentatie in de pens. Door minder rundvlees te eten scheelt dit al heel wat stikstofgassen die de lucht in gaan.

Gezondheidsvoordelen

Minder vlees eten, of zelfs helemaal vegetarisch, zorgt ook nog voor een aantal gezondheidsvoordelen. Plantaardige producten zijn vaak niet zo bewerkt als vlees. Te veel rood en bewerkt vlees verhoogt namelijk de kans op gezondheidsproblemen zoals beroertes, diabetes en kanker.

Kies er daarom voor om vaker plantaardig te eten. Dit kan je bloeddruk verlagen en het verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Minder antibiotica

Een ander voordeel van het niet meer eten van vlees is dat je veel minder in aanraking komt met antibiotica. Vlees dat in Nederland wordt geproduceerd bevat door nieuwe wetgeving al een stuk minder antibiotica dan eerst.

Helaas wordt veel vlees geïmporteerd uit het buitenland waar ze niet zulke strenge regels hebben. Door veel buitenlands vlees te eten, kan het zijn dat je bacteriën binnenkrijgt die resistent zijn voor antibiotica of dat je zelf resistent wordt.

Als je dan ziek wordt van bacteriën waar je immuun voor bent geworden, kan het erg lastig zijn om die bacteriën op te ruimen.

In de biologische veehouderij wordt er alleen in het uiterste geval antibiotica gebruikt. Eerst wordt er naar andere oplossingen gezocht om het vee weer gezond te maken. Als je wel een keer vlees wilt eten, ga dan voor biologisch vlees.

Dierenwelzijn

Als je geen of minder vlees eet en bewust je stukje vlees koopt, help je mee tegen de megastallen waar dieren maar weinig ruimte hebben om te leven. Doordat de dieren dicht op elkaar staan, ontstaan er ook steeds meer ziektes.

Deze ziektes zijn niet alleen slecht voor de dieren, maar zijn in sommige gevallen ook besmettelijk voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan Q-koorts of BSE.

Vegetarisch is niet saai!

Heb je ondertussen al interesse gekregen in een vegetarische leefstijl? Of flexitariër, want alleen al minder vlees eten scheelt een heleboel. Misschien vraag je je wel af wat je dan in plaats van vlees kunt eten. Een bord met alleen aardappelen en groenten is al snel saai.

Om de voedingswaarde van een stukje vlees van 100 gram te vervangen kan je 100 gram kant-en-klare vleesvervanger kopen. Als je liever zelf je vleesvervanger wil maken, kan je 135 gram (gare) peulvruchten, 25 gram ongezouten noten, pinda’s of pitten of 2 eieren eten. Het voordeel is dat je zelf in de hand hebt wat je toevoegt en niet vast zit aan E-nummers, suiker en/of zout.

Voor meer inspiratie voor in de keuken verwijzen we je graag door naar de website van een ‘Week zonder vlees’.

Wil jij meer informatie over vegetarisch eten? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.