Je veilig beschermen tegen de zon. Zo doe je dat!

We gebruiken het allemaal; zonnebrand tegen een overdaad aan zon. Je weet immers dat teveel zon schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Lees onze vorige blog nog eens door hoe dat ook alweer zit.

Om onze huid te beschermen gebruiken we veelal zonnebrandcrèmes die vol met chemische UV-filters zitten waar wetenschappers serieuze waarschuwingen voor geven. Om deze filters stabiel en smeerbaar te houden worden er ook nog eens siliconen, parabenen, aluminium en andere conserveringsmiddelen aan toegevoegd.

Vandaag leggen we je uit waar je op moet letten met betrekking tot zonnebrand en hoe je een verantwoorde keuze kunt maken.

Chemische of minerale (natuurlijke) bescherming

Het is goed om te weten dat er verschil zit in het soort bescherming die zonnebrandcrèmes kunnen bieden. Je hebt namelijk zonnebrand gebaseerd op chemische filters en je hebt crèmes die mineralen bevatten ter bescherming. Het verschil is meteen duidelijk wanneer je kijkt naar de werking van beide crèmes.

De zonnecrème op chemische basis is bedoeld om in de huid pas actief te worden. Het zal eerst door je huid opgenomen moeten worden om daarna bescherming te kunnen bieden. Eenmaal in de huid absorbeert het eigenlijk de UV-straling. Juist de opname van UV-straling maakt het schadelijk voor je gezondheid.

Zonnebrand op minerale basis daarentegen, biedt bescherming op de huid. Het ligt als een laagje op je opperhuid en biedt direct bescherming tegen de zon door de stralen terug te kaatsen. Bij het smeren zie je een wit laagje op de huid ontstaan die de UV-straling reflecteert. Let er wel op dat het geen nanodeeltjes bevat, want die kunnen alsnog de huid binnendringen.

Zonnebrandproducten; waar moet je op letten?

Waarom kun je zonnebrand op chemische basis beter vermijden? Dit leggen we uit aan de hand van de verschillende stoffen die het kan bevatten. Let vooral op bij:

 • Benzophenone-e / Oxybenzone (3)
  Deze UV-filter krijgt de zwaarste waarschuwing. Deze stoffen worden namelijk opgenomen in je lichaam en zijn daardoor zelfs in (bijvoorbeeld) moedermelk terug te vinden. In je lichaam doen deze stoffen zich voor als het hormoon oestrogeen en geeft daarmee het risico op verminderde vruchtbaarheid, voor vrouwen én mannen. Daarnaast heeft deze filter een groot risico op huidirritatie (ook gebruikt in shampoo, lippenbalsem, nagellak en bodylotion!). Deze stof kan namelijk vrije radicalen afgeven die antioxidanten aanvallen. Juist deze antioxidanten heb je zo hard nodig ter bescherming van de huid.
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate / octinoxate / octylmethoxycinnamate (4)
  Deze UV-filter krijgt code oranje/rood, vanwege dezelfde risico’s als de genoemde UV-filter hierboven.
 • Parabenen, worden ingezet als conserveermiddel.
  Parabenen kunnen door de huid worden opgenomen en hebben een oestrogene werking in je lichaam.
 • Siliconen/Paraffine
  Siliconen maken de zonnebrandcrèmes zo lekker smeerbaar. Maar ze sluiten je huid af en zijn moeilijk afwasbaar, waardoor ze een huid verstorende werking hebben. Hetzelfde geldt voor paraffine. Phenoxyethanol is een conserveermiddel dat de huid en de ogen kan irriteren.

Wat kan ik wel veilig smeren?

Het gebruik van chemische zonnebrand is dus niet bevorderend voor je gezondheid terwijl je juist denkt je lichaam te beschermen. Wij raden je aan om op zoek te gaan naar zonnebrand op minerale (natuurlijke) basis zonder nanodeeltjes.

We delen alvast twee favorieten die er voor ons uitspringen:

De producten van LOVEA BIO bevatten uitsluitend natuurlijke, minerale filters en dito verzorgende ingrediënten. Alle formules zijn bovendien vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums. De zonnefilters zijn 100% mineraal en op basis van titaniumdioxide. Het geeft een optimale bescherming zowel UVA als UVB straling. Verrijkt met Tahitiaanse Monoï olie, arganolie, kokosolie en vitamine E. De formule is waterbestendig, laat zich eenvoudig over de huid verdelen en trekt snel in. Laat geen vettig laagje achter. Licht geparfumeerd met natuurlijke essentiële oliën.

ALPHANOVA SUN is een gecertificeerde biologische zonnebrandcrème met een zeer hoge bescherming. Het natuurlijke minerale filter (titanium dioxide) beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Beschermt de huid direct na het aanbrengen. De natuurlijke formule met aloë vera, jojoba olie, sheabutter en tamanu olie respecteert de gevoelige huid. De lichte textuur laat zich gemakkelijk verspreiden en laat geen vette huid achter. De crème is watervast. Met de subtiele, aangename geur van monoï. Alphanova zonbescherming heeft geen negatief effect op het leven in zee en in riffen. Ze zijn 100% biologisch afbreekbaar en volledig zonder chemische toevoegingen. Zonder nanodeeltjes en dierproefvrij.

Te verkrijgen bij de volgende webshops:

Kies bewust jouw zonnebrand en geniet van de zon op een verantwoordelijke manier!

Heb je vragen over de bovenstaande tips en adviezen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.