Allergieën

Wat is het?

Een allergische reactie is een manier van reageren van ons immuunsysteem. Het immuunsysteem is ons afweersysteem. Het immuunsysteem reageert op stoffen waarop normaal gesproken geen reactie hoort te komen(allergenen). Denk aan pollen (hooikoorts), voedingsmiddelen, zonneallergie, dieren, insecten en contacteczeem.

De verschijningsvormen of symptomen zijn heel divers: KNO klachten, hooikoorts, buikklachten, eczeem, vermoeidheid, jeuk, zwelling, luchtwegklachten (astma, bronchitis), galbulten en hoofdpijn of andere pijnklachten.

Verschillende allergische reacties

Wanneer er een allergische reactie plaatsvindt ziet u vaak roodheid, zwelling, huiduitslag en wordt er benauwdheid en pijn ervaren. Het immuunsysteem gaat op een verkeerde manier reageren waardoor er te veel histamine vrij kan komen en de klachten heel acuut en heftig kunnen zijn, maar ook heel chronisch en slopend.

Er zijn verschillende soorten of types reacties. De meest bekende reacties zijn Type 1 en Type 4. Bij Type 1 ziet u een directe reactie: binnen enkele minuten tot uren na contact met het allergeen. Terwijl u bij Type 4 een vertraagde reactie ziet: 2 tot 3 dagen na contact met het allergeen. Daarnaast is er nog een zeer ernstige vorm: de anafylactische reactie, waarbij een groter deel van het lichaam betrokken raakt en er plotseling erg veel zwelling ontstaat of de bloeddruk wegvalt.

Uiteraard is het belangrijk om te weten waarvoor u allergisch bent. Via de huisarts of specialist is dit meestal wel te achterhalen. Dat gebeurt via een huidtest (de zgn. plakproef), een priktest of een bloedtest. Maar dan moet de oplossing voor het probleem nog komen. Een zinvol advies: allergenen vermijden. Maar daarmee is het dilemma niet opgelost. Zeker niet wanneer het immuunsysteem zo in de war is en er meerdere en soms zelfs heel veel allergenen zijn! Bij diverse allergische reacties kan een antihistaminicum worden gebruikt (deze bestrijdt de allergische reactie op een chemische manier) of u kunt een zalf of crème met hormonen (corticosteroïden) gebruiken om de reactie te onderdrukken.

Wat kan MeCeBi voor u doen?

Bij MeCeBi nemen we hier geen genoegen mee, wij zijn immers altijd op zoek naar de oorzaak! We zien overigens dat er meestal niet slechts één oorzaak is, maar dat er diverse oorzaken zijn. Vaak begint het al met een 1-0 achterstand door erfelijk belaste factoren. In de loop der jaren zijn er 'fouten' opgetreden, waardoor ons afweersysteem verkeerde interpretaties maakt en de aanval inzet, met alle gevolgen van dien. Ons afweersysteem heeft een belangrijke geheugenfunctie, welke bij herhaald contact met het allergeen weer een zelfde manoeuvre uitvoert. Dat is dan ook waar we naar toe moeten. Niet het onderdrukken van de klachten en de reacties, maar het opnieuw programmeren van het immuunsysteem.

Dat is dan ook waar we naar toe moeten: het opnieuw programmeren van het immuunsysteem!

Dat is niet zo eenvoudig. Een bataljon wat gewend is volgens een bepaald systeem te werken en de 'vijand' te lijf te gaan, moet leren dat het niet nodig is om op deze manier te reageren. Voorwaarde is wel dat het daaronder liggende systeem goed in balans is. Denk aan de slijmvliezen van het KNO gebied of van de maag, darmen of de luchtwegen. Voorwaarde is dat zij in een goede conditie zijn, dus daar begint al het voorwerk. Rust creëren, afval verwijderen, uitscheidingsorganen stimuleren en stabiliseren, weefsel regenereren en weer gezond maken, een gezond reagerend immuunsysteem zien te realiseren.

Onze ervaring leert ons dat daar enig beleid voor nodig is. Ieder mens is namelijk uniek en ook hier hebben we te maken met een individuele aanpak en daar is dus geen standaardprotocol voor. Maar dat maakt het ook juist zo boeiend! Een mooie uitdaging, waar we samen met u aan willen werken! Ook al heeft u al jaren hinder van nare allergische reacties, er is zeker hoop wanneer we dit zo grondig gaan aanpakken.

Voor meer informatie: neem gerust contact op met de assistente(s). Wij helpen u graag verder!