Hooikoorts behandeling bij MeCeBi

Ook mogelijk bij MeCeBi: medical taping tegen hooikoorts

Ongeveer 1 op de 6 mensen heeft last van hooikoorts, het wordt ook wel pollenallergie genoemd. Veelgehoorde symptomen zijn o.a. een verstopte neus, een ‘lopende’ neus, hoesten, niesen, traanogen, ontstoken ogen, droge ogen en kriebel of jeuk in de mond, neus, ogen en/of oren. Deze klachten worden veroorzaakt door een allergische reactie van de slijmvliezen als ze in aanraking komen met pollen. Bij een allergische reactie komt het weefselhormoon histamine vrij wat zorgt voor zwelling, roodheid, jeuk, pijn en ontstekingsreacties.

Wat zijn pollen?

Pollen zijn kleine stuifmeelkorreltjes afkomstig van bomen, struiken, grassen, kruiden, bloemen. Er zijn echter ook mensen die last hebben van hooi en stro. Vooral tijdens het hooiseizoen hebben mensen last van hooikoorts, maar tegenwoordig zien we een pollenallergie al vroeg in het seizoen, wanneer de hazelaar, de els en de berk gaan bloeien. Niet iedereen heeft dus in dezelfde tijd last van allergische reacties, sommigen mensen krijgen pas last van allergische reacties aan het einde van de zomer, als de ‘laatbloeiers’ gaan bloeien.

Opvallend zijn wel de reacties op de graspollen. Er bestaan meer dan honderd soorten graspollen en hier zien we dan ook veel individuele reacties op specifieke graspollen. Omdat deze pollen vooral door de wind verspreid worden zien we de meeste klachten als het warm en droog weer is.

Het immuunsysteem van de slijmvliezen reageert niet voor niets met een allergische reactie op de pollen. In die zin zijn de pollen niet de oorzaak, maar is er serieus iets mis met de slijmvliezen en het immuunsysteem. Een antihistaminicum wordt meestal voorgeschreven, maar dat lost helaas de oorzaak niet op, het onderdrukt tijdelijk uw klachten. Helaas worden steeds meer mensen ‘immuun’ voor deze middelen en blijven de klachten aanhouden.

Hoe ziet een hooikoorts behandeling eruit bij MeCeBi?

MeCeBi heeft een behandelprotocol ontwikkeld, wat gebaseerd is op de specifieke pollen waar u last van heeft. Bij acute klachten kunt u voor een aantal behandelingen van 45 minuten bij ons terecht. Daarnaast krijgt u van ons specifieke informatie en ondersteunende natuurlijke middelen.

Soms kunnen een paar behandelingen u al een stuk op weg helpen. Andere keren is een intensievere therapie nodig als u al langere tijd klachten hebt of bij het gebruik van bepaalde soorten medicatie die ongewenste bijwerkingen aan de slijmvliezen kunnen veroorzaken. Denk aan een droge mond en droge neusslijmvliezen. Soms is dit voorspelbaar op basis van de eigenschappen van het middel en vindt u deze bijwerking ook terug in de bijsluiter. Voorbeelden van medicatie waarbij dit kan optreden: antidepressiva, antihistaminica, chemotherapie, diuretica.

Een verminderde speekselvloed geeft schimmels extra kans om zich te nestelen. Candida is daar een goed voorbeeld van. Wanneer u ook neusdruppels gebruikt die slecht zijn voor uw slijmvliezen, dan wordt de situatie wat complexer en is een intensievere behandeling nodig. U begrijpt dat ook bij hooikoorts er niet een standaard oplossing op de plank ligt, maar een individuele therapie belangrijk is.


Wilt u meer informatie over onze hooikoorts behandeling?

In de vlog ‘Ineke over Gezondheid’ is hooikoorts ook al uitgebreid besproken. Bekijk bijvoorbeeld de vlog ‘Wat is de oorzaak van hooikoorts?’ en de vlog ‘Hoe verminder je hooikoortsklachten? 10 tips!’.

Wij willen u graag helpen! Wat is het heerlijk als ook u weer ongestoord van de zomer kunt genieten! Neem contact op met onze assistentes, zij kunnen u verder informeren over onze hooikoorts behandeling.