Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord ”E-nummers”. Waarschijnlijk wel, ze zijn tegenwoordig namelijk best wel een ‘hot item’. Maar wat zijn E-nummers nou eigenlijk? In welke producten vind je ze? En zijn E-nummers nou goed voor je of kun je deze beter laten staan? Ineke over Gezondheid legt je er alles over uit.

E-nummers

De s zijn verwerkt in onze voeding en zijn door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen in het voedsel. E-nummers worden ook wel additieven genoemd. Dit zijn toevoegingen in het voedsel om bijvoorbeeld de kleur-, smaak- en geurstoffen te vergroten. Als je kijkt naar welke E-nummers je binnenkrijgt en in welke combinatie, dan kun je, je afvragen of het nog veilig is om dit binnen te krijgen.

Aspartaam

Een bekend E-nummer is aspartaam. Dit is een zoetstof die wel 200 keer zoeter is dan ons bekende suiker. Dit E-nummer wordt zoal verwerkt in Light producten maar ook bijvoorbeeld in kauwgom, jam en snoep. Dit E-nummer kan veel klachten geven een voorbeeld daarvan is rusteloosheid. Kinderen die veel aspartaam binnen krijgen kunnen hierdoor erg druk worden. Wat belangrijk is om te weten over aspartaam is dat het veel verwerkt wordt in voedingssupplementen en geneesmiddelen. Hierdoor zitten behoorlijk veel zoetstoffen in geneesmiddelen. Veel mensen krijgen om deze reden darmklachten. Als je kijkt naar welke E-nummers verwerkt zitten in de medicatie of het voedingssupplement dan is het wel te plaatsen dat hierdoor darmklachten ontstaan. Belangrijk dan ook om te kijken of er in de medicatie en/of voedingssupplementen geen E-nummers verwerkt zijn.

Ve Tsin

Voor velen is dit E-nummer waarschijnlijk ook wel bekend. Dit E-nummer 621 wordt vooral veel verwerkt in pakjes en soepen. Ook wordt dit E-nummer veel gebruikt in de Chinese keuken. Waarschijnlijk ken je vast wel iemand die na een bezoek aan de Chinees last krijgt van buik- en darmklachten of hoofdpijn. Dit E-nummer staat dan ook wel bekend om het China restaurantsyndroom. Het kan erg lastige klachten veroorzaken. De tip is dan ook om dit E-nummer te vermijden.

Wanneer is een E-nummer goed of fout?

Maar hoe weet je nou of een E-nummer goed of fout is? Daar zijn tegenwoordig vele handige applicaties voor ontwikkeld om bijvoorbeeld te downloaden voor op je telefoon. Voor deze applicaties zijn lijsten gemaakt van E-nummers, waar deze voor dient en of de voedingsstof goed of slecht is. Wanneer je dus naar de supermarkt gaat en twijfelt over een E-nummer is het dus makkelijk hier de app voor te gebruiken!

Na het lezen van deze blog kun je ook zelf op onderzoek uitgaan om dan te beseffen wat wij met voeding hebben gedaan. Voeding is een brandstof om bijvoorbeeld te kunnen leven, denken en bewegen. Wanneer je ”voeding” neemt wat vol zit met chemische stoffen dan kun je, je afvragen of dit goed voor je is. Voeding dient immers om energie te krijgen. Het kost je lichaam echter energie om die E-nummers weer te verwerken. Ga voor pure, zuivere voeding en mijd dus de pakjes, zakjes en sausjes want hier zitten de E-nummers allemaal in verwerkt!