Lyme awareness maand

De ziekte van Lyme: bij MeCeBi raken we er niet over uitgepraat. Ieder jaar proberen we weer zoveel mogelijk aandacht te besteden aan de teek, de tekenbeet en vooral het voorkomen van een tekenbeet, zoals tijdens de ‘Week van de Teek‘. Waarom? Omdat de gevolgen van een tekenbeet kunnen namelijk desastreus zijn.

Reumatische klachten, aangezichtspijn, spierpijn, niet goed kunnen concentreren, hevige hoofdpijn, krachtverlies en natuurlijk een van de meest bekendste gevolgen: de ziekte van Lyme. De hele maand maand mei is het ook dit jaar weer de Lyme Awareness Maand en staan we wederom stil bij deze nare ziekte. Want hoe kan toch dat zo’n kleine teek dit alles veroorzaken? En wat voor impact heeft dat op iemands leven?

Niet de teek maar de bacterie

Vaak denken mensen dat wanneer ze gebeten zijn door een teek, dat ze dan de ziekte van Lyme krijgen. Dit is gelukkig niet altijd het geval. Wanneer de teek zich vastbijt in de huid, komen de bacteriën van teek in aanraking met jouw bloed. Wat erg belangrijk is, is of de teek de Borrelia bacterie met zich meedraagt. Is dit het geval? Dan kan de Borrelia overspringen naar jouw lichaam.

Dit is dus heel belangrijk om te onthouden: een tekenbeet betekent niet automatisch dat je ook direct de ziekte van Lyme hebt of dat je de ziekte zult ontwikkelen. Dit is afhankelijk van of de teek de Borrelia bacterie bij zich draagt.

Ben je gebeten door een teek (die de bacterie met zich meedraagt), dan ben je mogelijk besmet geraakt met de Borrelia en wellicht ook andere (co)infecties. Ook dit betekent nog niet gelijk dat je de lymeziekte hebt.

Hoe dit precies werkt, leggen we uit aan de hand van de 3 globale stadia waarin deze ziekte zich kan ontwikkelen:

Stadium 1: Erythema Migrans (EM)

Na een tekenbeet kan er een lokale huidontsteking ontstaan. Hierdoor kan er op de huid een rode plek zichtbaar worden, meestal al binnen een week. In de dagen na de tekenbeet kan de rode plek, of in sommige gevallen blauwe plek, zich uitbreiden en vaak zal het binnenste gedeelte vervagen.

De hierboven beschreven huiduitslag is vaak jeuk- en pijnloos. Let wel: dit hoeft niet altijd zo te zijn. Geen ontsteking betekent niet dat de Borrelia bacterie afwezig is. Het is zelfs zo dat de helft van de lymepatiënten nooit iets van een huidontsteking heeft gemerkt!

Een eventuele huidontsteking kan opgevolgd worden door koorts, hoofdpijn en/of spierpijn. Dit zijn griepachtige verschijnselen die aangeven dat het lichaam zich probeert te weren.

Stadium 2: Verspreide infectie

De Borrelia bacterie is een spirocheet, een spiraalvormige bacterie, die zich voortbeweegt in de bloedbaan. Hierdoor kan de bacterie op veel verschillende plekken terecht komen.

Vaak richt de bacterie zich op het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. Vandaar dat daaraan gerelateerde klachten het meest voorkomen.

Als de Borrelia bacterie zich op het zenuwstelsel nestelt, wordt er gesproken van neuroborreliose. Dit kan zelfs acuut leiden tot gedeeltelijke verlammingen of slecht zien.

In het algemeen leidt het tot krachtverlies, verkrampingen, evenwichtsstoornissen, ernstige vermoeidheid en ‘brain fog’ waardoor prikkels slecht verwerkt kunnen worden.

De infectie zorgt daarnaast vaak voor gewrichtsontstekingen. Dit is dan ook gelijk de reden voor de verwarring met bijvoorbeeld reuma of fybromyalgie. De gewrichten zwellen hierbij op waardoor beweging meestal beperkt wordt en vaak pijnlijk is.

Stadium 3: Chronische lymeziekte

Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan de Borrelia bacterie zich chronisch innestelen. De ontsteking is niet acuut meer en zorgt constant voor lokale verstoringen en lichamelijke klachten.

Wanneer dit leidt tot verminderde concentratie, stemmingswisselingen, problemen met woordvinding en overgevoeligheid van prikkels, worden lymepatiënten vaak ten onrechte psychische problemen opgelegd, zoals een burn-out, depressieve klachten of het chronische vermoeidheidssyndroom.

Wat kan MeCeBi nog doen?

Het moge duidelijk zijn: de ziekte van Lyme is een nare, slepende ziekte. Dat wordt alleen maar bevestigd door de indrukwekkende ervaringsverhalen van onze patiënten. Maar hun verhalen bewijzen ook dat er altijd iets is wat je kunt doen tegen de ziekte van Lyme.

Juist ook omdat de bacterie de vervelende gewoonte heeft om zichzelf te verstoppen en te vermommen in de cel, zijn de gangbare behandelmethoden niet altijd de juiste oplossing. Daarom pakt MeCeBi het anders aan. Wil je weten hoe? Lees dan vooral hier verder.

Herken je sommige van bovengenoemde klachten bij jezelf en bestaat er twijfel of dit met Lyme te maken heeft? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.