Een tekenbeet voorkomen is erg belangrijk, omdat je door een tekenbeet de ziekte van Lyme kan krijgen. 20% van de teken is namelijk besmet met het borrelia bacterie. Dit is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Bij MeCeBi behandelen we veel mensen met de ziekte van Lyme.

Een teek?!

Teken zijn kleine beestjes, die je soms nauwelijks kan zien. Ze zijn afhankelijk van een bloedmaaltijd om te overleven. Dus ze kruipen op dieren, maar ook op mensen. Dankzij een spitse kop kan de teek zich door de huid boren en beginnen met bloed zuigen. Als de teek besmet is ontstaat er vaak een rode kring op de huid. Wil je weten wat je dan moet doen? Bekijk dan de blog: gebeten door een teek, wat te doen?

Tips om een tekenbeet te voorkomen

Het is een cliché, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we graag een aantal tips om tekenbeten te voorkomen!

Tip 1: Trek kleding aan die afsluit

Dit betekent schoenen met sokken en een shirt of trui met lange mouwen. Het is nog veiliger om je broek in je sokken te doen. Dit is niet zo charmant, maar het helpt wel om teken te weren.

Tip 2: Trek lichte kleding aan

Teken zijn donker van kleur, dus ze zijn goed te zien op lichte kleding. Kies bijvoorbeeld voor een wit shirt met lange mouwen.

Tip 3: Controleer elkaar

Als je uit het bos of van de hei komt, is het belangrijk om jezelf en anderen te controleren op teken. Ze kruipen op plekjes waar het warm of vochtig is. Dus vaak in je oksels, knieholtes, achter je oren of onder je haar.

Tip 4: Doe een pet op

Als je bijvoorbeeld vaak aan het tuinieren bent of in het bos komt is het verstandig om een pet te dragen. Dit voorkomt dat de teek zich op het hoofd nestelt.

Tip 5: Controleer ook huisdieren

Huisdieren gaan vaak mee de tuin in, wandelen in het bos of op de hei. Controleer dus ook je huisdieren. Wist je dat een huisdier ook besmet kan raken met de borrelia bacterie en dit zelfs over kan brengen door speeksel?!

Tip 6: Blijf op de looppaden

In de struiken lopen meer teken dan op de paden, dus het is verstandig om op de looppaden te blijven als je in het bos of op de hei wandelt.

Tip 7: Klop je kleding goed uit

Teken kunnen in je kleding blijven hangen en het wassen van kleding is geen garantie dat een teek het niet overleeft, controleer dus goed de kleding als je van buiten komt.

Tip 8: Gebruik tea tree olie

In teken-werende middelen (insecticiden) zoals Deet zitten vaak toxische stoffen die bij het aanbrengen in de huid trekken. Dit is niet goed voor het lichaam. Wat je wel kan gebruiken is tea tree olie. Dit ruikt scherp en biedt bescherming tegen tekenbeten.

Ga aan de slag met deze tips. Als je nog vragen hebt, of je bent gebeten door een teek of misschien heb je wel de ziekte van Lyme. Neem gerust contact met ons op. We hebben veel ervaring met tekenbeten en het behandelen van de ziekte van Lyme.