Medical taping

Het hooikoortsseizoen is voor velen (helaas) al weer begonnen. Jeukende ogen, een loopneus, niezen en hoesten zijn de welbekende klachten. Juist nu, door het coronavirus, voel je je met deze klachten waarschijnlijk nog vaak eens extra bezwaard en kom je er het liefste zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig biedt medical taping een mooie oplossing. We leggen je vandaag uit hoe dat in zijn werking gaat.

Een methode: medical taping

Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien. Sporters met gekleurde tape op de verschillende lichaamsdelen. Vaak zijn ze aangebracht door middel van de medical taping techniek.

Door de tape met een speciale techniek aan te brengen, ontstaat er een prikkeling van het huidgebied waarover de tape is aangelegd. En dit is niet voor niets.

De elastische tape ondersteunt namelijk het spierstelsel en de lichaamseigen genezingsprocessen. Ook beïnvloedt het je hart, vaat- en zenuwstelsel zonder dat je bewegingsvrijheid hierbij beperkt wordt.

Medical tape is namelijk dun en heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid. Het kan ook tegen water en blijft dus gewoon plakken met douchen, zwemmen of wanneer je een bad neemt.

Hoe werkt het?

Het effect van de tape kan op twee manieren worden verklaard. Ten eerste is er de segmentale werking. Dit houdt in dat bepaalde gebieden van het lichaam geïnnerveerd worden door bepaalde zenuwen. Prikkelingen op de huid, bot, bindweefsel, spier of orgaan uit dat gebied worden naar het ruggenmerg geleid en andersom.

Elk ruggenmergsegment komt overeen met een bepaald gebied in het lichaam. Zo kunnen bepaalde organen in dat gebied afgeremd of juist gestimuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het dichtknijpen van de longen/bronchiën door de reactie op pollen.

Met de juiste prikkeling kan – met behulp van medical taping – deze reactie mogelijk voorkomen worden.

Je bindweefsel reageert op stress

De tweede verklaring waarom medical taping werkt, heeft te maken met het bindweefsel. Ons bindweefsel speelt namelijk een grote rol bij onze immunologische afweer en zo ook bij hooikoorts.

Het grote netwerk van het bindweefsel staat met elkaar in verbinding en kan door allerlei oorzaken onder spanning komen te staan. Door deze spanning/stress kan het immuunsysteem heftiger reageren op prikkels, zoals gebeurt door bijvoorbeeld de pollen.

De tape helpt om het bindweefsel te ontspannen en ervoor te zorgen dat er geen heftige allergische reactie plaatsvindt.

Bij welke hooikoortsklachten helpt het?

Eigenlijk kan je medical taping bij al je hooikoortsklachten inzetten. Heb je last van jeukende, prikkelende en/of brandende ogen, niesbuien, benauwdheid of een jeukend gehemelte? Dan kan deze behandeling voor jou de oplossing zijn. Meestal is 1 á 2 keer tape aanbrengen voldoende en verminderen de klachten binnen een week.

Je hebt niet alleen bij hooikoorts baat aan medical taping; je kan het namelijk ook gebruiken bij rug-, schouder- en nekklachten. Zelfs gewrichtsklachten zoals knie-, heup-, enkel-, elleboog-, pols-, vingers-, en spierklachten kunnen voorkomen en verholpen worden.

Ben je benieuwd wat medical taping voor jou kan doen en wil je meer informatie of een afspraak inplannen? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.