De maand oktober is alweer aangebroken en Stoptober gaat van start. Deze actie is bedoeld om de rokers tenminste 28 dagen te laten stoppen met roken. Ook vanuit MeCeBi steunen we deze actie en helpen we je graag te stoppen met deze verslaving. 

Het is nooit gemakkelijk om te stoppen met roken. Zeker als je er alleen voor staat. Vandaar dat ‘Stoptober’ een extra stimulans kan zijn voor jou. Je doet het namelijk niet alleen, maar met vele anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Met een positieve aanpak en ondersteuning op elk moment, heb je meer kans om daadwerkelijk te stoppen. Grijp deze kans aan en probeer het vol te houden. Je kunt het!

Redenen om te stoppen met roken

Misschien is het ten overvloede maar het is toch goed om er even kort stil bij  te staan. Er zijn namelijk zoveel goede redenen om te stoppen met roken. Mogelijk weet je ze al wel maar lees toch even mee:

 • Je gezondheid op nummer 1!
  Door te stoppen met roken leef je langer en het halveert je kans op ziektes. 50% van de rokers sterft namelijk aan een ziekte waarbij roken de oorzaak is. Hierdoor sterft ongeveer 25% van de rokers 10 jaar eerder. Daarnaast krijg je meer energie en verbetert je conditie.
 • Je omgeving 
  Stoppen met roken doe je niet alleen voor jezelf. Je naasten willen ook zo lang mogelijk van je kunnen genieten. Daarnaast roken zij mee als je binnen rookt en geef je niet het goede voorbeeld. Stop ook voor hen.
 • Er beter uitzien 
  Wanneer je niet rookt wordt onder andere je huid beter doorbloed, kunnen rimpels verdwijnen en krijgt je huid meer kleur. Verder krijg je een frisse adem, je kleding gaat niet stinken en ook je tanden en nagels gaan er beter uitzien. Je omgeving zal dit zeker opvallen.
 • De stress neemt uiteindelijk af 
  Dat klinkt misschien raar omdat het roken juist ontspanning lijkt te geven. In werkelijkheid loopt de stress net voor de sigaret steeds op. Je hebt dus eigenlijk een golfslagbad van stress; van sigaret tot sigaret. Door te stoppen kun je dit doorbreken en je stresslevel contant onder controle houden.
 • Goed voor je portemonnee 
  Naast dat roken slecht is voor je gezondheid, is het ook nog eens prijzig. Met dat geld kun je bijvoorbeeld beter een abonnement op een sportclub bekostigen. Dubbel zo gezond.

 

Samenhorigheid

Zoals gezegd is stoppen met roken geen gemakkelijke opgave. Eén van de reden dat Stoptober zo goed werkt is de samenhorigheid van een grote groep. Door je op te geven voor de actie kun je met medestoppers de strijd aangaan en verhalen delen. Ga samen door de moeilijke momenten en krijg aanmoedigen terwijl je bezig bent. Zo sta je er nooit alleen voor!

 

Een goede voorbereiding

Bereid jezelf goed voor. Ga voor jezelf goed na wat je op de zware momenten, wanneer je trek hebt in een sigaret, doet. Waarschijnlijk heb je zin in ongezond en suikerrijk voedsel. Heb je al nagedacht over gezonde varianten? Of kan je meer gaan bewegen op het moment dat je even een oppepper nodig hebt? Wie kan je misschien even bellen om toch te voorkomen dat je sigaret opsteekt? Dit zijn belangrijke vragen om over na te denken. Zo ga je makkelijker door de lastige momenten en voorkom je eerder een misstap. Denk daarnaast dat de trek naar een sigaret ongeveer 3 minuten duurt. Even doorbijten dus.

 

Elke dag telt

Stoppen met roken heeft altijd zin. Op elke leeftijd heeft het gezondheidsvoordelen. Zo is de nicotine al na 48-uur als uit je lichaam en verbeteren je smaak- en reukvermogen. Ademen gaat zelf na 72-uur al beter en je krijgt meer energie. Na een paar jaar heb je al veel minder kans op hart- en vaatziekte. Voor stoppen met roken geldt dan ook dat elke dag telt.

Dat elke dag telt, geldt ook voor de mogelijke misstappen die je kan maken. Het kan namelijk gebeuren dat je een sigaret rookt terwijl je al een tijd gestopt bent. Vaak speelt dan de gedachten dat het allemaal verloren is. Je bent weer gaan roken, de volgende sigaret maakt dan ook niet meer uit. Fout! Al ben je een misstap begaan, je bent nog steeds heel goed bezig. Jammer van dat ene sigaretje, maar elke dag dat je niet rookt telt zwaarder. Geef niet zomaar op!

 

Extra ondersteuning

Bij MeCeBi weten we dat het stoppen met een verslaving zoals roken geen gemakkelijk opgave is. Vandaar dat we een speciaal programma hebben ontwikkeld die lichamelijke ontwenningsverschijnselen doet afnemen en het lichaam helpt schadelijke stoffen af te voeren. Daarnaast word je tijdens het programma persoonlijk gecoacht om je rookverslaving te overwinnen.

 

Ben jij klaar om te stoppen met roken? Doe mee aan Stoptober en schat zelf in of je hier extra ondersteuning bij nodig hebt. Wil je hier meer informatie over hebben? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12