Tips bij afvallen

Heb je onze eerdere blog over afvallen al gelezen? Zo ja, heb je in de supermarkt al eens rondgekeken: wat is puur en wat is biologisch? Ben je je al wat bewuster geworden van wat gezonde voeding is en waar je gezonde voeding kunt vinden?

In januari zijn veel mensen bezig met hun goede voornemens, jij misschien ook wel! Vaak hebben mensen het goede voornemen om de kilo’s van de feestdagen weer kwijt te raken.

Wist je dat hormonen hier ook mee te maken hebben? We hebben veel hormonen die een rol spelen bij de spijsvertering en stofwisseling.

Voor nu lichten we drie hormonen uit: leptine, ghreline en het wat meer bekende insuline. Ghreline en leptine zijn tegenhangers van elkaar. Ghreline stimuleert je om te gaan eten en leptine geeft het signaal dat je genoeg hebt gegeten. Maar eerst: leptine.

Leptine

Leptine is een hormoon dat wordt aangemaakt door de vetcellen in vetweefsel. Leptine stuurt signalen naar de hypothalamus in de hersenen.

De hypothalamus is een belangrijk regelcentrum. Het hormoon leptine reguleert en verandert de voedselinname over een bepaalde tijd en niet alleen van maaltijd 1 naar maaltijd 2. In een gezonde situatie helpt leptine het lichaam om het gewicht te behouden.

Leptine activeert een keten aan reacties die ervoor zorgt dat je een verzadigd gevoel krijgt nadat je hebt gegeten, waardoor je stopt met eten.

Ghreline

Ook dit hormoon heeft alles te maken met de spijsvertering. Ghreline wordt aangemaakt in de maag en stimuleert om te gaan eten; het geeft een seintje aan de hersenen op het moment dat de maag leeg is en dan ervaar je een hongergevoel. Ghreline vermindert het energieverbruik en het stimuleert vetopslag.

Hongergevoel erg? Helemaal niet, integendeel zelfs: het zorgt er voor dat er glucose gemobiliseerd wordt vanuit de cel naar de bloedbaan. Dat gaat gepaard met een hongergevoel, maar dan wordt de voorraad even bijgevuld. Niks aan de hand dus.

Kun jij je hongergevoel gaan koesteren? Dat zou geweldig zijn, je hoeft echt niet steeds een tussendoortje, daarmee kun je op den duur een disbalans in de hormonen veroorzaken.

Insuline

Insuline is het derde hormoon waar we aandacht aan besteden. Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier als je suikers eet. Op het moment dat deze suikers in het bloed komen noemen we het glucose.

Als je te veel glucose in je bloed hebt gaat de alvleesklier direct insuline maken. Het insuline gaat naar het bloed en dat neemt het overtollige glucose mee uit het bloed naar de cel. In de cel wordt het opgeslagen als reservevoedsel en daar kan dan snel een beetje suiker vandaan gehaald worden als het nodig is.

Maar als er te veel glucose in de cel aanwezig is, dan zet je lichaam dit om in vet. Het is wel heel belangrijk om te weten en te beseffen dat als je vet ‘gekweekt’ hebt, je dat zelf hebt gedaan door te veel (tussendoortjes) te eten en het signaal van het hormoon leptine simpelweg hebt genegeerd!

Bij MeCeBi werken we dan ook met de belangrijke zin: ‘Luister, je lichaam spreekt!’

Bekijk ook eens deze video over hormonen:

De oplossing bij natuurlijk afvallen

Deze uitleg van de hormonen laten zien dat er een wisselwerking bestaat tussen verschillende hormonen. Met voeding kan de hormoonhuishouding beïnvloed worden. Dat is mooi, want dat betekent dat je er zelf invloed op uit kunt oefenen.

Zijn je hormonen in balans, dan kan verkeerde voeding er voor zorgen dat ze uit balans raken. Maar zijn je hormonen uit balans, dan kan voeding er juist voor zorgen dat ze in balans komen.

Water drinken en afvallen

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water, dus het is goed om dat water te ‘verversen’. Het is ontzettend belangrijk om veel water te drinken, het is een transportmiddel en zorgt voor de aanvoer van goede stoffen en afvoer van afvalstoffen.

Weet je hoeveel water goed voor je is? Als vuistregel houden wij aan dat je voor elke kilo lichaamsgewicht 30 ml water drinkt. Weeg je 70 kg, dan is dat dus ruim 2 liter.

Misschien is dat veel meer dan je gewend bent, probeer het dan rustig op te bouwen, want hiermee help je je lijf bij het afvallen. Zeker als je frisdranken laat staan en in plaats daarvan water en kruidenthee gaat drinken.

Probeer zwarte thee en koffie te minderen, zeker als je er suiker of zoetjes in doet en misschien wil je het wel laten staan. Bij kruidenthee is er genoeg variatie te vinden, ga ze eens lekker uitproberen…

Bekijk ook eens deze video over starten met gezond afvallen:

Daag jezelf uit!

  • Beweging is natuurlijk ook één van de belangrijkste factoren die invloed hebben op afvallen. Het is daarbij per persoon verschillend hoeveel beweging iemand nodig heeft, of fijn vindt. Kijk dan ook welke activiteiten je kunt vervangen zodat je meer gaat bewegen.
  • Pak vaker de fiets of ga lopen in plaats van dat je voor de auto kiest.
  • Om jezelf hierbij te helpen, is het ook leuk om bijvoorbeeld een stappenteller te kopen (of die op je telefoon te gebruiken). Hiermee daagt je jezelf uit om extra stappen te zetten op een dag. Verder zijn er ook veel apps die helpen bij het leren hardlopen, fietsen, steppen en die tegelijk ook je resultaten bijhouden.
  • Probeer natuurlijk je tussendoortjes te laten staan! Heb je al in kaart gebracht wat je allemaal eet en wat daar aan tussendoortjes bij zit? Begin met ze door vers fruit te vervangen, maar nog veel beter om ze gewoon te laten staan. We hebben ze niet nodig, het is ‘vulling’ in plaats van ‘voeding’.

Als laatste tip: verminder het aantal ‘snelle’ koolhydraten. Een goed voorbeeld hiervan is om een broodje te vervangen door een cracker. Hierbij is het slim om er rauwkost bij te eten en goed te kauwen. Rauwkost helpt namelijk de koolhydraten langzamer af te geven, waardoor je insuline geen snelle piek krijgt en het hongergevoel ook minder gaat worden.

Ook veelvuldig kauwen is een aanrader. Wij dagen je uit om 20 keer op een hapje te kauwen! Daar ga je jezelf enorm mee helpen! Probeer het eens uit!