Gebeten door een teek, wat moet je dan doen? In de vorige blog hebben we het gehad over het voorkomen van een tekenbeet, maar als je alle tips in praktijk brengt is het alsnog mogelijk dat je door een teek gebeten wordt.

Verwijder de teek

Ten eerste is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen, maar dat moet je wel op een goede manier doen. Een teek kan zich namelijk met zijn kop vastzetten in je lichaam, waardoor je hem er moeilijk uit krijgt. Je kan een teek het beste verwijderen met een tekentang of een zogenaamde safecard. Dit is een kaartje ter grote van een bankpas die makkelijk in je portemonnee is mee te nemen. Verwijder de teek door hem recht omhoog te trekken. Probeer de teek altijd in zijn geheel te verwijderen, dus zorg dat er geen kleine restjes achterblijven. Lukt het niet of vind je het spannend om een teek te verwijderen, dan raad ik je aan om direct naar je huisarts te gaan.

Heb je nou geen tekentang of een safecard in huis, dan kan je een teek ook verwijderen door plakband te gebruiken. Plak de teek goed af met stevig plakband en trek vervolgens het plakband in één keer los. Dit is wel een minder veilige manier, omdat de kans groter is dat de teek niet in één keer volledig wordt verwijderd.

Ontsmet de tekenbeet

Het is goed om na een tekenbeet de plek te ontsmetten. Gebruik bijvoorbeeld Colloidal Silver water, tea tree olie of Sterilon. Let op dat je deze middelen pas gebruikt als je de teek hebt verwijderd! Anders kan de teek schrikken en kan hij juist bloed gaan zuigen en slijm produceren, waardoor de bacterie in het lichaam komt.

Bewaar de teek altijd en noteer de datum

Het is belangrijk om de teek te bewaren en de datum te noteren wanneer je (waarschijnlijk) bent gebeten en de teek hebt verwijderd. Met deze informatie kan je beter geholpen worden als het blijkt dat je daadwerkelijk besmet bent met de borrelia bacterie.

Rode kring

Als je bent gebeten door een teek is er een kans dat er een rode kring op de huid ontstaat. Dan weet je zeker dat je besmet bent door de teek. Het komt ook voor dat mensen die nooit een rode kring of teek hebben ontdekt de ziekte van Lyme krijgen. De borrelia bacteria kan namelijk ook overgebracht worden speeksel. En wist je dat dieren ook de ziekte van Lyme kunnen hebben!

Laat je controleren

Ga zo snel mogelijk naar de huisarts om de tekenbeet te laten controleren. Je krijgt dan een antibioticakuur. Dit is zeker zinvol wanneer je net bent gebeten. De antibiotica helpt dan het immuunsysteem om de bacterie op te ruimen. Maar de bacterie is heel slim en het kan zich vermommen in een cel, waardoor antibiotica niet altijd effect heeft. Je kan ook altijd contact opnemen met MeCeBi  om je te laten controleren of behandelen.