Is brood gezond?

Nederland heeft een hele rijke traditie voor wat betreft brood. Zo kennen we vele soorten en maten, zoals tarwe-, spelt-, mais- of natuurlijk volkoren brood. De keuze is enorm en er komen nog steeds nieuwe soorten bij. Toch zijn er twijfels over of brood nou wel zo gezond is en gaan er steeds meer mensen hun broodmaaltijd vervangen voor iets anders, zoals crackers, muesli of havermout. Maar zijn deze twijfels juist? In deze blog geeft Ineke antwoord op de vraag: is brood gezond?

Wit brood is leeg brood

We kennen dus vele verschillende soorten brood, zoals bijvoorbeeld wit brood. Veel mensen weten al dat wit brood zogenaamd ‘’leeg brood’’ is. Dit komt omdat wit brood helemaal is gemalen. De grove structuren zijn er daardoor helemaal uitgehaald en ook de korrel is bewerkt. Dit zorgt er heel snel voor dat je bloedsuikers erg snel omhoog gaan. Wat eigenlijk nog belangrijker is: wat doe je op je brood als beleg. Is dit margarine of halvarine? En dan hagelslag of misschien wel jam? Juist die combinatie, die wij in Nederland zo lekker vinden, maakt ons broodje ongezond.

Tips voor een gezondere boterham

Hoe witter het brood of hoe lichter het brood, hoe sneller de suikers, de glucose, de koolhydraten uit je brood worden opgenomen in je bloed. Je bloedsuikerspiegel gaat omhoog, waardoor de alvleesklier snel insuline moet gaan maken. Dit kun je vrij simpel voorkomen: kies voor donker brood. Hoe donkerder het brood, hoe minder snel er insuline aangemaakt moet worden door je alvleesklier en hoe minder snel er dus insuline in je bloed komt.

Ook is het van belang dat je er op let wat voor beleg je op je boterham doet. Je brood hoeft dus niet ongezond te zijn, vaak maakt beleg het wel ongezond. Let bijvoorbeeld op E-nummers, suikers en vleeswaren met veel vet, want dit maakt je boterham al snel ongezond. Brood opzich hoeft dus niet ongezond te zijn, maar in combinatie met je beleg kan het wel ongezond worden.

Daarnaast is het verstandig rauwkost of groente te eten bij je brood. Rauwkost vertraagt namelijk de opname van glucose in het bloed. Ook heb je langer rendement van je eten, waardoor je minder snel een hongergevoel krijgt. En je alvleesklier hoeft niet gelijk weer insuline aan te maken.

Als je dus een goede combinatie maakt van een bruine boterham, gezond beleg, wat groente of rauwkost en er vervolgens goed op kauwt, dan heb je dus veel langer rendement van je eten. Daarnaast heb je dan ook minder snel behoefte aan tussendoortjes, want dat zijn uiteindelijk de stiekeme dikmakers.

Verschillende meningen

Kortom, is brood nou gezond? Hierover zijn zoveel verschillende meningen! Het is eigenlijk best wel een lastige vraag om te beantwoorden.

Belangrijk is om naar jezelf te kijken. Wat is voor jou nou belangrijk? Ben je te zwaar en moet je veel afvallen? Dan raad ik je af om brood te eten. Ben je gezond en in een goede conditie? Heb je geen maag- of darmklachten? Geniet dan lekker van je broodje met gezond beleg en combineer dit met wat rauwkost of groenten. Heb je last van een voedingsmiddel-, gluten- of tarweallergie, dan kun je beter je boterham nog even laten staan en wachten tot je lichaam het weer kan verdragen.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze vlog? Neem dan contact op via 0341-354112 of stuur een e-mail naar info@mecebi.nl.