Tegenwoordig lees je veel over het gebruik van voedingssupplementen. Zo is er al een run geweest op vitamine C en staat op dit moment vooral de vitamine D in de schijnwerpers. Toch bijzonder, want in het begin van de corona crisis waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zelfs tegen verkopers van voedingssupplementen.

Zij schrijven dat het extra innemen van vitamines, mineralen of spoorelementen, bovenop de dagelijkse hoeveelheid niet nodig is. Heeft het innemen van voedingssupplementen dan helemaal geen zin?

De basis eerst

Wellicht wilt de NVWA en het Voedingscentrum ons behoeden voor een overmatige aanschaf van supplementen. Dit laatste is ook zeker niet de bedoeling. Zoals we altijd benadrukken bij MeCeBi: gezondheid begint bij de basis. Hiermee bedoelen we een gezonde leefstijl.

Als we het over een gezonde leefstijl hebben, zien we veel verschillende opvattingen. Zo is de schijf van 5 (op het gebied van voeding) van het Voedingscentrum al een eind in de goede richting maar daarmee ben je er nog niet. Er worden – volgens ons – een aantal elementen onderbelicht. Voeding bevat namelijk in veel gevallen niet meer de voedingsstoffen die we gewend zijn.

De kwaliteit van voeding gaat achteruit

Intensieve landbouw

Eén van de redenen waarom voeding minder voedingsstoffen bevat is de intensieve landbouwmethoden die de laatste decennia worden toegepast. Om te groeien hebben planten een grote diversiteit aan mineralen en spoorelementen nodig om vervolgens vitamines, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en smaakstoffen te maken.

Planten halen die mineralen en spoorelementen uit de grond. Tegenwoordig wordt er veelal kunstmest ingezet om de plant goed te laten groeien. Het probleem is dat deze kunstmest slechts een klein deel van deze belangrijke stoffen stoffen bevat. Vaak maar zes tot acht mineralen, terwijl de ‘volle grond’ wel 50 verschillende mineralen bevat.

Door het missen van essentiële spoorelementen is de plant zwakker dan normaal en gevoeliger voor ziektes. Helaas resulteert dit vaak tot meer inzet van extra bestrijdingsmiddelen, die wij vervolgens ook weer binnenkrijgen.

Onrijp plukken en bevriezen

Naast de achteruitgang van de grondkwaliteit is er nog een ander proces gaande wat de kwaliteit van voedsel doet afnemen: het onrijp plukken en bevriezen van voedsel.

Vooral fruit wordt meestal onrijp geplukt. Dit leidt tot een verminderde aanmaak van vitamine C.

Vervolgens worden ze meestal ook ingevroren en langdurig opgeslagen voordat ze verkocht worden. Tijdens dit diepvriezen gaan vooral B-vitamines voor een deel verloren.

Toename van geneesmiddelen

Voeding kan op zichzelf sowieso al minder voedingsstoffen bevatten. Hierdoor is het al lastiger om de voorraden in je lichaam goed op peil te houden. Maar een tekort kan ook toenemen door medicatie gebruik.

Bij gezondheidsklachten schrijven artsen al gauw geneesmiddelen voor die ons van de klachten af moeten helpen. Artsen staan er vaak niet bij stil dat deze medicijnen onze voorraden kunnen uitputten. Soms ontstaan er zelfs bijwerkingen van het medicijn doordat onze voorraden leeg raken.

Helaas volgt er meestal een andere geneesmiddel om dan weer van de bijwerking af te komen, waardoor het tekort alleen maar toeneemt.

Voedingssupplementen bevorderen de gezondheid

Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat er allerlei redenen kunnen zijn waardoor voeding ons niet meer voldoende voorziet van essentiële voedingsstoffen. Voedingssupplementen kunnen in zo’n situatie worden ingezet om deze tekorten aan te vullen.

Dat het innemen van voedingssupplementen zin heeft is aangetoond in een toonaangevend tijdschrift van Nutrition Journal. Zij publiceerden een studie waarbij bevestigd werd dat er gezondheidsverschillen zijn tussen supplement gebruikers en niet supplement gebruikers.

Wat bleek? De gebruikers van supplementen hadden een betere gezondheidsconditie, minder tekorten qua vitaminen en mineralen en een mindere kans op hoge bloedruk en diabetes.

Deze studie liet ook zien dat supplementen gebruikers bewuster met gezondheid bezig zijn. Zij zorgen namelijk ook voor een betere basis; een gezonde leefstijl. Het laat zien dat ze voedingssupplementen niet zien als vervanging van voeding, maar echt als aanvulling op hun leefstijl.

Als klap op de vuurpijl hebben sommige voedingsstoffen ook een officiële “weerstandsclaim” gekregen van de Europese Unie. Zo is aan vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, vitamine D, koper, selenium en zink op basis van wetenschappelijke bewijsvoering exact dezelfde gezondheidsclaim toegewezen: ‘Draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’.

Hebben voedingssupplementen zin?

Ja, het innemen van voedingssupplementen heeft zin. We hebben nu eenmaal te maken met vele factoren binnen onze leefstijl die soms tekorten in ons lichaam veroorzaken. Een gezonde leefstijl aangevuld met zorgvuldig gekozen en kwalitatief goede voedingssupplementen, heeft uitgewezen een positieve bijdrage te leveren op de gezondheid van de mens.

Nieuwsgierig naar wat een kwalitatief goed voedingssupplement is? Dat lees je in ons volgende blog.

Heb je vragen over voedingssupplementen? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.