Blaasontsteking

In onze praktijk zien we de laatste tijd steeds meer mensen die last hebben van blaasontsteking. Een zeer bekend probleem bij voornamelijk vrouwen, maar wist je dat ook mannen een blaasontsteking kunnen krijgen? Het is vervelend, pijnlijk en het komt vaak voor in de winter, omdat het dan koud is. Weet je niet goed wat een blaasontsteking is en wat de symptomen zijn? In dit artikel leggen we je dat aan je uit én we vertellen je wat je er zelf aan kunt doen!

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking wordt ook wel een lage urineweginfectie genoemd en ontstaat door verkeerde bacteriën in je plasbuis. De meest voorkomende bacterie die zorgt voor een blaasontsteking is de e-coli-bacterie. Deze komt voor in je darmen en wordt ook wel de poepbacterie genoemd.

De e-coli-bacterie zit bijna overal op en dat is in principe niet erg. Het is alleen wel vervelend als het bij de plasbuis komt, want dan heb je verhoogde kans op een blaasontsteking. Wanneer de bacteriën zich via de plasbuis naar de blaas verplaatst hebben, hechten ze zich aan het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas.

Het slijmvlies is een beschermende laag cellen aan de binnenkant van je blaas. Ze produceren slijm als extra barrière tegen ziekteverwekkers.

Denk maar aan een plastic folie die je over een restje eten doet als je deze in de koelkast doet. Het plastic laagje zorgt dat er geen bacteriën op het eten komen, waardoor je het een paar dagen ook nog goed kunt opeten. Als er een gaatje in de folie komt, kunnen de bacteriën makkelijker op je eten komen en beschimmelt het sneller.

In je blaas gebeurt dit eigenlijk ook. De bacterie maakt en zoekt een zwakkere plek in het slijmvlies en jouw lichaam geeft hier een reactie op door middel van een ontsteking.

Komt een blaasontsteking vaker voor bij mannen of vrouwen?

Het is algemeen bekend dat vrouwen vaker last krijgen van een blaasontsteking dan mannen, maar dit betekent zeker niet dat mannen het niet kunnen krijgen.

Dat vrouwen vaker last hebben van een blaasontsteking heeft twee hoofdredenen. Allereerst is bij vrouwen de afstand van de anus tot de plasbuis korter. De kans is daarom groter dat er een bacterie bij de plasbuis komt. Vandaar dat het afvegen van voor naar achter, na een toiletbezoek, aan te raden is.

Ten tweede is de plasbuis bij de vrouw korter dan bij de man. De bacterie hoeft zo minder afstand af te leggen en heeft meer kans om in de blaas terecht te komen. Dan bepaalt de conditie van je slijmvlies in de blaas of de bacterie een ontsteking veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Heb jij problemen met plassen en wil je weten of je mogelijk een blaasontsteking hebt? In onderstaande video bespreekt Ineke enkele symptomen van een blaasontsteking:

De symptomen op een rijtje

  • Branderige pijn in de onderbuik (vooral bij het plassen)
  • Aandrang om te plassen (vaak kleine hoeveelheden)
  • Koorts (in sommige gevallen)
  • Pijn in de onderrug
  • Stinkende en troebele urine (bevat soms spoortjes bloed)

Bij een acute blaasontsteking: water, vitamines & cranberry’s

Herken jij één of meer van bovenstaande symptomen bij jezelf? Dan heb je mogelijk een blaasontsteking. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts!

Wil je weten wat je daarnaast ook nog zelf kunt doen? Wij geven je graag een aantal tips en adviezen.

Drink voldoende water

Het is een inkoppertje, maar drink voldoende water (ongeveer twee liter) en dan het liefst SPA blauw. SPA blauw is zuiver water en heeft de meeste mogelijkheden om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Meng je water eventueel met een beetje appelazijn, in deze blog leggen we je uit waarom.

Zorg daarnaast voor een hoog vitamine C-gehalte. Het beste is dan wel de zure variant van vitamine C. De bacteriën in je blaas kunnen namelijk niet goed tegen de zure variant van vitamine C.

Ga meteen naar de wc als je de aandrang voelt

Moet je naar de wc? Ga dan ook gelijk, mits dit kan natuurlijk. Plas gelijk je blaas goed leeg, dan blijven er zo min mogelijk bacteriën achter in je blaas.

Drink biologische cranberry sap

Ook cranberry’s hebben, net als de zure variant van vitamine C, een hoog zuurgehalte. Drink daarom bijvoorbeeld pure biologische cranberry sap; dit werkt ook preventief.

Heb je al een blaasontsteking? Dan is het drinken van cranberrysap helaas onvoldoende. Neem in dat geval een capsule met een extract van de cranberry. Tip: kies voor een preparaat waarin zowel het cranberry extract als de zure variant van vitamine C zit. Deze kun je direct inzetten bij een blaasontsteking.

Tenslotte, de D-mannose. D-mannose is een 100% natuurlijke stof uit cranberry. Zodra je het inneemt, werkt de D-mannose als een soort plakband in de blaas. Hierdoor hechten de bacteriën zich aan de D-mannose in plaats van aan de blaaswand. Uiteindelijk plas je de D-mannose weer uit samen met de bacteriën.

De D-mannose is dus eigenlijk een soort vuilnisophaaldienst in de blaas.

Chronische blaasontsteking

Heb je last van een chronische blaasontsteking? Dan kun je bovenstaande tips natuurlijk ook ter harte nemen. Neem bijvoorbeeld een onderhoudsdosis cranberry extract met eventueel D-mannose en vitamine C.

Het is een logische gedachte om je bij een blaasontsteking goed te wassen. Let er wel op dat je geen zeep gebruikt en zeker niet bij een chronische blaasontsteking. De zeep heeft namelijk invloed op de zuurgraad van de plasbuis en die moet juist de natuurlijke zuurgraad behouden!

Daarnaast is het ook goed om op te letten hoe je je billen afveegt op de wc. Veeg altijd van voren naar achter af. Dit is het meest hygiënisch. Zo voorkom je namelijk dat bacteriën uit de darmen in je plasbuis terechtkomen.

Tenslotte, let op je kleding. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en kleed je warm aan, vooral bij de buik en onderrug.

We hopen dat je iets hebt aan de tips, beterschap!

Heb je vragen over bovenstaande? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.