“Slapen, eten en weer slapen. En dat was eigenlijk het enige wat ik deed!”

Marieke is 26 jaar en staat vol in het leven. Ze houdt van paardrijden, parachutespringen en reizen. Ze is commandant in het leger, en haar grootste passie is motorrijden. Maar er is ook een andere kant. Ze ging van iemand die vol in het leven staat met grote toekomstplannen, naar iemand die nergens meer energie voor heeft. In plaats van naar school gaan, lag ze iedere dag in bed.

 

 

Niemand begreep wat er aan de hand was

Marieke: “Slapen, eten en weer slapen. Dat was eigenlijk het enige wat ik deed. Je wil niet gaan slapen en je wil niet stoppen met de dingen doen waar je van houdt, maar ik moest wel, want anders zou ik letterlijk omvallen en ter plekke gaan slapen. En dat is heel frustrerend.

Niemand kon mij uitleggen waarom. De huisarts heeft bij mij bloed geprikt en daar kwam niets uit. Ik was ‘gewoon gezond’. De psychiater zei uiteindelijk: “Ga maar antidepressiva slikken, dan voel je je in ieder geval beter.” En toen ging bij mij eigenlijk de deur dicht. Ik ga geen medicijnen slikken als iemand mij niet kan vertellen wat er aan de hand is, maar ik daarmee misschien wel de symptomen wegneem. Dat was de eerste stap richting het willen weten wat de oorzaak is en niet kijken hoe ik de gevolgen kan bestrijden.

In 2009, tegen de tijd dat het kerst was, dacht ik: we hebben twee weken vakantie, ik ga maar even heel goed slapen en dan hoop ik dat het beter gaat. Maar dat is eigenlijk nooit gebeurd, ik ben alleen maar vermoeider geworden. In het voorjaar sliep ik 14 van de 24 uur.”

MeCeBi vond de oorzaak: de ziekte van Lyme

Via een bekende kwam Marieke terecht bij MeCeBi, waar ze uitvoerig werd getest.

Marieke: “Toen de therapeut ging uitleggen wat er getest was, zei ze: “Ik weet niet hoe jij zo lang hebt kunnen doorleven, ook als student zijnde. Hoe kom jij hier op de fiets naartoe? Hoe kan jij blijven sporten? Dat kan helemaal niet met wat ik test!” En toen dacht ik: wauw! Ik wist eindelijk dat het klopte wat ik voelde en dat het terecht was dat ik naar mijn lichaam had geluisterd. En dat er hoop is!”

Vijf jaar lang heeft Marieke gevochten tegen de ziekte van Lyme. Maar dankzij MeCeBi kan ze nu zijn en doen wat ze zelf wil.

Marieke: “Inmiddels, vijf jaar verder, heb ik behandeling gehad en kan ik mijn leven weer leiden zoals ik dat van plan was. Ik kan nu genieten van wie ik ben. Ik heb ook zo ontzettend veel geleerd over gezondheid en gezond leven, dat ik dat heel graag ook wil delen met mensen. Als ik niet ziek was geweest, zou ik dat niet hebben geleerd.”


MeCeBi helpt u verder

Herkent u zich in het verhaal van Marieke? Of wilt u meer informatie? Neem gerust contact op met de assistentes van MeCeBi om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. Wij helpen u graag verder!