Appelazijn heeft dankzij het zuur een genezende werking. Het kan ingezet worden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik. In deze blog geven we acht tips voor uitwendig gebruik. Succes met de tips!

Van appel naar azijn

Appelazijn ontstaat wanneer appels gaan gisten. De zoete stoffen uit de appels worden zuur, met het ontstaan van wijn als gevolg. Als je de wijn laat staan, dan komt er lucht bij. Hierdoor gaat het gistingsproces door. Na dit proces ontstaat appelazijn. De substantie kan voor verschillende dingen worden gebruikt. Het is ook makkelijk verkrijgbaar en gewoon in de supermarkt te koop!

Wat kun je met appelazijn?

Appelazijn is eenvoudig te gebruiken als vervanging van shampoo. Meng één deel water met één deel appelazijn, en doe dit in een spuitfles of flacon. Hiermee wordt het haar op dezelfde manier gewassen als met shampoo of zeep. De appelazijn werkt ook goed bij roos, schilfers, of jeuk op de hoofdhuid.

Ook puisten zijn goed aan te pakken met behulp van appelazijn. Meng, net als bij de shampoo, één deel water met één deel appelazijn, en maak hier een kompres van. Laat het kompres een kwartier op het de puist liggen, en spoel het daarna af met lauw water. Let wel: Als je een gevoelige huid hebt, dan is het verstandig minder azijn te mengen met meer water. De ideale samenstelling voor de huid verschilt namelijk per persoon.

Zomerperikelen

De volgende tip is voor de verbrande huid. Pak een schaaltje, en meng deze voor 2/3e met water, en 1/3e met azijn. Doop een kompres in het schaaltje, en dep daar de verbrande huid mee. De kompressen geven verlichting, en het voelt alsof de huid afgekoeld wordt. Wanneer een groot gedeelte van je lichaam is verbrand, is het aan te raden het mengsel in een spuitfles te doen. Op deze manier is de huid snel en effectief in te smeren. Het mengsel mag helemaal opdrogen, en hoeft dus niet afgespoeld te worden met water.

Van de verbrande huid naar insectensteken. Insectensteken kunnen erg pijnlijk en naar zijn. Pak een kompres, en doe daar water en azijn op. Als de steek of beet heel heftig aanvoelt, dan is het mogelijk om pure appelazijn op het kompres te doen. In beide gevallen moet het kompres een tijdje op de pijnlijke plek gelegd worden. De appelazijn verzacht de pijn, en het helpt om de wond sneller te genezen.

Schimmel

Veel mensen hebben wel eens last schimmels op de voeten. Ook daar is appelazijn goed tegen te gebruiken. Maak een voetenbad van half water, half azijn. Ga hier vervolgens 15 tot 20 minuten in zitten. De schimmels zullen kort hierna verdwijnen.

Hetzelfde geldt voor schimmelnagels. Hiervoor heb je pure appelazijn nodig. Doop een wattenstaafje goed in de azijn, en maak daar de nagel mee schoon. Probeer hierbij het wattenstaafje goed tussen de huid en nagel te krijgen, en laat de azijn opdrogen. Herhaal dit elke ochtend en avond, en de schimmelnagel zal herstellen.

Wratten en zweetvoeten

Bijna iedereen heeft wel eens wratten gehad, of heeft last van wratten. Net als bij de schimmelnagels raden we aan gebruik te maken van pure appelazijn. Doordrenk een stukje kompres met appelazijn, en doe dit onder een pleister op de wrat. Op deze manier kan de wrat bijvoorbeeld de hele nacht weken in de azijn. Als je dit een aantal dagen doet, dan kan het zijn dat de wrat gevoeliger wordt, of dat hij iets gaat opzwellen. Schrik hier niet van, dit is juist een goed teken! Als de wrat eenmaal weg is, blijf dan de wrat nog een paar dagen aanstippen, om zo de diepe wortels weg te werken. De laatste tip van deze blog gaat over zweetvoeten. Meng wederom water met appelazijn. Hier kun je niet alleen je voeten mee in sprayen, maar ook je schoenen. Op deze manier zal de vervelende lucht snel verdwijnen.

Succes met het gebruik van dit goed bruikbare azijn! Heb je vragen? Stuur een reactie of een e-mail naar info@mecebi.nl.