Hoesten en niezen, hooikoorts of toch iets anders?

Hoesten of niezen is sinds de laatste weken niet meer hetzelfde. Je voelt je eigenlijk al bezwaard als het gebeurt. Mensen zullen toch niet denken dat ik het coronavirus heb? Na de tweede of derde niesbui begin je misschien ook aan jezelf te twijfelen. Het zal toch niet zo zijn dat ik het virus meedraag? Het zouden natuurlijk ook gewoon hooikoortsklachten kunnen zijn. Hoe kun je het verschil tussen hooikoortsklachten en corona symptomen herkennen? We zoeken het vandaag uit!

De eerste waarschuwingen voor mensen met hooikoortsklachten hebben al weer geklonken. ‘’Door de zachte winter staat de natuur al weer vroeg in bloei’’, aldus bioloog Arnold van Vliet. In zijn artikel verwacht hij dat de berk vanaf begin april al voor vele hooikoortsklachten gaat zorgen. Door het mooie weer kunnen de pollen van de es en de berk nu al in de lucht hangen. Wanneer dit resulteert in niesbuien en verkoudheidsklachten, zorgt het al snel voor onrust. De mensen die echt hooikoortsklachten gewend zijn kunnen het verschil waarschijnlijk wel voelen. Maar wat geeft nu zekerheid?

Heb je ook koorts?

Voorlopig lijkt koorts het belangrijkste verschil ten opzichte van hooikoortsklachten. We spreken van koorts bij een lichaamstemperatuur boven de 38,0°C graden. Een rectale (anale) meting is hiervoor de meest nauwkeurige meting. De koorts is gunstig omdat het allerlei afweerreacties stimuleert. Koorts is dus een van de functionele reacties om het coronavirus en andere infecties te bestrijden. Ondanks de naam hooikoorts, komt koorts zelden voor. Houd je lichaamstemperatuur dus in de gaten wanneer je bedenkingen hebt bij wat vaker hoesten of niezen.

Ook binnen last van klachten

In onze vorige blogs hebben we het vooral gehad over de gezondheid van onze slijmvliezen. Als de conditie van de slijmvliezen niet optimaal is, kunnen ze door de pollen geïrriteerd raken. In de meeste gevallen zorgt dit vooral voor nasale (neus) klachten en jeukende ogen. De klachten zijn dus vooral merkbaar in het hoofdgebied. De symptomen van het corona virus kunnen net als bij griepklachten, voelbaar door het hele lichaam zijn. Denk aan algemene vermoeidheid, spierpijn en weinig kracht hebben. Deze klachten verdwijnen dan ook niet als je naar binnen gaat en weer gedoucht bent. Bij hooikoorts nemen de klachten wel duidelijk af of verdwijnen zelfs.

Hooikoorts behandeling bij MeCeBi

Zorg bij hooikoortsklachten dus voor een optimale gezondheid van je slijmvliezen. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als je chronische klachten hebt en al jarenlang een neusspray gebruikt. Je kunt in ieder geval onze eerdere tips nog eens bekijken. Voel je je toch niet prettig op dit moment omdat je veel moet niezen en/of hoesten? Of heb je altijd al wat aan je hooikoortsklachten willen doen? Vraag advies bij MeCeBi. We hebben jarenlang ervaring op het gebied van hooikoorts.

Soms kunnen een paar behandelingen je al een stuk op weg helpen. Voor sommige is een intensievere therapie nodig als je al langere tijd klachten hebt of bij het gebruik van bepaalde soorten medicatie die ongewenste bijwerkingen aan de slijmvliezen kunnen veroorzaken. Denk aan een droge mond en droge neusslijmvliezen. Soms is dit voorspelbaar op basis van de eigenschappen van het middel en vind je deze bijwerking ook terug in de bijsluiter. Voorbeelden van medicatie waarbij dit kan optreden: antidepressiva, antihistaminica, chemotherapie, diuretica.

Een verminderde speekselvloed geeft schimmels extra kans om zich te nestelen. Candida is daar een goed voorbeeld van. Wanneer je ook neusdruppels gebruikt die slecht zijn voor je slijmvliezen, dan wordt de situatie wat complexer en is een intensievere behandeling nodig. Je begrijpt dat ook bij hooikoorts er niet een standaard oplossing op de plank ligt, maar een individuele therapie belangrijk is.

Voor informatie over beide ziektebeelden kun je altijd contact opnemen met MeCeBi. Stuur een reactie naar info@mecebi.nl of bel naar 0341 – 35 41 12.