Voorjaarsreiniging, let's go!

In het voorjaar wordt vaak de voorjaarsschoonmaak gehouden in huis. Het is de start van een nieuw seizoen, veel nieuw leven en de dagen worden weer lichter. De vogels beginnen te fluiten en de wereld wordt langzaamaan steeds groener. Naast een grote voorjaarsschoonmaak in het huis kun je ook in je lichaam het een en ander reinigen. Zeker als je met de voorjaarsmoeheid kampt die we vorige week besproken hebben.

In het voorjaar is het goed om je lichaam een ‘’boost’’ te geven, omdat het in de winterperiode veel ‘’zwaar’’ voedsel zoals kool en knollen te verwerken heeft gekregen. Naast misschien de extra andere (ongezonde) voeding die je hebt gehad.

Twee organen die onder andere gekoppeld worden aan reiniging, zijn je lever en je galblaas. Juist deze organen kunnen dus wel wat ondersteuning gebruiken richting het voorjaar.

Lever en galblaas

Wanneer je hebt gegeten, starten verschillende organen met de vertering van het voedsel. De voedingsstoffen worden vervolgens vanuit je darmen opgenomen in het bloed. Voordat het bloed naar het hele lichaam stroomt, komt het door de lever.

Elke minuut stroomt er 1,5 liter bloed je lever binnen om gereinigd te worden. De lever zet voedingsstoffen om in bouwstoffen of in energie (glycogeen). Daarnaast maakt de lever schadelijke stoffen onschadelijk, denk bijvoorbeeld aan alcohol en/of medicijnen.

Verder maakt de lever ook gal aan die tijdelijk wordt opgeslagen in de galblaas. Gal helpt bij de vertering van vetten en de afvoer van zouten en afbraakproducten van bloed.

Wat kun je doen om je lever te ondersteunen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de lever niet te belasten. Drink dus een periode geen alcohol en probeer je koffiegebruik te beperken of zelfs te stoppen.

Verder zijn er specifieke kruiden die helpen om de lever en de galblaas te ondersteunen. Enkele voorbeelden van deze kruiden zijn: artisjokblad, mariadistel, agrimonie, venkel, kamille, strobloem, duizendbladbloem, goudsbloem, pepermunt, paardenbloem, duivelsklauw, kurkuma en lavendel.

Kruidentheeën of ondersteunende supplementen zijn goede manieren om deze kruiden binnen te krijgen. Om de leverwerking verder te stimuleren is het aan te raden om een warme kruik/pittenzak tegen de lever houden. Doe dit in de avond, zo’n 20 tot 30 minuten lang.

Nog enkele tips voor het voorjaar

Het is belangrijk om elk seizoen te eten wat de natuur op dat moment aanbiedt. Dit is niet alleen verser, maar dit is ook wat je lichaam op dat moment nodig heeft. In de lente betekent dit meer bladgroenten en minder wortelgroenten. Deze groenten zijn lichter verteerbaar en zorgen ervoor dat je energieker blijft.

Zorg daarnaast voor een regelmatig dag- en nachtritme. Dat betekent op vaste tijden naar bed en op vaste tijden opstaan. Probeer daar ook in het weekend niet te veel vanaf te wijken. Daarbij is het goed om je slaapkamer donker te houden, zeker als het vroeger licht wordt.

Je bioritme constant houden is belangrijk om je energiek te blijven voelen.

In onze volgende blogs gaan we in op een andere vorm van schoonmaken. Namelijk het gebruik van appelazijn als multi-inzetbare reiniger voor het lichaam. Meer hierover in onze blog van volgende week!

Heb je opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur een reactie naar info@mecebi.nl.