Zwemmerseczeem natuurlijk behandelen

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de term zwemmerseczeem klopt eigenlijk niet helemaal. Zwemmerseczeem is namelijk geen eczeem. Wat is het dan wel? Het is een schimmel die de huid veel last bezorgd. De schimmel komt voornamelijk voor op de voeten en wordt vaak opgedaan in openbare plekken waar het warm en vochtig is. Denk aan zwembaden, sauna’s of kleedkamers waar er gezamenlijk gedoucht wordt.

Zwemmerseczeem kan enorm vervelend zijn, vandaar dat we in dit artikel ingaan op hoe je zwemmerseczeem kunt voorkomen en hoe je zwemmerseczeem op een natuurlijke manier tegen kunt gaan.

Wat is zwemmerseczeem?

Zoals gezegd gaat het niet om eczeem maar om een schimmel die de huid belast. Dit komt het meest voor op de huid van je voeten en met name tussen tenen 4 en 5. Het is een veel voorkomende kwaal, ongeveer 10% van de bevolking heeft er last van en het komt vaker voor bij mannen.

Wat zijn de oorzaken?

De naam zwemmerseczeem is ontstaan omdat de schimmel vaak in het zwembad opgedaan wordt. Dit is natuurlijk één van de plekken waar het vochtig is en waar veel mensen op blote voeten lopen.

De schimmelinfectie ontstaat door de aanwezigheid van dermatofyten op de huid. Deze schimmelsporen gedijen het beste in deze warme en vochtige plekken.

De huid beschermt zich normaal gesproken tegen deze dermatofyten, echter door bijvoorbeeld overmatig zeepgebruik kan de afweer verzwakken. Ook onvoldoende afdrogen en zweetvoeten kunnen er aan bijdragen dat de schimmel kans krijgt om zich op de huid van de voet te nestelen.

Jeuk en branderige voeten

Als de schimmel zich eenmaal weet te nestelen op de huid kunnen er vochtige grijs-witte huidschilfers ontstaan. Doorgaans begint dit tussen de tenen. In een later stadium breidt zich dit vaak uit naar de voetzool.

De schimmel uit zich dan meer als rode huidschilfers en er kunnen ook blaasjes met vocht ontstaan. Veelal hangen er losse velletjes aan de voeten en ontstaan er kloven in de huid. De plekken kunnen enorm jeuken of een branderig gevoel geven.

Als de voetschimmel ook een onaangename geur verspreidt komt dit niet door de schimmel zelf. Dit is namelijk het werk van een bacterie die ook zijn kans grijpt om te groeien op de aangedane huid.

Zwemmerseczeem voorkomen

Zoals je al hebt kunnen lezen is de schimmel vaak aanwezig in sauna’s, kleedruimtes en zwembaden. Wanneer de huidschilfers met de schimmels loslaten en op de vloer terecht komen kunnen ze zich makkelijk verplaatsen naar andere voeten.

Om het risico op voetschimmel te verkleinen is het dragen van slippers of badschoenen in deze ruimtes aan te raden.

Contact volledig voorkomen blijkt in de praktijk echter erg lastig. Vandaar dat een goede huidflora voorop staat. Gebruik niet te veel zeep en kijk goed naar de verzorgingsproducten die je gebruikt. In onze eerdere blogs hebben we al uitgelegd hoe belastend deze kunnen zijn.

Daarnaast is het belangrijk om je voeten droog te houden. Naast het grondig afdrogen van je voeten zijn ademende schoenen en sokken van het juiste materiaal, bijvoorbeeld katoen of wol, erg belangrijk. Probeer vooral synthetische stoffen te mijden.

Ik heb zwemmerseczeem, wat nu?

Als de schimmel zich eenmaal weet te nestelen is het niet zomaar weg. Doorgaans wordt er een antischimmel zalf aangeraden die voor een aantal weken gesmeerd moet worden. Sommige zalfjes, zoals Terbinafine zijn helaas erg agressief.

Wil je het op een natuurlijke manier aanpakken? Bekijk dan de onderstaande tips!

Neem een voetenbad met:

Azijn; tegen verspreiding van de schimmel en om vochtblaasjes te behandelen.

  • Neem 2 keer per dag een voetenbad met azijn (geen schoonmaak azijn!);
  • Doe 1,5 kop azijn met 5 koppen lauw water in een grote kom of emmer;
  • Laat de voeten 15 minuten weken.

Baking soda; antischimmel werking en algemeen reinigend.

  • Neem 3 eetlepels baking soda en meng dit goed in warm/lauw water;
  • Laat je voeten 20-30 minuten weken.

Na behandeling van één van de voetbaden adviseren we het volgende:

  • Dep je voeten goed af (niet wrijven) en smeer de voeten in met wat Tea Tree olie. Eerst even een klein stukje uitproberen i.v.m. gevoeligheid en eventueel verdunnen door een aantal druppels in een basisolie te doen (bijv jojoba- of kokosolie);
  • Wanneer de Tea Tree olie goed is ingetrokken kan er wat vette crème/olie aangebracht worden (bijv kokosolie);
  • Laat de crème/olie intrekken en zorg daarna voor schone sokken.

Zalf van baking soda

Soms is het lastig om genoeg tijd vrij te maken voor een voetbad. Zelf een zalfje maken van baking soda is ook een goede optie:

  • Neem wederom 3 eetlepel baking soda en leng dit gedoseerd aan met wat lauw water. Doe dit tot er een dik smeersel ontstaat;
  • Smeer het smeersel op de schimmelplekken en laat het er een geruime tijd op zitten. Zo kan je het bijvoorbeeld voor het slapen insmeren om het er vervolgens in de ochtend weer af te wassen.

Genezing kost tijd

Bovenstaande tips kunnen je helpen om de schimmel tegen te gaan en verdere verspreiding te voorkomen. Weet wel dat de huid tijd nodig heeft om de schimmel eruit te werken. De adviezen zul je dus een aantal weken lang moeten opvolgen.

Gelukkig is er meestal na ongeveer 3 tot 4 weken verbetering te zien, wanneer het totale proces van huidvernieuwing heeft plaatsgevonden.

Heb je zelf last van zwemmerseczeem of komt het regelmatig terug? Neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina, per e-mail via info@mecebi.nl of bel ons op 0341 – 35 41 12.