De hormoonhuishouding is eenvoudig te beïnvloeden. In deze blog lees je hier meer over. Hormonen zijn stofjes die het lichaam aanmaakt. Deze hormonen brengen een boodschap over. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat een orgaan actief wordt of juist gaat afremmen. De groei van het lichaam, de stofwisseling en onze reactie op stress worden aangestuurd door hormonen. Nu is het de vraag of je deze hormonen kan beïnvloeden.

De hormoonhuishouding

Er zijn heel veel hormonen in het lichaam. Elk hormoon heeft invloed op een aantal andere hormonen. Het geheel van aanmaak, afbraak en evenwicht van hormonen wordt ook wel de hormoonhuishouding genoemd. Dit kan vergeleken worden met een orkest. Als één muzikant een valse nood speelt, dan gaan de andere muzikanten ook vals spelen en kan het hele orkest van slag raken. Het is dus belangrijk dat alle muzikanten precies dezelfde noten spelen. Deze precisie is ook van belang in de hormoonhuishouding. Het komt er op aan dat het juiste hormoon, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid afgegeven wordt. Anders raakt het lichaam ontregeld en kan je bijvoorbeeld sneller aankomen in gewicht of heb je sneller last van stress.

“Het geheel van aanmaak, afbraak en evenwicht van hormonen wordt ook wel de hormoonhuishouding genoemd.”

Voeding

Goed nieuws! Het is mogelijk om de hormoonhuishouding te beïnvloeden, dit kan door het aanpassen van de leefstijl en voedingspatroon. Van alle hormonen in het lichaam zijn er ongeveer 40 die een belangrijke rol spelen in de spijsvertering, maar ook hoe bijvoorbeeld je eetlust gereguleerd wordt. Wil je weten hoe afvallen werkt? Bekijk dan deze blog.