Goed kunnen ademenen is wel zo fijn. Iets waar je niet zo bij stilstaat als het gewoon soepel verloopt. Als je luchtwegen plotseling geprikkeld worden is dat wel anders. Je kunt uitbarsten in een hoestbui, vaak moeten niezen of ineens erg benauwd worden.

Daarnaast kunnen de luchtwegen langdurig geïrriteerd raken of beschadigd zijn zoals bij astma en COPD. Wat gebeurt er dan eigenlijk met je luchtwegen en zijn er oplossingen voor deze klachten? 

Wat zijn je luchtwegen?

We kunnen de luchtwegen verdelen in de bovenste en onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen beginnen in de neus-, mond- en keelholte, de bijholtes en stembanden. Vervolgens gaan we via de luchtpijp omlaag naar de bronchiën, bronchiolen (fijne vertakkingen) en de longblaasjes, die allemaal behoren tot de onderste luchtwegen.

Aan de binnenkant van luchtwegen ligt een belangrijke slijmvlieslaag die ‘epitheelcellen’ bevatten. Deze cellen produceren slijm die als een eerste beschermlaag dient.

In het slijm kunnen bacteriën, virussen of andere afvalstoffen opgevangen worden. Via trilhaartjes worden deze stofjes naar buiten vervoerd waardoor ze opgehoest of doorgeslikt kan worden.

Irritatie van de slijmvliezen

In de lucht circuleren heel veel stoffen. Je slijmvliezen krijgen hierdoor behoorlijk wat te verwerken. Het is dan niet zo gek dat ze af en toe geïrriteerd raken.

Dit kan het gevolg zijn van een virus of bacterie, maar ook pollen, rook, stof, verf, industriële afvalproducten, suiker, melkproducten, voedingsmiddelen en medicatie zoals antidepressiva kunnen daarvan de oorzaak zijn.

Het kan zijn dat je voor sommige producten een overgevoeligheid hebt ontwikkeld. Hier kan een erfelijke belasting aan ten grondslag liggen of bijvoorbeeld door een overmatige blootstelling aan een bepaalde stof.

Vaak gaat dit gepaard met keelpijn, een droge keel, veel slijmvorming, een verstopte neus of juist een loopneus of benauwdheid.

Luchtwegaandoeningen

Soms blijven de longen continu geïrriteerd. Dit is het geval bij astma. De longen zijn sneller geprikkeld doordat er voortdurend kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit zijn andere ontstekingen dan bij bijvoorbeeld een bacteriële infectie.

Meestal kun je dat zien aan de uitscheiding. Bij een bacteriële infectie ontstaat er vaak een groenige afscheiding (snot) en bij astma of een allergische reactie is dat vaak helder slijm. Doordat de slijmvliezen niet volledig herstellen kan elke andere prikkel al snel te veel zijn.

Vaak zie je bij verschillende voedingsmiddelen, huisstofmijt, pollen, schimmels en andere allergenen uit de omgeving een reactie ontstaan. Vaak levert het benauwdheid, een piepende ademhaling, hoesten en meer slijmvorming op.

Bij COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zijn vaak de bronchiën en/of longen echt beschadigd. Dit kan komen doordat ze chronisch ontstoken zijn en meer slijm in de longen zit of dat het aantal longblaasjes afneemt. Beide zorgen ervoor dat er minder zuurstof uitwisseling plaatsvindt.

Waar ligt de oorzaak?

Zoals je hebt gelezen, is er vaak een prikkel van buitenaf die de slijmvliezen irriteert. Hoesten is daarom een functionele reactie. Je wilt namelijk hetgeen dat de prikkeling veroorzaakt het lichaam uit werken.

In veel gevallen is het alleen niet zo noodzakelijk om zoveel te hoesten. Datgene dat de reactie veroorzaakt heeft is bijvoorbeeld in het geval van pollen of stof niet levensbedreigend. Er vindt dan een allergisch reactie plaats waardoor longblaasjes samenknijpen en je plotseling benauwd wordt.

Het onderdrukken van de klachten door bijvoorbeeld een inhalator kan tijdelijk veel opluchting geven. Vaak bevat zo’n inhalator luchtwegverwijders, ontstekingsremmers en aanvullend wordt er neusspray of antihistaminica ingezet. Het is fijn dat hiermee de nare benauwdheid verdwijnt, maar de oplossing is er nog niet.

Om een reactie in de toekomst te vermijden, zal de oorzaak gevonden moeten worden. Wat brengt je slijmvliezen op gang dat je luchtwegen zo heftig doet reageren? Dit is geen gemakkelijke taak, want bij luchtwegklachten hebben we met meerdere facetten te maken.

Niet één orgaan

Je luchtwegen zijn nauw verbonden met meerdere systemen. Het is niet slechts één orgaan. We hebben te maken met het immuunsysteem, bloedvaten, zenuwstelsel, hormoonstelsel, stofwisseling en zelfs je emotionele staat heeft daar invloed op.

Er zal dus naar het geheel gekeken moeten worden om met een met een passende oplossing te komen.

Samen op zoek naar een oplossing

Bij MeCeBi beschikken we over de juiste apparatuur om een algemeen beeld te krijgen van jouw lichaam. Zo krijgen we inzicht in mogelijke erfelijke belastingen en andere belastingen van buitenaf die te maken kunnen hebben met jouw luchtwegklachten.

Naast het in kaart brengen van de mogelijke oorzaken zijn we ook in staat deze doelgericht te behandelen. We ondersteunen het lichaam waar nodig en halen de belastingen er vanaf.

Daarbij kunnen we de longen extra ondersteunen door gebruik te maken van de Airnergy. Aanvullend krijg je vele leefstijladviezen zodat je aan een duurzame oplossing kunt werken.

Ook last van luchtwegklachten? Bij MeCeBi staan we voor je klaar! Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.