Na de indrukwekkende verhalen van Gerda en Anke staat één ding vast. De ziekte van Lyme is een chronische infectieziekte die het leven van een lyme patiënt beetje bij beetje kan afpakken en die enorme impact kan hebben. Bij MeCeBi kunnen we dan ook niet genoeg benadrukken dat alertheid rondom een tekenbeet geboden is. Hoe kun je een tekenbeet voorkomen en wat doe je als je wél bent gebeten door een teek?

Laten we beginnen bij het belangrijkste. Hoe voorkom je een tekenbeet? Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bekijk de onderstaande video waarin Ineke met 8 handige tips uitlegt hoe je een tekenbeet het beste kunt voorkomen:

Hier zijn de 8 tips nogmaals op een rijtje:

  • Trek kleding aan die goed afsluit;
  • Trek lichte kleding aan;
  • Doe een pet op;
  • Blijf op de looppaden;
  • Klop je kleding goed uit;
  • Controleer elkaar;
  • Controleer ook je huisdieren;
  • Gebruik insecten- en tekenspray met tea tree olie.

Zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je een tekenbeet oploopt. Veel mensen denken dat teken alleen in beboste gebieden voorkomen. Niets is minder waar.

Je vindt ze namelijk ook in weilanden, heidegebieden, duingebieden, parken en ze kunnen zelfs in je eigen tuin zitten. Vandaar dat een grondige lichaamscheck nodig is als je buiten in de natuur bent geweest.

Tijdens de ‘Week van de Teek’ hebben we dit al eens besproken maar we kunnen het niet genoeg benadrukken!

Controleer jezelf goed

Wanneer de teek eenmaal op je lichaam zit gaat hij op meestal op zoek naar een vochtige plek. Bekende gebieden waar de teek zich vaak vastbijt zijn de oksels, liezen, bilnaad, achter de oren, tussen de tenen en rond de haargrenzen.

Omdat deze plekken vaak lastig te zien zijn bij jezelf, is een spiegel of iemand anders die met je meekijkt zeer gewenst. Stimuleer dit ook bij je kinderen en laat ze zelf zoeken. Ben je buiten én in de natuur geweest? Controleer jezelf dan goed voordat je gaat slapen!

Wat doe je bij een tekenbeet?

Tijdens het grondig controleren van je lichaam kan je een teek aantreffen. Hiervoor geldt: hoe korter de teek er zit, hoe minder kans op een infectie.

Dat betekent niet dat je de teek snel en daardoor onzorgvuldig moet verwijderen. De kans dat een te groot deel van de kop blijft zitten, of de inhoud van zijn lichaam alsnog in je bloed terecht komt, is dan groter.

Wij hebben een informatieve deurhanger gemaakt, waarop de instructies voor het verwijderen van een teek ook terug te vinden zijn. Deze deurhanger is onderdeel van de zogenaamde ‘Teek Care Kit’. Hier zometeen meer over!

Instructies bij het verwijderen van een teek

Pas op: gebruik geen alcohol of andere middelen voor en tijdens het verwijderen van de teek.

Stap 1: Leg de tekenkaart op de huid met de inkeping naar de teek.

Stap 2: Schuif de tekenkaart over de huid naar de teek, zodat hij in de spleet van de tekenkaart vast komt te zitten.

Stap 3: Blijf kalm en rustig over de huid doorschuiven. De teek komt los en blijft klem zitten in de tekenkaart. Beweeg de kaart dus niet omhoog. Ontsmet het plekje met alcohol, jodium of tea tree olie en noteer de plek en datum. Wikkel de teek in plakband en gooi bij het afval.

Teek Care Kit

Er komt dus nog aardig wat kijken bij het verwijderen van een teek. Het begint natuurlijk al bij het opsporen van het spinachtige beestje. Om dit goed te kunnen doen hebben we bij MeCeBi een prachtige ‘Teek Care Kit’ samengesteld.

Met een tekenkaart, tekenspray, vergrootglas, spiegeltje, zaklampje en een informatieve deurhanger in één handig reistasje ben je altijd en overal goed uitgerust. Daarnaast is het ook leuk voor de (klein)kinderen om spelenderwijs bewust te worden van en te speuren naar de teek.

Je kunt deze kit nu ook online bestellen via de webshop van Leef je gezond!

Lyme awareness maand

Dit was alweer de laatste blog van Lyme awareness maand waarin we vooral ervaringsverhalen van onze patiënten hebben gedeeld. Dankzij hun krachtige verhalen krijgen we een beter beeld bij de ingrijpende gevolgen van de ziekte van Lyme.

Zij stonden er gelukkig niet alleen voor en u en jij ook niet. MeCeBi heeft al meer dan 25 jaar ervaring met het behandelen van deze chronische infectieziekte. Ook voor u en jou staat ons team klaar om deze ervaring in te zetten en samen de strijd aan te gaan tegen deze ziekte.

Weleens een tekenbeet gehad of ervaar je vreemde klachten waarvoor je geen verklaring kan vinden? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.