In de vorige blog hebben we kennisgemaakt met etherische oliën. We hebben gezien hoelang er al gebruik wordt gemaakt van deze oliën, de verschillende manieren van inname besproken en er zijn een aantal tips gegeven. Maar hoe maak je veilig gebruik van deze bijzondere middeltjes? Dat bespreken we in deze blog.

Lees goed op huidirritaties en wanneer je zwanger bent

Het is een open deur, maar lees altijd wat er op het etiket staat! Zeker wanneer je de etherische olie inwendig gaat gebruiken. Er moet namelijk op het etiket vermeld staan dat dit kan.

Als je ziet dat de olie gaat irriteren op de huid, stop dan direct met het gebruiken van de olie. Als je het vervolgens snel op je huid wilt verdunnen, doe dit dan niet met water maar met een andere olie. Hiervoor kan je heel goed olijf-, jojoba en kokosolie gebruiken. Smeer dit meteen op de huid.

Tip: als je – voordat je de olie gaat gebruiken -wilt weten of het gaat irriteren (als je bijvoorbeeld al een gevoelige huid hebt), doe dit dan door op een klein en intact stukje huid de olie te smeren. Laat dit vervolgens een dag zitten. Gebeurt er niets? Dan kan je de olie veilig gebruiken.

Wanneer je zwanger bent mag je de etherische oliën sowieso niet inwendig gebruiken. Soms staat er op de etiketten dat dit wel kan, maar neem dit risico niet. Gebruik de oliën ook niet rondom de buik en de onderrug. De etherische oliën kunnen onrust veroorzaken in de buik en zelfs weeën veroorzaken.

Etherische oliën: gevoelige middeltjes

Plaats de oliën niet boven TL-lampen of dichtbij een WiFi-kastje. Het zijn gevoelige middeltjes, dus plaats de potjes buiten het bereik van straling. Zorg dat ook kinderen niet bij de oliën kunnen; want een klein druppeltje kan heel veel effect hebben. Let er daarom ook goed op dat het niet in je ogen of oren komt.

Sommige etherische oliën zijn heel goed voor een kapotte huid en sommige juist niet. Ook deze informatie kun je normaliter op het etiket terug vinden.

Dosering

Een dosering moet altijd worden afgestemd op het individu. Toch kan ik je wel wat richtlijnen geven:

Gebruik op de huid (per 100 ml basisolie)

Kinderen (0 – 2): 5 – 10 druppels
Kinderen (2+): 10 – 15 druppels
Volwassenen: 20 – 25 druppels


Gebruik in een ligbad

Kinderen (0 – 2): 3 – 5 druppels
Kinderen (2+): 7 – 10 druppels
Volwassenen: 10 – 15 druppels


Bij inwendig gebruik

Je neemt een veel lagere dosering bij het inwendige gebruik van etherische oliën. Het gaat hierbij meestal om één of twee druppels. Dit doe je vervolgens op een lepel honing en deze lepel honing vermeng je weer met een glas water of thee.

Het is geen speelgoed!

Etherische olie is een erg mooi product, maar let goed op als je het gaat gebruiken. Doe dit zo veilig mogelijk en kijk van tevoren goed op het etiket wat de dosering moet zijn. Het is geen speelgoed, dus let goed op wat je doet.

Heb je vragen of opmerkingen? Bel dan naar 0341-354112 of neem contact op met onze assistentes!