Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

Wat is het?

U kent het vast wel: CVS of Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Chronische vermoeidheid, daar kunt u zich misschien iets bij voorstellen, maar wat is een syndroom eigenlijk? Er is sprake van een syndroom als er altijd dezelfde symptomen aanwezig zijn.

Een ziekte kan zich uiten in verschillende vormen en kan bij de één andere symptomen geven dan bij de ander. Bij een syndroom zijn er altijd dezelfde symptomen zijn. De mate, frequentie en intensiteit kunnen wel verschillend zijn.

Bij CVS is er altijd vermoeidheid aanwezig. Dat is dan ook het kenmerk. Toch kan vermoeidheid verschillende aspecten hebben.

 • ‘Ik heb zo’n zwaar lijf’
 • ‘Ik heb pap in mijn benen’
 • ‘Ik kan me niet meer concentreren en kan soms niet meer uit mijn woorden komen’
 • ‘Ik ben zo moe in mijn hoofd’
 • ‘Mijn spieren zijn zo moe en verzuurd’
 • ‘Ik ben misselijk van de moeheid’.
 • ‘Ik ben volledig opgebrand en uitgeput’
 • ‘Ik kan mijn ene been niet meer voor mijn andere zetten’
 • ‘Mijn hoofd zit vol watten’
 • ‘Ik heb geen energie en voel me leeg’
 • ‘Ik kan zelfs geen kopje meer optillen’.
 • ‘Ik ben zo moe dat ik zittend onder de douche ga’.
 • ‘Mijn batterij is helemaal leeg en ik krijg hem niet meer opgeladen’

Dit is nogal wat en u kunt dit lijstje vast nog aanvullen met voor u kenmerkende verschijnselen. Wat het allemaal nog lastiger maakt is dat het niet slechts een weekje duurt, maar dat u er al zo lang mee loopt en er inmiddels een uitzichtloze situatie is ontstaan. Tot nu toe is er geen oplossing gevonden. Wij horen erg vaak hoe moeilijk en zwaar dit is en dat de buitenwereld de klachten helemaal niet begrijpt. De huisarts en specialist hebben geen oplossing: 'u zult er mee moeten leren leven' en 'u kunt nog psychotherapie gaan volgen'. Dat is echt heel ingrijpend; met vaak een machteloos gevoel als gevolg!

Bij MeCeBi krijgen we vaak mensen met deze klachten en wij begrijpen deze klachten en wij begrijpen uw situatie wel. We kunnen samen met u op zoek gaan naar de oorzaken achter deze enorme vermoeidheid. Het symptoom ‘vermoeidheid’ mag dan centraal staan en een gezamenlijke factor zijn, maar het zal u niet verbazen dat de oorzaken zeer individueel zijn. Ieder mens is uniek en leeft onder specifieke omstandigheden. Denk aan werk- en woonomgeving, karakter, stressfactoren en hoe daar mee om te gaan, medicatie gebruik, een disbalans in de hormonen, stofwisseling, spijsvertering, energiehuishouding, pijnklachten of andere symptomen. Ook de intensiteit en frequentie van klachten is voor iedereen anders. U bent wie u bent en u ervaart uw klachten anders dan een ander, zelfs de vermoeidheid speelt bij een ieder een andere rol.

Wat kan MeCeBi voor u doen?

Tijd voor een specifieke aanpak, maar wat hebben we daarvoor nodig?

We willen alle ins en outs van u weten, want het is belangrijk dat we niets over het hoofd zien, Daarom zullen we u veel vragen voorleggen en uw levensgeschiedenis in kaart brengen. Dan gaan we een tweetal onderzoeken doen. Alle informatie wordt in uw persoonlijke dossier beschreven en u neemt dit mee naar huis, waar u alles rustig kunt nalezen. Daarin zijn ook specifieke adviezen voor u verwerkt en vindt u uitgebreide informatie over diverse onderwerpen. Thuis kunt u dus al aan de slag en dat verwachten we ook van u, ook al bent u zo ontzettend moe.

Dan gaat ook het behandeltraject beginnen en gaan we kijken hoe we uw lichaam kunnen ontlasten, de uitscheiding kunnen bevorderen, uw immuunsysteem sterker kunnen maken, vervelende virussen kunnen elimineren, blokkades kunnen wegwerken, de stofwisseling en energievoorziening kunnen stimuleren en wat er verder nodig is in uw situatie. Dit is niet iets wat zo maar gedaan is. Klachten die al lang bestaan, zijn niet zo maar weg te toveren. Daar hebben we tijd voor nodig.

Zie het maar als uw huis dat opgeruimd moet worden: een grote schoonmaak, een nieuw behang, soms een nieuwe vloer en het vervangen van wat meubels en ten slotte alles weer inrichten. Dat kost energie, dat kost tijd en vaak wordt het eerst een rommel voor het weer netjes kan worden. Kortom, het is een grote renovatie. Dat is niet altijd aangenaam en u wilt veel sneller dan dat uw lichaam kan, maar voor een duurzame oplossing is dit wel de juiste weg en daar willen we naartoe!

Wilt u meer informatie, neemt u dan gerust contact op met de assistentes om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen. U bent van harte welkom!