In principe heb je geen tussendoortjes nodig, tenzij je bijvoorbeeld veel sport of zwaar werk hebt. In dat geval heeft je lichaam extra brandstof nodig. Dan is het is de kunst om gezonde tussendoortjes te eten. Als je wilt afvallen heb je genoeg aan drie maaltijden per dag. Dit leggen we in deze blog uit aan de hand van een moeilijk begrip: gluconeogenese.

Verschillende producten, verschillende mensen

Er zijn veel verschillende producten die als tussendoortje kunnen worden gezien, maar ook veel verschillende mensen. Ieder mens heeft een verschillende stofwisseling, een eigen hormoonstelsel, en beweegt veel of weinig. Deze factoren hebben allemaal invloed op de vraag: Zijn tussendoortjes eigenlijk wel nodig? Voor mensen met overgewicht is het bijvoorbeeld niet verstandig om tussendoortjes te nemen. Mensen die veel sporten hebben behoefte aan extra koolhydraten, omdat ze deze verwerken tijdens het sporten.

Tussendoortjes nodig? Niet met afvallen!

Voor mensen die willen afvallen, is het belangrijk om geen tussendoortjes te nemen. Dit heeft te maken met ‘gluconeogenese’: Dit is het opnieuw vormen van glucose uit de voorraad van suikers die al in ons lichaam aanwezig is. Als we gegeten hebben, dan krijgen we na verloop van tijd weer trek. Vaak denken mensen dat ze dan weer iets te eten nodig hebben, zoals een ontbijtkoek of een tussendoortje. Dit klopt niet. Het tussendoortje belet ons lichaam namelijk om opnieuw glucose aan te maken, terwijl daarvoor voldoende voorraad aanwezig is in ons lichaam. Als de voorraad in je lichaam niet of nauwelijks wordt aangesproken, dan kun je ook niet afvallen.

Hoeveel maaltijden hebben we echt nodig?

In Nederland zijn we al lange tijd niet gewend om drie maaltijden per dag te eten. We denken dat we extra eten nodig hebben, terwijl dit helemaal niet zo is. Het is daarbij wel van belang dat de maaltijden die we eten gezond en voedzaam zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan zal de behoefte aan tussendoortjes sneller terugkomen.

Succes met het afbouwen van de tussendoortjes! Heb je vragen? Stuur een reactie of een e-mail naar info@mecebi.nl.