Medical taping; ook effectief bij hooikoorts

Het is al lastig genoeg: jeukende ogen, een loopneus, benauwdheid en vreselijke niesbuien. Deze veelvoorkomende hooikoortsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Tijdens de uitbraak van het coronavirus voel je je nog eens extra bezwaard. Aan het begin van het hooikoortsseizoen bespraken we al wat tips en de mogelijkheden tot het behandelen van hooikoorts bij MeCeBi. Door de recente versoepelingen van de maatregelen is er weer een extra behandelingsoptie mogelijk: medical taping. Hoe dit je kan helpen bij jouw hooikoortsklachten leggen we vandaag uit.

Wat is medical taping?

Medical taping is een vrij nieuwe techniek die in de jaren ’70 is ontstaan. Bij medical taping wordt er een elastische tape aangebracht op het lichaam. Door de tape met een specifieke techniek aan te brengen, ontstaat er een prikkeling van het huidgebied waarover de tape is aangelegd.

De tape is erg dun en heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid. Ook kan het tegen water en blijft het gewoon plakken met douchen, zwemmen of wanneer je een bad neemt.

Goed om te weten: de tape bevat geen medicatie.

Hoe werkt het?

Het effect van medical taping kan op twee manieren worden verklaard. Ten eerste is er de segmentale verklaring. Dit houdt in dat bepaalde gebieden van het lichaam geïnnerveerd worden door bepaalde zenuwen.

Ofwel, prikkelingen van de huid, bot, bindweefsel, spier of orgaan uit dat gebied worden via zenuwen naar het ruggenmerg geleid en andersom. Elk ruggenmergsegment komt overeen met een bepaald gebied van het lichaam.

Effect op je zenuwstelsel

Het aanbrengen van medical tape op een bepaald stuk huidgebied zorgt voor impulsen naar het ruggenmerg, die via de bijbehorende zenuwvezels worden doorgeschakeld naar de organen (bijv. longen, bronchiën, etc).

Hierdoor kan de tape zorgen voor de juiste prikkeling waardoor het gebied en de daarbij behorende organen juist worden afgeremd of gestimuleerd, wat uiteindelijk voor rust moet zorgen. De organen worden op die manier beïnvloed door de tape.

Denk bijvoorbeeld aan het dichtknijpen van de longen/bronchiën door de reactie op de pollen. Door de juiste prikkel via medical taping kan dit mogelijk voorkomen worden.

Ontspanning in het bindweefsel

De tweede verklaring heeft te maken met het bindweefsel. Het bindweefsel speelt namelijk een grote rol bij onze immunologische afweer en zo ook bij hooikoorts. Het grote netwerk van het bindweefsel staat met elkaar in verbinding en kan door allerlei oorzaken onder spanning komen te staan.

Door deze spanning/stress kan het immuunsysteem heftiger reageren op prikkels, zoals gebeurt door bijvoorbeeld de pollen. De tape beoogt ervoor te zorgen dat het bindweefsel zich kan ontspannen zodat een heftige allergische reactie uitblijft.

Hoe vaak tapen?

Wij brengen de tape 1 à 2 keer bij je aan en het blijft ongeveer 5 dagen zitten. In de meeste gevallen merk je na een week een duidelijke afname van jouw klachten.

Hoe lang werkt het?

Het effect van de tape neemt vaak na een aantal weken af. Hoe lang het werkt kan per persoon verschillen. Bij chronische klachten kan het nodig zijn om later in het seizoen de tape opnieuw 1 à 2 keer aan te brengen.

Tegen welke hooikoortsklachten helpt medical taping?

  • Tranende/prikkende/brandende ogen;
  • Niesbuien;
  • Benauwdheid;
  • Jeukend gehemelte.

Helpt medical taping ook bij andere klachten?

Medical taping kan ook helpen bij andere klachten. Denk aan; rugklachten, schouderklachten, nekklachten, gewrichtsklachten (knie, heup, enkel, elleboog, pols, vingers en spierklachten).

Daarnaast kan medical taping ook ingezet worden bij hoofdpijn, menstruatie pijn, misselijkheid en maagklachten.

Meer informatie over medical taping

Wil je graag meer weten over deze behandeling of al een afspraak inplannen? Neem dan contact op met één van onze assistentes door te bellen naar 0341 – 35 41 12 of stuur een e-mail naar info@mecebi.nl.

Ook goed om te weten. Op onderstaande foto’s ziet u de tape op rug en borst. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van rug- en borsttape een iets beter resultaat geeft dan alleen de rugtape. Mocht je er – om welke reden dan ook – bezwaar tegen hebben dat wij de borsttape bij je aanbrengen, dan kunnen wij uiteraard ook alleen de rugtape bij je aanbrengen.