Huidverzorging of huidbelasting?

Elke dag zijn we bezig ons eigen lichaam te verzorgen. Dat begint al in de ochtend. We willen er namelijk weer stralend uitzien voor de aankomende dag. Even douchen met lekker ruikende zeep, scheren, huidcrème aanbrengen, deodorant op, tandenpoetsen, mogelijk wat make-up en nog wat haarproducten om het kapsel weer in model te brengen. Allemaal handelingen om het lichaam te verzorgen en er goed uit te laten zien. Maar zijn al die producten wel goed voor het lichaam? Is het verzorgend of juist belastend?

Flinke branche

Lichaamsverzorging behoort tot de top 5 branches van online bestedingen, volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging. In totaal gaat het om zo’n 2,6 miljard euro (!) wat in de ‘health en beauty’ branche besteed wordt. Uit de cijfers blijkt dat aan huidverzorging het meeste wordt uitgegeven. Een enorme markt!

De huid in een notendop

Onze huid verzorgen vinden we blijkbaar erg belangrijk. Met een goede reden. Je huid is namelijk niet simpelweg het omhulsel van je lichaam. Met onze huid staan we namelijk in contact met de buitenwereld. We nemen allerlei dingen waar: kou, regen, warmte en het stelt ons in staat om verschillende structuren te voelen.

De huid is tevens onze grootste beschermer. Het krioelt op de huid van de bacteriën – vele miljoenen per vierkante centimeter. Tezamen worden ze de huidflora genoemd. Al die ontelbare bacteriën zijn nodig om de huid gezond te houden.

Het biedt bescherming tegen schadelijke stoffen, straling (mede dankzij het pigment) en bacteriën of andere ziekmakers. Micro-organismen kunnen een intacte huid immers amper binnendringen. Daarnaast zorgen de vetten in de huid ervoor dat de huid niet voortdurend te veel vocht verliest, maar ook niet als een spons opneemt.

Bovenop de bescherming speelt het ook een belangrijk rol in de temperatuurregeling, maakt het vitamine D en pigment aan, en zet het afvalstoffen buiten. Aan de huid kunnen we vaak zien hoe het lichaam functioneert als geheel. Daarnaast wil je gewoon goed voor de dag komen. Kortom, reden genoeg voor een goede verzorging!

Misleidende reclames

Vaak denken we de huid goed te verzorgen maar is het tegendeel waar. We werken de huid alleen maar tegen. Het is jammer dat we dit vaak niet weten.

De reclames van veel verzorgingsproducten beweren namelijk iets anders. Ze komen met slogans als: “voor een zijdezachte huid” of “tegen oneffenheden of rimpels”. Wanneer je last hebt van een droge huid ben je al snel geneigd zo’n product te kopen.

Dat je alleen voor een tijdelijke oplossing kiest die je huid maar voor een korte periode zacht doet aanvoelen vertellen ze er alleen niet bij. Je zal het product vaak moeten gebruiken omdat de bron niet aangepakt wordt. De meeste verzorgingsproducten helpen je vaak niet of verergeren alleen maar de kwaal.

Waar moet ik met name op letten?

Zoals hierboven genoemd worden er vaak slogans gebruikt om de consument over te halen een product te kopen. We gaan hieronder in op een paar belangrijke ingrediënten die veel voorkomen en vaak voor huidproblemen zorgen.

“Voor een gladde en zachte huid”

De meeste reguliere verzorgingsproducten die dit beweren gebruiken siliconen. Deze siliconen worden aan veel cosmetica producten toegevoegd en vullen eigenlijk de oneffenheden in de huid op. Ook aan haarproducten wordt het toegevoegd om het glanzend en glad aan te laten voelen.

De siliconen zorgen voor een tijdelijk laagje op de huid en haar. Het wordt door een chemisch proces uit zand gewonnen en ze doen feitelijk niets voor de huid. Je fopt jezelf als het ware. Je huid of haar voelt tijdelijk goed aan maar dat wordt teniet gedaan wanneer je haar of lichaam wast.

Siliconen in cosmetica verzorgen niet, beschermen niet en hydrateren niet. Maar ze kunnen de huid wel verstoppen, irriteren en kunnen puistjes veroorzaken. Ook kan de huid moeilijk(er) afvalstoffen uitscheiden.

“Reinigt en zuivert de huid”

Juist omdat het zo goed reinigt worden er vaak sulfaten aan verzorgingsproducten toegevoegd. Het komt bijvoorbeeld voor in je tandpasta, douchegel, shampoo, gezicht cleaner en badschuim. Vaak wordt het afgekort en staat het vermeld als SLS (Sodium Lauryl Sulfate).

Naast de reinigende werking zorgt het er ook voor dat het product schuimt. In het algemeen geldt; hoe meer schuim, hoe agressiever de reiniging. Dat betekent voor de huid dat ook alles gereinigd wordt. Niet alleen het vuil waar je vanaf wilt maar ook de belangrijke huidvetten die je huid zo hard nodig heeft. Het gevolg is dat je huid uitdroogt en er sneller irritatie van de huid ontstaat.

Hetzelfde geldt voor alcohol. Alcohol lost namelijk ook de natuurlijke vetten op waardoor het gevoeliger wordt voor andere stoffen die in aanraking met de huid komen

“Zeg zweet maar vaarwel”

De meeste deodoranten of anti transparanten bevatten veel belastende stoffen. Eén van stoffen die vaak toegevoegd is, is aluminium. Het blokkeert de zweetklieren waardoor je minder zweet. Naast dat de stof irritatie, jeuk of een allergische reactie kan veroorzaken wordt het ook in verband gebracht met borstkanker of alzheimer. Beter kun je dit vermijden dus!

“Toegevoegde conserveringsmiddelen”

Naast de claims die bepaalde verzorgingsproducten maken willen we vaak dat een bepaald product ook een fijne structuur heeft en lang meegaat. Hierdoor bevatten de meeste verzorgingsproducten vele conserveringsmiddelen. Let daarom op bij parabenen, ftalaten en PEG’s.

  • Parabenen kunnen hormoonverstorend zijn maar zorgen ook vaak voor een allergische reactie waardoor de huid rood en geïrriteerd raakt.
  • Hetzelfde geldt eigenlijk voor ftalaten. Deze worden vaak toegevoegd om kleur in make-up en de geur in parfum te stabiliseren.
  • Om stoffen goed in elkaar op te laten lossen worden PEG’s (polyethyleen glycol) toevoegt. Deze synthetische stoffen worden ook in verband gebracht met hormoonverstorende werking.

Al deze toevoegingen kunnen beter vermeden worden.

Een gezonde leefstijl

We hebben nu voornamelijk producten besproken die we aanbrengen op de huid. Het liefst hebben we deze producten helemaal niet nodig. Door middel van gezonde leefstijl kunnen we er al voor zorgen dat de huid weerbaar, soepel en gehydrateerd blijft. Dit geldt met name voor mensen die al heel lang met eczeemklachten te kampen hebben.

Volgende week gaan we hier dieper op in en bespreken we welke voedingsstoffen juist wel nodig zijn voor de gezonde huid.

Heb je vragen over de bepaalde verzorgingsproducten of heb je last van huidklachten? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.