Wereldgezondheidsdag

Op Wereldgezondheidsdag staan we stil bij de gezondheid van de mens. Een goede gezondheid is namelijk niet iedereen gegund. Daarom organiseert de World Health Organisation elk jaar op 7 april de World Health Day. Op deze dag zetten zij zich in voor een gezondere wereld.

Het thema van dit jaar is: ‘Building a fairer, healthier world’. Om dit te bereiken, begin je bij jezelf. Een goede manier om jezelf, en ook andere mensen te helpen, is het aankopen van Fairtrade of biologische producten. Daar duiken we wat dieper op in.

Hoe kun jij helpen?

Op dit moment zijn we in Nederland ons meer en meer bewust van onze gezondheid en kunnen we maatregelen treffen om gezond te blijven. In veel andere landen hebben arbeiders en boeren die luxe niet. Zij moeten elke dag strijden om zichzelf te kunnen onderhouden en werken daarbij vaak in ongezonde werkomstandigheden.

Je vraagt je dan misschien af wat je kunt doen om deze mensen te helpen. Naar het buitenland gaan om te helpen is vaak niet mogelijk. Gelukkig is er een goede manier om ook vanuit huis te helpen. Dit kan namelijk door producten met het Fairtrade keurmerk en biologische producten te kopen.

Wat is Fairtrade?

Boeren en arbeiders in andere landen hebben het vaak moeilijk om rond te komen. Ze moeten soms hun producten voor minder dan de kostprijs verkopen, omdat de prijs van de wereldmarkt zo laag ligt.

Een manier om hier tegen beschermd te worden is zich aansluiten bij het Fairtrade keurmerk. Dit keurmerk helpt ze aan een minimum kostprijs voor hun producten. Het geeft ze de garantie op genoeg inkomen, ook in moeilijke tijden.

Samenwerken op lokaal niveau

Om samen te kunnen werken met Fairtrade moeten de boeren en arbeiders zich verenigen. Het keurmerk werkt namelijk niet met individuele boeren. Dit klinkt misschien als een nadeel, maar dat is niet zo.

Doordat de boeren en arbeiders zich organiseren werken ze samen en kunnen ze uiteindelijk meer bereiken, want samen sta je sterk(er). Ook krijgen ze een betere prijs voor hun oogst en toegang tot de wereldmarkt.

Deze vorm van lokale samenwerking is voor de organisatie Fairtrade ook beter. Het kost hen minder tijd om contact te houden met de alle boeren. Zo hebben ze meer tijd en aandacht over om de lokale samenwerkingen verder te helpen. Een win-winsituatie dus!

Projecten binnen de gemeenschap

De boeren- en arbeidersorganisaties ontvangen ook een Fairtrade premie. Zij kunnen zelf beslissen waar ze dit aan uitgeven. Hierdoor kunnen de boeren kopen wat ze nodig hebben voor een betere opbrengst van de gewassen.

Daarnaast kunnen ze de premie ook gebruiken voor projecten binnen de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs voor een betere toekomst voor hun kinderen, maar ook aan verbetering van de lokale gezondheidszorg.

Door Fairtrade producten te kopen help jij dus mee aan betere leefomstandigheden en daardoor betere gezondheid van boeren en arbeiders.

Biologisch eten

Misschien zijn de boeren en arbeiders uit andere landen een beetje een ver-van-mijn-bed show en wil je juist boeren in jouw omgeving steunen. Dit kan je doen door lokaal biologisch te gaan eten.

Je herkent deze producten aan het biologisch keurmerk op de producten. Hierdoor weet je dat het voldoet aan strenge eisen die de natuur en dier beschermt en dat de biologische boer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn product.

Door biologisch te eten help je ook de biodiversiteit te behouden. Doordat er geen chemicaliën worden gebruikt bij de teelt van gewassen, kunnen er ontzettend veel beestjes en schimmels blijven leven die zorgen voor een gezonde aarde.

Wanneer de grond uitgeput raakt door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, kan er uiteindelijk niks meer groeien. Hierdoor wordt het erg lastig om kwalitatief en kwantitatief genoeg voedsel te produceren voor de wereldpopulatie. Dit brengt onze gezondheid in gevaar.

Zembla heeft laatst een aflevering gemaakt over de uitgeputte bodem. Dit is zeker de moeite waard om te kijken.

Bewust keuzes maken

Kortom, het is heel belangrijk om bewust keuzes te maken als je voedingsproducten koopt. Hiermee beïnvloed je niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van anderen. Zo kunnen we met z’n allen bijdragen aan een eerlijke en gezondere samenleving.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om gezonder te leven? Neem contact met ons op via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.