Wat zijn etherische oliën? Daar valt echt heel veel over te vertellen. Daarom hebben we besloten om er een serie van te maken. In dit 1e deel behandelen we de basisprincipes van etherische oliën.

De basis van etherische oliën

Etherische oliën zijn aromatische stoffen die in allerlei planten zitten. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in de wortel, in het blad, in de steel of in de stengel. Een simpele voorbeeld van een etherische olie, die je dagelijks tegenkomt, is het prikkende stofje in een ui of de smaakvolle stof van knoflook.

Etherische oliën worden al sinds mensenheugenis gebruikt. De Egyptenaren gebruikten de olie al tweeduizend jaar voor Christus en in de Bijbel wordt geschreven over o.a. wierook. Vaak gebruikten men deze oliën voor het reinigen van het lichaam of vanwege gezondheidsredenen.

Het kopen van een pure etherische olie kan best duur zijn, daarom kun je maar beter meteen een goede kopen. Een goede etherische olie kun je herkennen aan het EKO keurmerk. Dankzij dit keurmerk weet je zeker dat er goede grondstoffen zijn gebruikt en dat je een echte etherische olie hebt.

Het gebruik van etherische oliën

Etherische olie kun je op heel veel verschillende manieren gebruiken: we gaan voor nu dieper in op het aromatisch gebruik, uitwendig gebruik en inwendig gebruik.

Aromatisch gebruik
Koop een verdampertje en stop daar een kaarsje, water en paar druppels etherische olie in. Het kaarsje gaat het mengsel geleidelijk aan verwarmen en daardoor tast het de structuur van de olie niet aan en heb je dus echt de pure vorm. Sommige etherische oliën werken stimulerend, terwijl anderen rustgevend werken, zoals lavendel etherische olie. Eucalyptus kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken bij een verkoudheid.

Uitwendig gebruik
Voor uitwendig gebruik is het makkelijk om de olie te vermengen met massageolie (bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie). Dit mengsel verwarmt eigenlijk gelijk je spieren. Binnen no time voel je dat het je spieren in trekt.

Inwendig gebruik
Sommige etherische oliën zijn niet geschikt voor inwendig gebruik,. Gelukkig zijn er een heel aantal soorten die je wel inwendig kunt gebruiken. We gaan hier een lijstje voor maken, zodat je precies weet wat wel veilig is en wat niet. Wacht dus even met inwendig gebruik an de oliën, het komt namelijk nogal precies en we willen wel veilig werken. In een volgende blog gaan we hier dieper op in.

Ik hoop dat je nu lekker aan de slag kan met de oliën. Ga lekker experimenteren, maar bovenal: geniet er lekker van!

Heb je vragen of opmerkingen? Bel dan naar 0341-354112 of neem contact op met onze assistentes!