Voorjaarsmoeheid

Je wilt wel wat doen in het huishouden, maar je hebt er de puf niet voor. Je slaapt veel maar blijft moe. De echte zin ontbreekt nog terwijl de natuur begint op te bloeien. Als je deze klachten herkent, zou het kunnen dat je last hebt van voorjaarsmoeheid. Wat zijn hier de mogelijke oorzaken van en wat kun je ertegen doen? Je leest het vandaag.

Voorjaarsmoeheid is een klacht die al heel lang bestaat. Vroeger was voorjaarsmoeheid een officiële ziekte. Het is eigenlijk een lichamelijke en psychische reactie op de winter. Er staat weer voor een seizoensverandering voor de boeg en dat betekent ook een verschuiving van je bioritme. De dagen worden namelijk weer wat langer en lichter naarmate het lente wordt. Juist fijn toch, zou je zeggen.

Naweeën van de winter

Het is fijn dat het weer lichter wordt, maar je bent er nog niet aan gewend. In de wintermaanden wil je eigenlijk wel naar buiten, maar door het koude weer blijf je toch liever binnen. Daarbij zijn de dagen korter en kun je na het avondeten nog maar weinig buiten ondernemen. In het donker ben je toch minder snel geneigd om eropuit te trekken. Dat betekent wel dat je minder vaak aan beweging toekomt en minder daglicht ontvangt.

Beweging is essentieel om je goed te voelen. Je maakt hormonen aan zoals serotonine, dopamine en endorfines om lekker in je vel te zitten. Daarnaast breng je de stofwisseling op gang en onderhoud je het immuunsysteem. Door de donkere en koude dagen mis je deze belangrijke processen om je prettig te voelen en ga je meestal in conditie wat achteruit.

Naast te weinig beweging kom je ook gewoon minder vaak buiten en kan je lichaam minder vitamine D aanmaken. Deze vitamine wordt in je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. In de winter schijnt de zon minder lang en minder fel, wat uiteindelijk de aanmaak verlaagd. Vitamine D heeft je lichaam onder andere nodig voor de opname van calcium, maar vitamine D is ook nodig voor een goede werking van het afweersysteem. Een tekort kan bijvoorbeeld leiden tot klachten als moeheid, spierpijn, gewrichtspijn en lusteloosheid.

Eetgedrag verstoord

Om ons toch prettig te blijven voelen gaan we vaak meer eten in de winter. Bij lekker eten belonen we immers ook de hersenen en voelen we ons kortstondig goed. Helaas gaat dit vaak gepaard met veelal ongezonde eetgewoontes. Tijdens de feestdagen is het dan ook niet makkelijk om alle verleidingen te weerstaan.

Van pepernoten, chocoladeletters en speculaas naar kerststollen, oliebollen en champagne. Inmiddels weet je dat al deze producten je lichaam alleen maar belasten en niet voeden. Je komt dus echte voedingsstoffen (mineralen, vitaminen en de juiste vetten) tekort en bent juist moe van het verwerken van de belastende stoffen.

De mogelijke oorzaken van een voorjaarsmoeheid nog even op rijtje:

  • Verminderde conditie door minder beweging tijdens de wintermaanden;
  • Verminderde vitamine D aanmaak door minder zonlicht;
  • Maanden van overvoeding en vaak ongezonde eetgewoontes achter de rug;
  • Verschuiving van je dag- nachtritme (bioritme);
  • Weerstand is nog wat lager na de winter

Het is dus niet zo raar als je nog even op gang moet komen als het voorjaar verschijnt. Maar wat kun je hier het beste tegen doen?

Om het energieke gevoel weer terug te krijgen is het van belang om meer te gaan bewegen. Zoek het daglicht weer op en ga lekker naar buiten. Dit zal even wennen zijn, maar je zult je al snel beter voelen. Je brengt je bloedsomloop weer goed op gang en je stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Loop niet te hard van stapel: lekker wandelen of fietsen is een goede start.

Om de uitscheiding van afvalstoffen verder te ondersteunen en goede voedingsstoffen weer aan te vullen, kan gezonde voeding natuurlijk niet ontbreken. Welke voeding dit is en welke organen daarbij met name van belang zijn lees je volgende week!

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog? Stuur een reactie naar info@mecebi.nl.