De kreet “Voorkomen is beter dan genezen” gebruiken we bij MeCeBi veel. Ook bij de ziekte van Lyme is het zeker van toepassing. De tips die we deze week met je hebben gedeeld (zie eerdere blogs) om een tekenbeet te voorkomen of een teek te verwijderen zijn vaak helaas nog niet genoeg. Soms hebben we de teek namelijk te laat gezien of te laat ingegrepen.

Hopelijk is deze week wel één ding duidelijk geworden: de Borrelia bacterie is erg moeilijk op te sporen. In veel gevallen wordt er snel preventief een antibioticakuur voorgeschreven. Bij sommigen is een antibioticakuur voldoende als deze tijdig en lang genoeg wordt ingezet. Maar zelfs dan bestaat er nog een kans dat de Borrelia bacterie deze kuur weet te overleven. Daar hebben we helaas al (te) veel voorbeelden van gezien in de praktijk.

Jezelf en anderen goed blijven controleren op teken en bewust zijn van de gevaren die dit kleine beestje met zich meebrengt is erg belangrijk. Blijf dus altijd alert!

Heftige ervaringsverhalen

Helaas hebben wij in de praktijk dus al vele heftige verhalen van Lyme patiënten voorbij horen komen. Dit zijn vaak mensen die eigenlijk niet meer weten hoe ze nog goed de dag door moeten komen. Hoe ingrijpend dat kan zijn blijkt ook uit het verhaal van Teuniëlle:

“Ik was zo moe en ik voelde de pijn in mijn spieren. Ik was zelfs zo moe, dat ik niet eens meer een boek kon lezen. De concentratie opbrengen om het verhaal te volgen, dat lukte me niet meer.”

Het verhaal van Gerda

Het leven van een Lyme patiënt staat op zijn kop en elke inspanning is er eigenlijk eentje te veel. Ook bij Gerda had de ziekte van Lyme ingrijpende gevolgen.

Gerda: “In juni 2010 werd ik 2x in mijn been geprikt door een minuscuul klein vliegje. Het deed direct al pijn. Enkele dagen later kreeg ik, op de gestoken plekken, een grote rode kring. De huisarts gaf mij er een zalfje voor, maar hij wist ook niet wat het was. De kringen trokken op een gegeven moment weg. Een jaar later kreeg ik zomaar van de ene op de andere dag, over mijn hele lichaam een soort ‘spierpijn’. Ik ben bij verschillende artsen geweest en verschillende onderzoeken boden helaas geen uitkomst.

De klachten bleven wel aanhouden: ik voelde mij steeds ontzettend moe, lusteloos én ziek en ik sleepte mij voort. Ik wist niet hoe ik alles rond moest krijgen in mijn drukke gezin. Inmiddels kreeg ik het advies van artsen ‘leer er maar mee leven’! Op dat moment voelde ik mij zo onbegrepen, ziek en ongelukkig. En dan móét je verder in een gezin met 5 kinderen. Er zat niet anders op dan kiezen op elkaar, niet aanstellen, vooral niet klagen! Gewoon doorgaan, net doen of er niets aan de hand is. Maar het ging niet goed!

Via via ben ik uiteindelijk bij MeCeBi terechtgekomen en uit de test bij MeCeBi bleek dat ik de ziekte van Lyme had, mijn hele lichaam zat vol blokkades! We reden vanaf MeCeBi naar huis (ik weet het nog als de dag van gisteren) en ik zei tegen mijn man: ik ben écht ziek! Vanaf die dag wist ik: ‘ik stel mij dus niet aan’. Ik mocht ziek zijn en er aan toegeven. Maar als je niet weet wat je hebt en je voelt je al zoveel jaren zó ziek, en je vindt jezelf een aansteller en je doet net of er niets aan de hand is…

Je voelt je zo machteloos en onbegrepen en de omgeving zag hoe ziek ik was. Dat is zo verdrietig en zo intens moeilijk en je voelt je zo ongelukkig, dat kan ik niet omschrijven. En iedere dag maar weer slapen, slapen, rusten en op de bank liggen.

Ik ben bij MeCeBi in behandeling gegaan en ik ben inmiddels gelukkig weer helemaal beter. Ik kan na 4 jaar zoeken en ziek zijn weer zelf voor ons gezin zorgen! En nu doe ik met heel veel plezier weer mijn huishouden.’’

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Gerda? Klik dan hier.

Week van de teek

We hebben deze week iedere dag informatie met je gedeeld over alles wat te maken heeft met teken, tekenbeten en de mogelijke gevolgen van een tekenbeet. Dit omdat het eigenlijk de ‘Week van de teek’ zou zijn, maar vanwege de coronapandemie is de officiële ‘Week van de teek’ verschoven naar juni 2020.

Desondanks vinden wij het belangrijk om juist nu hier wel aandacht aan te besteden, want beseffen we wel dat ook dit een soort pandemie is?! Ook nu de temperaturen stijgen en de teek weer in opmars is, is het belangrijk om informatie te blijven delen.

Dat hebben we dus ook de hele week gedaan en met dit artikel is de (officieuze) ‘Week van de teek’ is ten einde. Wij hopen dat je veel hebt gehad aan de informatie in deze artikelen. Mocht je meer informatie willen of bepaalde informatie missen, laat het ons dan zeker weten!

Als laatste willen we nogmaals benadrukken (en dat kunnen we niet vaak gedaan doen) hoe belangrijk het is om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Vandaar dat we een handige ‘Teek care kit’ hebben samengesteld die je daarbij kan helpen.

Ben je gaan twijfelen of bepaalde klachten misschien te maken hebben met de ziekte van Lyme? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Stuur een reactie naar info@mecebi.nl of bel naar 0341 – 35 41 12.